Čo je pre ženu vo vzťahu dôležitejšie – zdvorilosť či humor?

Čo je pre ženu vo vzťahu dôležitejšie – zdvorilosť či humor?
  • 12.07.2022
  • Zuzana Andrášová

Zmysel pre humor je pre mnohých ľudí veľmi dôležitý, pretože ho považujú za atraktívnu vlastnosť. Práve zmysel pre humor je po tolerancii druhou najžiadanejšiu vlastnosťou v partnerských vzťahoch.

Určite mi dáte za pravdu, že pri hádke a hneve môže vtipná poznámka povedaná v správnej chvíli prelomiť ľady a pomôcť vyriešiť situáciu viac ako objatie či pohladenie.

Humor v začiatkoch vzťahu

Humor v partnerských vzťahoch sa stal ústredným pojmom už mnohých výskumov. Výskum na americkej Kansaskej univerzite napríklad potvrdil, že ženám mužský humor jednoznačne lichotí. Vyplynulo tiež z neho, že džentlmen so zmyslom pre humor má u ženy väčšie šance ako muž, ktorý je síce zdvorilý, vždy otvorí dvere, je dobre oblečený, zaplatí za večeru, ale je suchár a žarty ho veľkým oblúkom obchádzajú.

Muži sršiaci humorom by však na prvom rande mali úplne vynechať vulgárne vtipy i sarkazmus. Mali by sa zamerať a všímať si, na čom sa žena smeje.

Pozri aj: Ženám pomáha zvládať stres objatie. Má rovnaký vplyv aj na mužov?

stabilný vzťah

Zdroj: Shutterstock®

Humor v manželstve

Vedci z nemeckej univerzity Martina Luthera – Kay Brauer a profesor René T. Proyer, sa zamerali na skúmanie vplyvu humoru na manželstvo. V tejto súvislosti vymedzili tri oblasti humoru – gelotofíliu, gelotofóbiu a katagelasticizmus.

Gelotofilikom nevadí, ak sa na nich ľudia zabávajú, pretože sú častokrát sami zdrojom zábavy.  Gelotofóbia je opakom – ľudia sa boja, aby si z nich niekto nevystrelil a častokrát sa ani sami nedokážu zabaviť na vlastný účet. A katagelasticizmus je, žiaľ, obľuba smiať sa druhým.

Výsledkom ich výskumu bolo, že manželstvá, v ktorých je humor, sú šťastnejšie a trvácnejšie. Partneri, ktorí sú si podobní charakterovo, majú obvykle aj podobný zmysel pre humor. Ak sa však domnievate, že práve podobnosť zmyslu pre humor prispeje k väčšej spokojnosti vo vzťahu, mýlite sa. Takto to nefunguje.

Štúdia, ktorej sa zúčastnilo 3000 párov z piatich krajín – USA, Veľká Británia, Čína, Turecko a Rusko, zistila, že ľudia sú spokojnejší s partnerom, ktorý má zmysel pre humor. Táto vlastnosť je však dôležitejšia pre ženy. Manželia zmysel pre humor totiž od svojich žien až tak nevyžadujú. Výsledkom štúdie tiež bolo, že väčšina párov sa zhodla v tom, že manžel je z dvojice ten vtipnejší.

Bez ohľadu na to, kto v konkrétnom páre srší viac humorom, dvojice aj v tomto výskume tvrdili, že humor má pozitívny vplyv na ich manželstvo.

Neprehliadni: Letné úrazy detí: Na čo všetko si treba dávať pozor?

šťastné manželstvo

Zdroj: Shutterstock®

Prečo humor vo vzťahu pomáha?

Humor má teda svoje miesto v manželských a partnerských vzťahoch. Pomáha totiž prejsť ťažkými chvíľami, pretože:

  • uvoľňuje myseľ a telo,
  • zmierňuje dopad kritiky,
  • pomáha udržať pozitivitu,
  • obohacuje medziľudské vzťahy,
  • udržiava perspektívu toho, čo je dôležité, a čo už nie,
  • uľahčuje ťažké situácie.

Popusťme teda uzdu svojej vážnosti a tešme sa z každodenných maličkostí, ktoré sa nám stanú zdrojom emocionálnej sily v ťažkých situáciách.

Odporúčame: 9 jednoduchých návykov, vďaka ktorým budete emocionálne silnejší


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní