Letné úrazy detí: Na čo všetko si treba dávať pozor?

Letné úrazy detí: Na čo všetko si treba dávať pozor?
  • 07.07.2022
  • Lenka Biba Slovak

Letné prázdniny sú už konečne tu a naše ratolesti sa môžu dosýtosti vyšantiť bez školských povinností. Aktivity vonku či vo vnútri sú skvelou možnosťou, ako tráviť voľný čas. Leto je ale zároveň aj obdobím, kedy sa vo zvýšenej miere vyskytuje počet úrazov detí. Deti na jednej strane potrebujú aj voľnosť a čas pre seba, ale zároveň na ne treba vždy poriadne dohliadnuť, aby sme sa vyvarovali nepríjemným úrazom či dokonca pobytu v nemocnici.

Letné prázdniny plné horúcich dní sú ideálnym obdobím na to, aby sme ich prevažnú časť trávili vonku. Čas s rodinou, priateľmi a rovesníkmi bez akýchkoľvek povinností je na nezaplatenie. ALE! Pri všetkom si treba dávať veľký pozor, aby sa hry neskončili plačom a zbytočnými úrazmi. Na čo všetko treba myslieť, aby sme naše malé i veľké poklady uchránili od všetkých nástrah?

Najnebezpečnejšie detské hry

Pri detských aktivitách je mimoriadne dôležité, aby sme urobili maximum na elimináciu všetkých prípadných úrazov. Aj keď sa nie vždy dá všetkému zabrániť, dajte si pozor predovšetkým na:

  • skákanie na trampolíne,
  • nafukovacie atrakcie,
  • kúpanie vo vode,
  • úrazy v domácnosti,
  • strety so psom,
  • bicyklovanie, kolobežkovanie či korčuľovanie,
  • možný kontakt so strelnými zbraňami.

Odporúčame: Deti a digitálne hry: Ako správne nastaviť hranice?

úrazy hlavy

Zdroj: Shutterstock

Myslite na každý detail

Dbajte na to, aby ste vašim deťom zabezpečili maximálnu ochranu aj vtedy, ak už sú staršie a trávia čas vonku sami alebo s kamarátmi. Najmä pri bicyklovaní, korčuľovaní či kolobežkovaní je mimoriadne dôležité, aby mali za každých okolností na sebe prilbu, prípadne aj chrániče na ruky, lakte a kolená. Nešťastný pád totiž môže spôsobiť otras mozgu či zlomeninu končatiny. Dôležitá je aj pevná obuv, a to aj napriek horúcemu počasiu letných dní.

V období letných prázdnin je zvýšený počet práve týchto typov úrazov, vrátane zlomenín horných a dolných končatín, vyvrtnutí, narazenín, ale aj otrasov mozgu. K úrazom prichádza pri banálnych činnostiach alebo aj na detských ihriskách. Preto buďte deťom nablízku a nenechávajte všetku zodpovednosť za ich samých na ich pleciach.

Voda je skvelý sluha, ale zlý pán

Pri pobyte pri vode majte svoje deti VŽDY pod dohľadom. V tomto prípade totiž stačí aj sekunda, aby sa nebodaj stalo obrovské nešťastie. Pri bazénoch či jazere zabezpečte prítomnosť dospelej osoby, ktorá bude dohliadať na deti vo vode, a to bez telefónu v ruke! Pretože niekedy postačí aj iba niekoľko málo sekúnd a veľmi rýchlo môže prísť k utopeniu.

Nebezpečnými sa stávajú aj nafukovacie vodné atrakcie a zábavné predmety, pretože svojim tvarom a veľkosťou môžu znemožniť dohľad nad deťmi. Ak by prišlo k ťažkostiam pri pobyte vo vode, práve tieto predmety následne blokujú kontrolu a rýchly prístup k deťom.

Extrémnu pozornosť si vo vode vyžadujú najmenšie detičky, pretože tie sa môžu utopiť vo vode menšej ako 5 centimetrov. Ak máte malý bazénik doma na terase či na záhrade, vždy ho pri odchode otočte hore dnom, aby sa následne nenaplnil napríklad aj dažďovou vodou. Bez vášho vedomia by sa tak jednoducho mohol stať nebezpečným a ohroziť tak život a zdravie vášho dieťatka.

Pozor na nafukovacie atrakcie, ale aj trampolíny!

Ideálne je, ak pri skákaní na trampolíne je dieťa samé. V opačnom prípade, ak je na trampolíne viac detí, môže pri „protipohybe" a odraze ďalších detí veľmi ľahko a rýchlo prísť k zlomenine nohy, čo sa často stáva nielen v letnom období. V tomto prípade nie sú výnimkou ani poranenia hlavy a krku. Veľmi nebezpečný je aj pád na konštrukciu trampolíny. Preto by mali byť deti v trampolíne „uzavreté" a mali by sa vyvarovať vzdušných sált.

Pri skákaní na nafukovacích atrakciách rôznych veľkostí a tvarov sa môže stať nebezpečným pád mimo nich, kolízia s inými skákajúcimi osobami či kontakt s mechanizmom atrakcie.

Odporúčame aj: Deti a domáce práce – kedy je najlepší čas začať s povinnosťami?

otras mozgu u detí

Zdroj: Shutterstock

Pozor aj na úrazy detí doma

Nezabudnite na to, že k úrazom môže vaše dieťa veľmi jednoducho prísť aj v domácom prostredí. Najčastejšími sú pády zo schodov, nábytku či pády z okien, ale aj balkónov, striech alebo rebríkov. Dbajte na dostatočné technické zabezpečenie domácnosti, aby sa na prvý pohľad nevinné doplnky domácnosti nestali nepriateľom detí číslo jeden.

Taktiež dávajte dôsledný pozor na vaše deti, aj keď trávia čas pri dobre známych činnostiach doma, kde prostredie dôverne poznajú. Pozor na všetky nože, nožnice a ostré predmety!

Ak ste držiteľom zbrojného preukazu a máte doma strelnú zbraň, uložte si ju na miesto, kde vaše deti nebudú mať prístup. Aby sa takáto zdanlivo nevinná skutočnosť nestala predzvesťou tragédie v rodine.

Pozor na slniečko vždy a všade

Pri pobyte na slniečku, predovšetkým u detí, dbajte vždy na to, aby mali pokrývku hlavy. Natierajte ich opaľovacím krémom s vysokým ochranným faktorom, a to aj v prípade, ak by vaše ratolesti mali byť na slniečku iba chvíľku. Dávajte pozor aj na dodržiavanie pitného režimu! V opačnom prípade totiž hrozí úpal, ktorý je pre organizmus veľmi nebezpečný.

Dávajte pozor na svoje deti, ale i na seba, aby ste prežili krásne leto bez zbytočných úrazov a nepríjemných chorôb.

Neprehliadnite: Sexuálna výchova detí: Kedy je správny čas začať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní