RECEPT: Kakaovo-vanilková roláda z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Kakaovo-vanilková roláda z Pečie celé Slovensko
  • 18.09.2022
  • Redakcia .

Rôzne sladké rolády sú veľmi vďačným dezertom. Nie sú náročné na prípravu, hotové sú raz-dva a pripraviť sa dajú s rôznou náplňou. Skvelou voľbou sú rolády s tvarovou plnkou alebo rozličnými krémami. Taktiež sa dá použiť ovocie i džem na dochutenie. Hotová roláda sa ľahko nakrája a poslúži ako nedeľný dezert alebo pohostenie pre návštevu. Nabudúce vyskúšajte túto kakaovo-vanilkovú roládu od Petry z Pečie celé Slovensko. 

Roládová hmota kakaová:

  • Bielky 5ks (120 g)
  • Žĺtky 5ks (100 g)
  • Cukor krupicový 155 g
  • Kakao 50 g

Vanilkový a kakaový krém:

  • Mlieko 400 ml
  • Kryštálový cukor 50 g
  • Krémový prášok (Gustin) 40 g
  • Vanilínový lusk 1/2 ks
  • Zmäknuté maslo 250 g
  • Kakao 40 g

Čokoládová poleva:

  • Horká čokoláda 130 g
  • Olej trochu na rozriedenie

Postup prípravy rolády:

Roládová hmota kakaová:

  • Bielky s 2/3 cukru vyšľaháme na tuhý sneh. 1/3 cukru a žĺtky vymiešame.
  • Obidve hmoty spolu spojíme a primiešame preosiate kakao.
  • Rozotrieme na plech pokrytý papierom a pri teplote 180 °C pečieme približne 15-20 min.
  • Vychladíme.
  • Je potrebné dať pozor, aby sa roláda nevysušila.

Vanilkový a kakaový krém:

  • Zohrejeme 300 ml mlieka s cukrom a naškrabanou vanilkou, 100ml zvyšného mlieka zmiešajte v druhej miske s krémovým práškom.
  • Zmiešame obe zmesi a uvaríme.
  • Misku zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  • Vychladnutý krém dáme šľahať, postupne pridávame maslo a vymiešame do hladkého krému.
  • Krém si rozdelíme na dve rovnaké časti.
  • Do jednej časti zľahka vmiešame kakaový prášok.
  • Z upečeného plátu stiahneme papier na pečenie.
  • Následne na tú stranu (z ktorej sme stiahli papier) rovnomerne nanesieme biely krém.
  • Naň zas rovnomerne nanesieme kakaový krém a pomocou papiera rovnomerne zatočíme.
  • Roládu dáme zatuhnúť.

Čokoládová poleva:

  • Čokoládu nahrejeme, pridáme olej na rozriedenie a na dosiahnutie lesku.
  • Dôkladne vymiešame.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní