Ako kombinovať farby v interiéri? Držte sa pravidla 60:30:10!

Ako kombinovať farby v interiéri? Držte sa pravidla 60:30:10!
  • 20.09.2022
  • Lenka Biba Slovak

Ak sa sťahujete do nového bytu či domu alebo ste sa rozhodli vynoviť a prerobiť váš domov, pravdepodobne sa intenzívne zaoberáte farbami v interiéri. Tento azda najdôležitejší detail každého interiéru nielen dotvára, ale vytvára celkový dojem.

Samotné zariaďovanie miestností vo vašom dome alebo byte znie na prvý pohľad ako veľmi jednoduchá záležitosť. Opak je ale pravdou!

Mali by ste myslieť na každý detail, a to nielen pri voľbe nábytku a doplnkov, ale nemenej dôležitá je aj celková farebnosť podčiarknutá farbami stien, ako aj charakter a účel miestností, ktoré vám budú slúžiť najbližšie roky.

Voľba farieb je dôležitý „detail"

Pri zariaďovaní miestností, ako aj celkového charakteru interiéru, buďte opatrní a obozretní. Je dôležité si uvedomiť, že voľba farebnosti stien je zvyčajne na niekoľko rokov, a samotné farby vo veľkej miere dokážu ovplyvniť aj našu náladu a celkovú pohodu.

Farby vyvolávajú pocity i emócie. Vopred si preto premyslite, aký charakter by mal mať váš domov. Máte radi farebnosť alebo monochramatický minimalizmus? Pokoj a útulnosť alebo zábavu a extravaganciu? Voľba farieb v interiéri totiž odzrkadľuje nielen váš vkus, ale aj vašu osobnosť.

Odporúčame: Sex je okrem potešenia aj veľmi zdravý. Neveríte? Presvedčte sa!

Monochromatické farby v interiéri

Medzi aktuálne najobľúbenejšiu farebnú škálu pri zariaďovaní interiéru patrí monochromatizmus alebo farby tón v tóne. Ideálom je vybrať si jednu základnú farbu, pričom jej dotvorením svetlejších a tmavších odtieňov vytvoríte dokonalú symbiózu a harmóniu farieb.

Týmto štýlom dokážete vytvoriť nadčasový interiér a farebnosť, ktorá vo svojom monochromatickom prevedení preukáže trend a váš jedinečný a osobitý štýl.

Voľba neutrálnych farieb bude vždy „IN"

Medzi najobľúbenejšie neutrálne farby už veľmi dlho patria:

  • hnedá,
  • béžová,
  • biela,
  • čierna,
  • šedá.

Tieto farby a ich odtiene patria medzi voľbu istoty aj pre tých, ktorí si interiér navrhujú sami, bez pomoci architekta či dizajnéra. Prečo? Práve neutrálne farby sú ideálnym základom interiéru, pričom sa dajú ľahko doplniť inou, výraznejšou farbou, a to najčastejšie formou dekorácií a doplnkov.

Neprehliadnite: Raňajky podľa Jennifer Aniston: Tajomstvo jej dokonalej figúry!

Ako dosiahnuť útulný a harmonický interiér?

Ak chcete u vás doma dosiahnuť pokoj a harmóniu, výsledok bude vo veľkej miere závisieť práve od voľby farieb a ich odtieňov. Paradoxom je, že pokoj a pohodu vieme dosiahnuť ako teplými, tak aj studenými farbami a ich odtieňmi.

  • Pokiaľ sa rozhodnete pre teplé farby – ideálnou voľbou je žltá, oranžová a ich odtiene.
  • V prípade studených farieb voľte zelenú alebo modrú.

V oboch prípadoch však platí, že najdôležitejší je správny odtieň a nezabúdajte ani na pravidlo – menej je niekedy viac. Spomínané farby u vás vyvolajú pozitívnu emóciu, ale iba vtedy, ak bude ich „dávkovanie" v správnom množstve. V opačnom prípade môžete voľbou týchto farieb dosiahnuť nechcený rušivý efekt.

Nebojte sa ani živých farieb!

Pri zariaďovaní interiéru sa nenechajte odradiť voľbou veselých a živých farieb! Už dávno neplatí, že sú vhodné iba do detských izieb. Obľúbené sú predovšetkým pastelové farby, ktoré najmä vďaka svojim tlmeným odtieňom nepôsobia rušivo, práve naopak, vyvolávajú v nás pocit šťastia a radosti.

Odporúčame aj: Pranie oblečenia: Je naozaj nevyhnutné hneď po jeho kúpe?

Spoznajte pravidlo 60:30:10

Táto percentuálna voľba čísiel znamená pomer využitia konkrétnych a vami zvolených farieb. Pri uplatňovaní tohto pravidla je ale ideálne, ak si vyberiete 3 farby, ktoré budete následne dávkovať v tomto pomere:

  • 60 % predstavuje tú najdôležitejšiu farbu, ktorou je najčastejšie práve neutrálna farba – využite ju predovšetkým na steny, koberce, akcentové prvky, sedačky a/alebo veľké základné kusy nábytku.
  • 30 % predstavuje sekundárnu farbu, a práve tá dotvára celkový dojem z interiéru – mali by ste ju preto použiť napríklad na závesy, drobné kusy nábytku či stoličky.
  • A na záver zakomponujte do vášho interiéru zvyšných 10 %, ktoré predstavujú dekoračnú farbu, teda doplnky – tými môžu byť napríklad rôzne dekorácie, obrazy, vankúše a podobne.

Tip pre vás: Rodinné šťastie rozžiari každý domov. Ako ho správne pestovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní