Nedostatok vitamínov v tele: Aké sú príznaky a kedy treba spozornieť?

Nedostatok vitamínov v tele: Aké sú príznaky a kedy treba spozornieť?
  • 22.09.2022
  • Lenka Biba Slovak

Práve v týchto dňoch sa už definitívne skončilo obdobie, ktoré je najbohatšie na príjem vitamínov z čerstvých druhov ovocia a zeleniny, ako aj slniečka či byliniek z prírodných zdrojov. Leto je skutočne zdrojom nielen prázdninového odpočinku, ale i čerstvosti v našej strave.

Aj v prípade, keď sa maximálne snažíme si svoj jedálniček strážiť tak, aby bol pestrý, výživný a vyvážený, nie vždy sa nám to aj darí. Práve preto treba pozorne sledovať a počúvať naše telo, pretože ak mu niečo chýba, zvyčajne nám to dá najavo ihneď a veľmi jasne. Venujme preto naozaj pozornosť tomu, ak sa objavia príznaky, ktoré naznačujú nedostatok niektorých vitamínov v organizme.

Nedostatok vitamínov v tele

Blíži sa obdobie chladnej a sychravej jesene a zimy, kedy sme si vo zvýšenej miere zvykli na to, že siahame po vitamínoch či vitamínových doplnkoch z lekárne. Nie vždy nám ale zaručia požadovaný účel a dodajú telu všetky potrebné vitamíny a telu prospešné látky.

Niekedy sa, naopak, stačí zamerať na konkrétne druhy vitamínov, ktoré nášmu telu chýbajú. A ako to zistíme?

Odporúčame: Raňajky podľa Jennifer Aniston: Tajomstvo jej dokonalej figúry!

Vlasy

Ak na svojich vlasoch vidíte a cítite, že sa lámu alebo dokonca vypadávajú viac ako zvyčajne, vaše telo si pýta folát. Folát alebo kyselina listová či vitamín B9 sa prirodzene vyskytuje napríklad v listovej zelenine či strukovinách.

Ľudské telo si ale kyselinu listovú samo vyrobiť nevie, a preto je nevyhnutné prijímať ju práve v potrave alebo vo forme výživových doplnkov. Je nevyhnutná k viacerým procesom v tele. Okrem iného sa podieľa na tvorbe DNA a RNA a svoju rolu zohráva aj pri delení buniek.

Pokiaľ vaše vlasy začnú šedivieť, nemusí to byť iba príčinou genetiky alebo starnutia. Ak vaše vlasy šedivejú predčasne alebo veľmi rýchlo, doprajte svojmu telu meď. Tú nájdete predovšetkým v čerstvých morských plodoch alebo v hríboch. Pri ich pravidelnej konzumácií vášmu telu už meď chýbať nebude.

Lupiny vo vlasoch môžu byť taktiež prejavom toho, že vášmu telu niečo chýba. Zaraďte do svojej stravy mastné kyseliny nachádzajúce sa napríklad v rybách alebo kvalitných rastlinných olejoch, a problém s lupinami možno zmizne aj sám.

Únava

Pokiaľ sa cítite byť unavený o niečo viac ako zvyčajne, nemusí to súvisieť s príchodom jesene a skracovaním dní. Vaše telo si týmto spôsobom môže pýtať vitamín D, ktorý by sme mali dopĺňať pravidelne.

Jeho výborným zdrojom je napríklad rybí tuk, ale nepodceňujte ani vitamínové doplnky. Pravidelné dopĺňanie vitamínu D vám pomôže nielen pri únave, ale zároveň aj posilní vašu imunitu.

Neprehliadnite: Rodinné šťastie rozžiari každý domov. Ako ho správne pestovať?

Kútiky na ústach

Patríte k tým, ktorým sa pravidelne na perách objaví z času na čas takzvaný „kútik"? Ak nie ste fanúšikom pálivých či korenistých jedál, pri výskyte kútika doprajte svojmu telu vitamín B12. Konzumujte mäso, mliečne výrobky či dokonca i kvasnice v rôznych formách.

Kŕče

Pokiaľ mávate kŕče alebo bolesti v lýtkach, vaše telo vám dáva signál, že potrebuje doplniť minerály – nie vitamíny. Pravidelné užívanie horčíka tento problém vyrieši. Horčík formou stravy doplníte napríklad konzumáciou banánov alebo rôznych druhov semiačok. Môžete ho ale doplniť aj vo forme výživových doplnkov.

Časté modriny

Nedostatok vitamínu C v ľudskom tele môže spôsobiť častú tvorbu modrín, a to aj pri minimálnom tlaku alebo pri veľmi slabom údere. Dajte si preto pozor na pravidelný prísun vitamínu C a vaše telo sa vám zaručene odvďačí.

Odporúčame aj: Sex je okrem potešenia aj veľmi zdravý. Neveríte? Presvedčte sa!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní