Mäsožravá rastlina „Mucholapka": Tipy pre jej správne pestovanie

Mucholapka obyčajná - dionaea muscipula - je rastlinka pochádzajúca z Ameriky a v rebríčku obľúbenosti a množstva pestovaných exemplárov sa radí na popredné priečky už aj u nás. Považuje sa totiž za nekorunovanú kráľovnú hmyzožravých rastlín!

Mucholapka je čarovná mäsožravá rastlina, ktorá je vhodná ako pre malých, tak aj veľkých pozorovateľov atraktívneho sveta rastlín, ktorým chutí mäso. Vôbec nie je náročná na pestovanie a v uzavretých priestoroch dokáže žiť až 20 rokov. Treba ale dobre poznať jej potreby.

Mucholapka

Vďaka svojej atraktívnosti je mucholapka ako mäsožravá rastlina známa na celom svete. Obchodné reťazce ju často ponúkajú ako v zelenolistej, tak i červenolistej forme.

Pascou na hmyz je premenená listová čepeľ. Je to dômyselné zariadenie, ktoré sa pri určitom intervale dotykov spustí a korisť už v podstate nemá žiadnu šancu na únik.

Mäsožravka mucholapka

Ako mucholapka vlastne funguje? 

  • Keď kvapky alebo iný podnet dopadá na pasce - tie by sa na základe podráždenia mali zatvárať. To sa však nedeje.
  • Evolúcia sa vysporiadala aj s týmto problémom. Keby sa totiž pasca zatvárala pri každom takomto vzruchu, navyše naprázdno, rastlina by sa veľmi rýchlo vysilila a uhynula by.
  • Preto sa pasce zaklápajú len vtedy, ak dôjde minimálne k dvom vzruchom na tej istej pasci v priebehu 2 až 20 sekúnd.
  • Práve podľa toho vie rastlina odhadnúť, kedy ide o skutočnú korisť a kedy o „planý poplach“.

Mucholapka a jej pestovanie

Mucholapke sa najlepšie darí v kvetináči s rašelinou, pieskom a kúskami kyslej kôry namiesto klasickej zeminy. Kôra totiž zadržiava vlhkosť a rašelina s pieskom zase poskytujú odtok prebytočnej vody. Pre mucholapky je potrebná pôda s dobrou drenážou. Na živiny ale nemusí byť vôbec bohatá - dôležité je však mať kyslé pH.

Mucholapke treba dopriať aj dostatočnú vzdušnú vlhkosť a dobré až silné osvetlenie. Ak by ste rastlinke neposkytli dostatok svetla, síce by neuhynula, ale dochádzalo by k deformácii, vykrúcaniu listov, nevyfarbovaniu pascí a podobne.

Neprehliadnite: Cvičenie na dovolenke - ako zostať vo forme aj počas cestovania?

mucholapka rastlina

Zdroj: Depositphotos

Dôležitá je vzdušná vlhkosť

Keďže si mucholapka potrpí na vzdušnú vlhkosť, môžete ju vysadiť aj do pohára alebo akvária - nielen do kvetináča s drenážnymi otvormi. Mali by ste jej však zabezpečiť dostatočnú cirkuláciu vzduchu. V zimnom období rastlinku presuňte do chladnejšej miestnosti s teplotou do 10 °C a zmiernite jej zálievku.

Polievanie mucholapky

POZOR - mucholapky nikdy nepolievajte zhora. To by im mohlo spôsobiť, že budú náchylné na choroby listov.

  • Ideálny spôsob, ako zaliať túto rastlinku, je naliať asi 3 cm vody do kvetináča.
  • Mach a kôra absorbujú časť vody a sprístupnia ju mucholapke.
  • Udržujte rastlinu vždy vlhkú - nie však mokrú.

Mucholapky majú najradšej veľmi čistú vodu. Nerobí im dobre voda z vodovodu, a preto na zalievanie preto použite destilovanú alebo dažďovú vodu.

Živiny, ktoré potrebujú, pochádzajú z ich koristi - nie z vody a ani zo substrátu. Ak dostávajú aspoň 6 hodín slnečného svetla denne, majú krajšie farby a sú pevnejšie. Pokiaľ jej vytvoríte optimálne podmienky na rast, už v prvom roku vás poteší krásne vyfarbenými červenými pascami a nádhernými kvetmi.

Nikdy však nezabúdajte na to, že umelé dráždenie pascí pre vaše potešenie rastlinku vysiľuje a spomaľuje tak jej rast.

Odporúčame aj: Potvrdené - psy dokážu rozoznať zlého človeka. Vieme, ako!

mucholapka pestovanie

Zdroj: Depositphotos

Čistite mucholapku od jej koristi

Ak si mucholapka sama niečo uloví, strávi korisť a opäť sa otvorí, mali by ste jej opatrne pomôcť zbaviť sa nestrávených zvyškov, aby nedošlo k infekcii a následnému odumieraniu listu, prípadne celej rastliny. Vo voľnej prírode tieto zvyšky totiž prirodzene vyplavuje dážď a vyfukuje vietor. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE