Pestovanie izbových rastlín netradičným spôsobom – inšpirácie, ktoré ťa očaria

Pestovanie izbových rastlín netradičným spôsobom – inšpirácie, ktoré ťa očaria

Izbové rastliny sú nádherným doplnkom do každej domácnosti, ktorý do izby vnesie trochu zelenej sviežosti a hlavne prírody a života. Len ťažko si predstaviť prázdnu komodu v obývačke, na ktorej sa nevyníma s interiérom pekne ladiaci kvetináč, z ktorého na každú stranu vyskakujú veľké zelené listy. Aj okenný parapet v kuchyni by bol bez peknej rastlinky o niečo smutnejší. Skrátka, izbové rastliny už patria k našim domovom a robia ich o niečo útulnejšími a živšími.

Ak aj vy obľubujete pestovať rozličné rastliny, alebo možno máte práve v pláne si nejaké do interiéru zaobstarať, v našom článku nájdete nejednu inšpiráciu. Čo tak si skrášliť príbytok trochu inou zeleňou pestovanou odlišne, ako v klasickom kvetináči? Poďme sa spolu pozrieť, ako netradične, no skutočne štýlovo pestovať izbové rastliny. Možno neodoláte a podobná dekorácia čoskoro ozdobí i váš domov.

Odporúčame: Ako behať, aby sme schudli alebo ako začať s behom?

vertikálna záhrada

Zdroj: Shutterstock®

Vertikálna záhrada

Ak nemáte v miestnosti, napríklad v obývačke, veľa miesta na ukladanie kvetináčov s izbovými rastlinami a ešte k tomu máte aj úzky parapet, využite kus prázdnej steny. Vytvoriť si totiž môžete akúsi vertikálnu záhradu. Zväčša sa to robí tak, že sa na stenu pripevní nejaká nosná doska, najlepšie z vodotesného materiálu, na ktorú sa rozmiestnia a prichytia jednotlivé kvetináče či kontajnery s izbovými rastlinkami. Ak stále hľadáte do obývačky vhodný obraz, ktorý zaplní prázdnu stenu, zabudnite na hľadanie a interiér si radšej ozdobte takýmto spôsobom.

Vertikálnu záhradku si tiež môžete urobiť v kuchyni. Ak si do nej navyše zasadíte namiesto obyčajných izbových rastlín bylinky, bude nielen na okrasu, ale ešte aj praktická a užitočná. Ak obľubujete rustikálny štýl, neváhajte si vytvoriť vertikálnu záhradu s pomocou nejakého staršieho rebríka. Ten sa oprie a prichytí o stenu a následne sa na jednotlivé stupienky opäť umiestnia a pripevnia kvetináče s rastlinkami. Jednoduché, štýlové a krásne!

Sklenené aerárium

Zdroj: Shutterstock®

Sklenené aerárium

Ak obľubujete izbové rastlinky, no nechcete ich pestovať len v klasických kvetináčoch, vyskúšajte pestovanie v aeráriách. Pod pojmom aerárium môžeme rozumieť nejakú sklenenú nádobu na pestovanie rastlín, často guľatého tvaru, ktorú je väčšinou možné i zavesiť. Takéto dekorácie so živými rastlinkami je pritom možné i zakúpiť, najmä v kvetinárstvach či predajniach s bytovými doplnkami či domácimi potrebami. Vyrobiť si ich však môžete i doma. Budete na to potrebovať v prvom rade vhodnú nádobku.

Nemusí to byť klasická závesná sklenená guľa s otvorom, pokojne použite sklenenú nádobku, ktorá sa vám bude páčiť a hodiť do interiéru. Následne je potrebný substrát, nejaké ozdobné kamienky či piesok, pokojne i mušličky a podobne. Samozrejme, zabudnúť nemôžeme na vhodné rastlinky.  Zvyčajne sa na tento účel používajú rôzne kaktusy či sukulentné rastliny, mini orchidey, menšie vlhkomilné izbové rastliny aj mäsožravé rastliny. Keď si všetko pripravíte, stačí už len popustiť uzdu svojej fantázie a môžete sa pustiť do dekorovania. 

Pozri aj: Meranie telesnej teploty: Ako správne použiť rôzne druhy teplomerov?

kokedama

Zdroj: Shutterstock®

Kokedama

Pomerne netradičný spôsob pestovania izbových rastlín predstavuje i takzvaná kokedama. Tento spôsob pestovania má korene v Japonsku. Pojem kokedama pritom pochádza z Ko Key Da Ma, čo v preklade znamená machová guľa. A tým presne aj kokedama je, akousi guľou z machu. Rastlina je v tomto prípade zasadená do substrátu, ktorý je obalený machom. Túto nádhernú izbovú dekoráciu si opäť môžete zakúpiť, no tí šikovnejší si ju dozaista bez problémov pripravia aj doma, i keď je to pravdepodobne o niečo náročnejšie, ako predchádzajúca scenéria v sklenej nádobke.

Na kokedamu je spravidla potrebný substrát, ktorý sa mieša s hydrogélom, ílom, prípadne i rašelinou. Následne sa z vlhkej substrátovej zmesi formuje guľa, do ktorej je potrebné opatrne zasadiť rastlinku. Celá guľa sa nakoniec obalí machom a obviaže motúzikom či drôtikom. Vhodné je držať sa presných postupov na internete. Hotovú kokedamu môžete zavesiť, no pokojne aj niekde položiť, napríklad na ozdobnú misku. Takto je vhodné pestovať nefrolepku, slezinník, tučnolist, fikus a mnohé ďalšie izbové rastliny. 

závesné kvetináče

Zdroj: Shutterstock®

Závesné kvetináče

Ak chcete do svojho príbytku vniesť trochu jedinečnosti práve pomocou netradičných dekorácií z izbových rastlín, no necítite sa na tvorenie a akýsi domáci kútik šikovných rúk, skúste niektoré rastlinky jednoducho zavesiť do závesných kvetináčov. To sa využíva najmä v exteriéri, napríklad pri vešaní muškátov na balkóne či terase. No verte, že práve v obývačke či kuchyni môže závesný kvetináč s tou správnou rastlinkou pôsobiť originálne a štýlovo. Dnes sa dokonca už dajú zohnať aj závesné kvetináče, z ktorých akoby rastlina rástla hore nohami, alebo lepšie povedané, hore koreňmi.

V každom prípade, rastlina visiaca vo vzduchu je skvelou dekoráciou do každej miestnosti. Vhodná je aj do menších izieb, v ktorých nie je veľa plôch na ukladanie kvetináčov. Do závesných kvetináčov neváhajte voliť krásne prevísajúce rastliny, ktoré budú vyzerať ako zelený vodopád. Pestujte takto zelenec chochlatý, nefrolepku, potosovec či brečtan. Mnohé z nich sú skutočne nenáročné na pestovanie. Radíme ich aj medzi rastliny čistiace vzduch.

Odporúčame: Krásky s Downovým syndrómom dobíjajú svet modelingu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní