Domáce zvieratá – 7 benefitov, ktoré prináša život s nimi

Domáce zvieratá – 7 benefitov, ktoré prináša život s nimi

Vlastniť domáce zviera sa skutočne oplatí. Vedeli ste o tom, že pobyt štvornohých miláčikov v našej blízkosti môže mať nemalý vplyv na naše zdravie? Nezáleží na tom, či máme mačku, psa alebo hlodavca. Pokiaľ človek netrpí alergiou, tak každé zviera mu prinesie určité výhody. Mnohé z nich nás dotlačia k vyššej aktivite alebo zbavia stresu. Vplyv domácich miláčikov na človeka je skutočne výrazný a bol potvrdený mnohými výskumami. Prečítajte si o týchto 7 výhodách, ktoré nám prinášajú naše domáce zvieratá.

1. Zlepšenie nálady

Asi každý majiteľ domáceho miláčika by mohol porozprávať o tom, ako rýchlo mu dokáže zvierací kamarát zlepšiť náladu. Už po 15-minútovej hre po ťažkom dni človek zabúda na starosti a jeho úroveň šťastia razom stúpa. Komunikácia so zvieratami údajne zvyšuje hladiny serotonínu či endorfínov v mozgu. Tieto látky prispievajú k pocitom pohody, šťastia a k dobrej nálade. Ich nedostatok, naopak, môže viesť k depresiám či poruchám spánku.

Odporúčame: Najlepšia motivácia k behu: Čo nás motivuje najviac?

prechádzka so psom

Zdroj: Shutterstock®

2. Vyššia aktivita

Zvieratá nás tlačia k pohybu. O každé jedno z nich sa totiž musíme starať, čo súvisí s vyvíjaním istej dávky energie. Najlepšími pomocníkmi sú v tomto smere jednoznačne psy. Tie totiž treba niekoľkokrát denne venčiť. Dlhé a pravidelné prechádzky pomáhajú udržovať stabilnú váhu a zlepšujú kondíciu. Psy môžu svojim majiteľom pomôcť znížiť riziko obezity, vysokého krvného tlaku a cholesterolu i kardiovaskulárnych ochorení.

3. Eliminácia stresu

Domáce zviera je skvelým antistresovým pomocníkom. Maznanie sa a rozprávanie s mačkou či psom má neopísateľne upokojujúci účinok. Takáto interakcia dokáže stabilizovať srdcovo-cievnu činnosť a udržiavať krvný tlak v norme. Stres je v dnešnej uponáhľanej dobe problémom mnohých ľudí a často je hlavným spúšťačom rozličných ochorení. S domácim miláčikom môžete stres zo svojho života raz-dva vyškrtnúť.

účinky pradenia mačky

Zdroj: Shutterstock®

4. Potláčanie bolesti

Domáci miláčikovia síce nemajú taký analgetický účinok ako silná tabletka proti bolesti, no i v tomto smere dokážu byť nápomocní. Napríklad psy sú schopné pomôcť zmierniť úzkosť z prežívanej bolesti. O niečo šikovnejšie sú mačky a ich pradenie. V roku 2006 jedna americká inštitúcia skúmala zvuky zvierat. Zistila, že frekvencia pradenia mačiek je blízka frekvenciám, ktoré majú preukázateľný liečebný vplyv na natiahnuté svaly, stuhnuté kĺby, opuchy, či dokonca zlomené kosti.

5. Ľahšia socializácia

So zvieraťom v domácnosti si nikdy nebudete pripadať osamelý. Pes či mačka je skvelým spoločníkom napríklad pre starších ľudí, ktorí už bývajú sami a nechodia do práce. Domáci miláčik navyše uľahčuje socializáciu a zabezpečí kontakt s novými ľuďmi. Pri prechádzke so psom sa vám môže stať, že sa pustíte do reči s iným psíčkarom. Domáce zvieratá sú tiež skvelou témou pri akomkoľvek rozhovore. Ich majitelia sú údajne otvorenejší aj sebavedomejší a lepšie zvládajú komunikáciu.

Odporúčame: Najlepší milenci podľa zverokruhu. Patríš k nim?

vplyv zvierat na deti

Zdroj: Shutterstock®

6. Posilnenie imunity

Viacero výskumov potvrdilo, že kontakt so zvieratami prospieva najmä malým deťom. Teda pokiaľ dieťa odmalička netrpí napríklad alergiou na zvieracie chlpy. Ak zdravé deti prichádzajú od narodenia do kontaktu s domácimi miláčikmi, majú nižšie riziko výskytu alergií, astmy či ekzémov. Zvieratá však majú vplyv aj na imunitný systém dospelých ľudí. Pri jednej americkej štúdii bolo zistené, že ľudom hladkajúcim určitú dobu psa sa v slinách zvýšil podiel imunoglobulínu A, ktorý sa zúčastňuje na obrane organizmu.

7. Budovanie zodpovednosti

Zviera dokáže vybudovať u svojho majiteľa väčší zmysel pre zodpovednosť. Domáci miláčik totižto potrebuje nakŕmiť, okúpať či vyvenčiť. Taktiež je s ním potrebné zájsť k veterinárovi. Každý deň vyžaduje, aby sa s ním niekto pohral. Všetky tieto povinnosti nie je možné len tak odsunúť na ďalší deň. Človek je tiež schopný naučiť sa pri starostlivosti o domáceho miláčika väčšej trpezlivosti, obetavosti či odhodlaniu. Rovnaké hodnoty však dokáže pri kontakte so zvieraťom prebrať i malé dieťa.

Pozri aj: Viete, čo je glamping? Užite si Valentín veľkolepo a luxusne


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní