Krásky s Downovým syndrómom dobíjajú svet modelingu

Krásky s Downovým syndrómom dobíjajú svet modelingu
  • 15.03.2022
  • Veronika Nemčeková

Štandardy krásy sa menia po celé stáročia. Dalo by sa dokonca povedať, že jednotlivé kultúry majú vlastné kritériá toho, čo vnímajú ako „pekné.“ Farba očí, tvar nosa a pier, postava, vlasy, pokožka, chôdza a mnohé ďalšie faktory sú často predmetom diskusií o tom, čo sa dá považovať za príťažlivé. Zatiaľ čo v minulosti bola snaha hľadať dokonalosť, dnes sa prihliada najmä na jedinečnosť. Šancu zažiariť tak dostávajú napríklad aj modelky s Downovým syndrómom. Mnohé z nich svojou prácou a príkladom búrajú stereotypy a ukazujú svetu, že krása má mnoho podôb.

Čo je Downov syndróm a ako sa prejavuje

Downov syndróm je geneticky podmienené ochorenie, pri ktorom sa človek narodí s extra chromozómom. To spôsobuje zmeny vo vývine tela a mozgu a môže viesť aj k vzniku duševných a fyzických problémov. Typické vonkajšie znaky sú sploštená tvár, kratší krk, šikmé očné štrbiny, menšie uši alebo kratšie prsty na rukách aj nohách. Ľudí s týmto postihnutím môžu trápiť poruchy sluchu či zraku, vrodené srdcové chyby či zhoršená funkcia štítnej žľazy. Vďaka správnej zdravotnej starostlivosti, vzdelávaniu a podpore dokážu žiť plnohodnotne. Dôkazom toho sú aj modelky, ktoré vám predstavíme.

Anjelik Victoria's Secret Sofía Jirau

Dvadsaťštyriročná Portoričanka Sofía Jirau sa do povedomia verejnosti zapísala predovšetkým ako prvá modelka s Downovým syndrómom celosvetovo známej značky spodnej bielizne Victoria's Secret. Na mólo tejto prestížnej značky sa „anjelik“ postavil po prvý raz vo februári tohto roka.

Vo svete modelingu debutovala Sofía ako šestnásťročná, keď sa predstavila na módnej šou návrhárky Wandy Beauchamp. Oficiálne však kariéru odštartovala v roku 2019, kedy tiež rozbehla vlastný obchod s oblečením a doplnkami Alavett. Jej snom je tiež stať sa herečkou.

Hoci sa naplno venuje kariére modelky, nezabúda ani na iných. Aktívne sa zapája do rôznych kampaní, ktorých cieľom je zvýšiť povedomie o Downovom syndróme, ako aj inšpirovať ďalších ľudí s týmto ochorením, aby sa nebáli plniť si sny.

Inšpirujte sa: Ako behať, aby sme schudli alebo ako začať s behom?

Sofía Jirau

Zdroj: instagram.com/sofiajirau

Tvár kozmetickej firmy Grace Strobel

Američanka Grace Strobel má podobne ako Sofía Jirau na konte prvenstvo. Je totiž prvou modelkou s Downovým syndrómom reprezentujúcou americkú firmu, ktorá sa zaoberá starostlivosťou o pleť.

Dvadsaťpäťročná Kalifornčanka tiež pôsobí ako spíker a snaží sa vzdelávať verejnosť, aby sa dozvedela viac o Downovom syndróme. Keď sa narodila, jej rodičom vraj lekári povedali, že nikdy nebude viesť normálny život. Mladá žena neváhala a dokázala svetu opak.

Grace Strobel

Zdroj: instagram.com/grace_strobel

Prvá profesionálna modelka s Downovým syndrómom Madeline Stuart

Ďalšou inšpiratívnou ženou je Austrálčanka Madeline Stuart. Dvadsaťpäťročná rodáčka z Queenslandu je považovaná za prvú profesionálnu modelku s Downovým syndrómom. Predvádzala na prestížnych mólach v New Yorku, Paríži, Londýne či Dubaji. Ako desaťročná podstúpila operáciu srdca.

V roku 2014 sa po návšteve módnej prehliadky, kam ju vzala jej mama, rozhodla, že sa stane modelkou. Následne sa začala venovať zdravému životnému štýlu, vďaka čomu sa jej podarilo schudnúť 20 kg. Svoj príbeh následne zdieľala na sociálnej sieti Facebook, čím si získala množstvo fanúšikov.

Rovnako ako jej kolegyne z branže sa aj ona venuje pomoci iným. Je napríklad zakladateľkou a ambasádorkou organizácie podporujúcou hendikepovaných ľudí, ktorí sa chcú venovať tancu. Za svoju charitatívnu prácu získala už množstvo ocenení.

Madeline Stuart

Zdroj: instagram.com/madelinesmodelling_

Dievča od Gucciho Ellie Goldstein

Britka Ellie Goldstein sa narodila v roku 2002 a modelingu sa začala venovať ako 15-ročná. Je študentkou múzických umení. Za sebou má spoluprácu s viacerými svetovými značkami. Zviditeľnila sa v roku 2019, keď pre módny dom Gucci nafotila kampaň pre taliansku verziu magazínu Vogue.

Prečítajte si: Tehotná Rihanna na módnej šou v Paríži ako ste ju ešte nevideli

Ellie Goldstein

Zdroj: instagram.com/elliejg16_zebedeemodel

Beth Matthews má zálusk na Hollywood

Walesanku Beth Matthews inšpirovala ku dráhe modelky Ellie Goldstein. Podpísala kontrakt s agentúrou Zebedee, ktorá sa snaží upriamiť pozornosť na ľudí s postihnutím. Do sveta modelingu vstúpila, aby mohla pracovať na svojom sebavedomí. Svoj zrak údajne upiera aj na Hollywood.

Beth Matthews

Zdroj: instagram.com/bethmatthews_zebedee

Zdroj foto: úvodná koláž – instagram.com/grace_strobel, instagram.com/sofiajirau, instagram.com/elliejg16_zebedeemodel

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní