TOP mýty a fakty o tom, kedy jesť ovocie: Neobmedzujete sa náhodou?

TOP mýty a fakty o tom, kedy jesť ovocie: Neobmedzujete sa náhodou?
  • 12.03.2022
  • Lenka Biba Slovak

V internetovom svete sa šíri množstvo informácií o tom, ako, kedy a prečo jesť alebo nejesť ovocie. Tento zdroj vitamínov je súčasťou nášho stravovania už od útleho veku. Tak prečo sa tak často stretávame s rôznorodosťou názorov na konzumáciu? Kedy jesť ovocie, to je otázka! Nech sa páči, prinášame vám prehľad 5 najčastejších mýtov a faktov.

MÝTUS č. 1: Jedzte ovocie vždy nalačno

Mýtus tvrdí, že konzumácia ovocia s jedlom spomaľuje trávenie a spôsobuje, že jedlo sedí v žalúdku a tam kvasí alebo hnije. Mýtus hovorí aj to, že konzumácia ovocia s jedlom spôsobuje plynatosť, nepohodlie a celý rad ďalších nesúvisiacich symptómov. Zatiaľ, čo vláknina v ovocí môže spomaliť uvoľňovanie potravy zo žalúdka, zvyšok týchto tvrdení je nepravdivý. Ovocie môže spôsobiť, že sa žalúdok bude vyprázdňovať pomalšie, ale nespôsobí, že jedlo bude v žalúdku „sedieť“ donekonečna.

Štúdia uverejnená na sciencedirect.com zistila, že účastníci, ktorí konzumovali pektín – typ vlákniny v ovocí, mali pomalšiu rýchlosť vyprázdňovania žalúdka, a to približne 82 minút v porovnaní s približne 70 minútami u tých, ktorí pektín nejedli. Aj keď je táto zmena rýchlosti pozoruhodná, v žiadnom prípade to nespomalí trávenie natoľko, aby sa jedlo v žalúdku pokazilo. Navyše, spomalenie vyprázdňovania žalúdka je vo všeobecnosti dobrá vec. Môže vám to pomôcť cítiť sa dlhšie sýty.

Keď sa jedlo dostane do žalúdka, zmieša sa so žalúdočnou kyselinou, ktorá má veľmi nízke pH. Preto obsah vášho žalúdka je taký kyslý, že väčšina mikroorganizmov rásť nemôže. Táto časť trávenia čiastočne pomáha zabíjať baktérie v jedle a zabraňuje rastu mikróbov. Pokiaľ ide o zvyšok týchto tvrdení, tvrdenie, že konzumácia ovocia s jedlom je príčinou nadúvania, hnačky a nepohodlia, je rovnako zavádzajúce. Žiadny dôkaz nepodporuje ani myšlienku, že konzumácia ovocia nalačno ovplyvňuje napríklad dlhovekosť, má vplyv na únavu alebo spôsobuje tmavé kruhy pod očami.

PRAVDA – konzumácia ovocia s jedlom môže spomaliť vyprázdňovanie žalúdka, ale nie natoľko, aby to malo vplyv na náš zdravotný stav. A môže to byť nakoniec aj prospešné, pretože vám to môže pomôcť cítiť sa plnšie dlhší čas.

Pozri aj: Brokolicová krémová polievka, do ktorej sa zamiluje každý

kedy jesť ovocie počas dňa

Zdroj: Shutterstock®

MÝTUS č. 2: Konzumácia ovocia pred alebo po jedle znižuje jeho nutričnú hodnotu

Podľa tohto tvrdenia sa živiny z ovocia akosi „stratia“, pokiaľ si ho dáte nalačno, spolu s jedlom alebo po jedle. Nie je to však pravda. Ľudské tenké črevo má 6 metrov a viac ako 320 metrov štvorcových absorpčnej plochy. Navyše, náš žalúdok pri konzumácii jedla plní aj funkciu akéhosi rezervoáru, pričom sa z neho uvoľňujú iba malé množstvá a črevá tak môžu jedlo ľahko stráviť. Obrovská absorpčná plocha nášho tráviaceho systému má za dôsledok, že získavanie živín zo stravy, a teda aj z ovocia, je pre naše telo relatívne jednoduché. Bez ohľadu na to, či si na ovocí pochutnáte nalačno, spolu s jedlom alebo po ňom.

PRAVDA – tráviaci systém ľudského organizmu je schopný stráviť a prijať živiny z ovocia, nech ho konzumujeme kedykoľvek.

MÝTUS č. 3: Ak máte cukrovku, ovocie by ste mali jesť 1-2 hodiny pred alebo po jedle

Ľudia s cukrovkou mávajú, bohužiaľ, problémy s trávením a okrem iného sa snažia vyhnúť tomu, aby sa sacharidy a cukor obsiahnuté v ovocí rýchlejšie dostávali do krvného obehu. Odporúčanie pre cukrovkárov je, aby konzumáciu ovocia skúsili zaradiť do jedálnička spolu s iným jedlom, nie samostatne. Jedenie ovocia spolu s jedlom s vysokým obsahom bielkovín, vlákniny alebo tuku môže spôsobiť, že žalúdok bude uvoľňovať jedlo do tenkého čreva pomalšie. Výhodou pre niekoho s cukrovkou je, že sa naraz absorbuje menšie množstvo cukru, čo môže viesť k celkovému menšiemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi.

Štúdie ukázali, že len 7,5 gramu rozpustnej vlákniny, ktorá sa nachádza v ovocí, môže znížiť zvýšenie hladiny cukru v krvi po jedle o 25 %.

V tomto prípade je veľmi dôležitý správny výber ovocia. Pre ľudí s cukrovkou sa odporúča ovocie s nízkym glykemickým indexom, ktoré pomalšie zvýši hladinu cukru v krvi. Medzi ne patrí väčšina ovocia, okrem ananásu a sušeného ovocia. Aj napriek tomu sa ale u niektorých naozaj prejavia problémy s trávením.

Najbežnejší problém je gastroparéza. Stáva sa to, keď sa žalúdok vyprázdňuje pomalšie ako normálne alebo vôbec. Aj keď niektoré zmeny v stravovaní môžu pomôcť pri gastroparéze, konzumácia ovocia nalačno medzi ne nepatrí.

PRAVDA – konzumácia ovocia na prázdny žalúdok môže rýchlo zvýšiť hladinu cukru v krvi. V tomto prípade sa odporúča konzumácia ovocia spolu s iným jedlom alebo občerstvením.

MÝTUS č. 4: Najlepší čas na konzumáciu ovocia počas dňa je ráno

Za touto myšlienkou nehľadajte žiadnu logiku, nie sú známe ani dôkazy, ktoré by túto myšlienku podporovali. Niektoré zdroje tvrdia, že konzumácia jedla s vysokým obsahom cukru, ako je ovocie, zvyšuje hladinu cukru v krvi a „prebudí“ tak tráviaci systém. V skutočnosti akékoľvek jedlo obsahujúce sacharidy dočasne zvýši hladinu cukru v krvi, kým sa glukóza absorbuje, a to bez ohľadu na čas konzumácie. Nie je potrebné „prebúdzať“ tráviaci systém, pretože je vždy pripravený začať konať v momente, keď začneme konzumovať akékoľvek jedlo. A hoci konzumácia jedla s vysokým obsahom sacharidov môže dočasne spôsobiť, že telo použije sacharidy ako palivo, nemení to celkovú rýchlosť metabolizmu.

PRAVDA – ovocie je zdravé kedykoľvek počas dňa.

Odporúčame:  Najlepšia motivácia k behu: Čo nás motivuje najviac?

jesť ovocie večer je zlé

Zdroj: Shutterstock®

MÝTUS č. 5: Ovocie by sme nemali jesť po 14tej hodine

Za zdrojom tejto myšlienky stojí fakt, že konzumácia ovocia (alebo akýchkoľvek sacharidov) po 14tej hodine zvyšuje hladinu cukru v krvi, ktorú telo nestihne pred spaním stabilizovať, čo vedie k priberaniu. Nie je však dôvod veriť tomu, že ovocie spôsobí popoludní vysokú hladinu cukru v krvi. Tolerancia sacharidov môže počas dňa kolísať, tieto zmeny sú však malé a nemenia celkovú rýchlosť metabolizmu. Mnoho faktorov určuje, či sa kalórie spália na energiu alebo sa uložia ako tuk, ale vyhýbanie sa ovociu po určitom čase dňa nie je jedným z nich. Preto neexistuje žiadny dôkaz, že vyhýbanie sa ovociu popoludní vedie k priberaniu. Ak chcete schudnúť alebo si udržať svoju váhu, výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí jedia veľa ovocia a zeleniny počas dňa, majú tendenciu vážiť menej a je menej pravdepodobné, že priberú. Jesť veľa ovocia a zeleniny je preto skvelý spôsob, ako získať živiny, ktoré potrebujete.

PRAVDA – vylúčenie ovocia po 14tej hodine nemá žiadne výhody a neovplyvňuje našu váhu. Jesť ovocie je preto dobrý nápad kedykoľvek počas dňa.

Aké množstvo ovocia je optimálne pre naše zdravie?

Všeobecné odporúčanie pre príjem ovocia a zeleniny je aspoň 400 gramov denne alebo päť porcií po 80 gramov. Jedna 80 gramová porcia zodpovedá malému kúsku veľkosti tenisovej loptičky. Pri ovocí a zelenine, ktoré možno odmerať podľa šálky, je jedna porcia približne jedna šálka. Toto odporúčanie vychádza zo skutočnosti, že konzumácia piatich porcií ovocia a zeleniny denne je spojená s nižším rizikom úmrtia na choroby, ako sú srdcové choroby, mŕtvica a rakovina.

Majte radi svoje telo, starajte sa o svoje zdravie a nebojte sa si dopriať ovocie v akomkoľvek čase. Ak navyše budete rešpektovať aj sezónnosť a lokálnosť pri výbere nielen ovocia, ale aj zeleniny, bunky nášho tela tak dostanú výživu zaznamenanú v našej genetickej dispozícii. Základné charakteristiky nášho metabolizmu sú totiž zakódované v DNA každého z nás.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní