10 šokujúcich faktov o chipsoch!

Ruku na srdce - viete si predstaviť slané občerstvenie bez zemiakových lupienkov? Máloktorá pochúťka je vo svete tak obľúbená, ako práve chipsy. Hoci zemiakové lupienky prichádzajú v mnohých tvaroch, veľkostiach a príchutiach, zostávajú jedným z najobľúbenejších snackov na svete.

Ale aj keď všetci môžeme priznať, že sme milovníci zemiakových lupienkov, ako dobre ich skutočne poznáme? Poďme to dnes spolu zistiť! Prinášame vám desať zaujímavých faktov o zemiakových lupienkoch, ktoré vám poskytnú bližší pohľad na toto celosvetovo obľúbené občerstvenie.

Poctivé a kvalitné lupienky sú na nezaplatenie!

A tým myslíme nielen tie zemiakové lupienky, pretože na trhu možno dostať mnohé variácie klasických zemiakových lupienkov, ako napríklad:

  • banánové chipsy,
  • cuketové chipsy,
  • kukuričné lupienky,
  • kotlové chipsy,
  • chipsy z topinamburu,
  • makové chipsy z hrachovej múky,
  • zeleninové chipsy,
  • horčicová príchuť či cesnaková príchuť zemiakových lupienkov,
  • príchuť syr a cibuľa a podobne.

Poznáte tieto šokujúce fakty o čipsoch:

1. TAKTO vznikli chipsy!

Čipsy sa zrodili z čistej mrzutosti. V roku 1853 sa jeden nešťastný zákazník v reštaurácii v Saratoga Springs v New Yorku neustále sťažoval šéfkuchárovi, že jeho hranolky nie sú dostatočne tenké. Po tom, čo niekoľkokrát vrátil hranolky, aby ich stenšili, podráždený kuchár nakoniec nakrájal zemiaky na tenké plátky, ktoré sa po vyprážaní nedali jesť ani vidličkou. A takto sa zrodil zemiakový lupienok.

2. Prečo je v sáčku tak veľa "vzduchu"?

Akokoľvek mrzuté to môže byť, čipsy sú takto balené z niekoľkých dôvodov. Najdôležitejšie je, že prebytočný vzduch v sáčku má pôsobiť ako vankúš, takže vaše vzácne lupienky sa nerozdrvia. Tento priestor je tiež takmer celý z dusíka – sáčky sa naplnia, aby sa zachovala dlhodobá čerstvosť zemiakových lupienkov.

Neprehliadnite: 6 tipov, ako dosiahnuť rovné vlasy bez žehličky

lupienky

Zdroj: Depositphotos

3. Najväčší sáčik čipsov na svete vážil viac ako malé auto!

V roku 2013 vytvoril "Corkers Crisps" nový svetový rekord za najväčší sáčik na zemiakové lupienky. Takýto sáčik obsahoval 2 515 zemiakových lupienkov, pričom všetky boli uvarené v jednej dávke (podľa smerníc Guinnessovej knihy rekordov), čo bol 17-hodinový proces.

4. Jeden inžinier strávil šesť rokov štúdiom chrumkavosti čipsov

Profesor William E. Lee - profesor chemického a biomedicínskeho inžinierstva na University of South Florida v Tampe, má patent na čipsovú technológiu – technológiu chrumkavosti zemiakových čipsov. Tento profesor neuveriteľných šesť rokov študoval azda všetky atribúty slaných snackov - konkrétne čipsu, a stal sa lídrom v oblasti chrumkavosti. Teraz, keď chcú spoločnosti s občerstvením porovnať chrumkavosť svojho občerstvenia s konkurenciou, opierajú sa profesorovo vedecké poznatky.

5. Čipsy boli takmer obeťou druhej svetovej vojny

Keď Spojené štáty americké vstúpili do druhej svetovej vojny, zemiakové lupienky boli vyhlásené za „nepodstatné jedlo“, ktoré muselo okamžite zastaviť výrobu. Výrobcovia sa tejto myšlienke zdráhali a protesty presvedčili "War Production Board", aby ustúpila. A vďaka nim sa práve zemiakové lupienky počas vojny a po nej predávali lepšie ako kedykoľvek predtým.

6. Najstaršia tlačená zmienka o zemiakovom lupienku je v románe Charlesa Dickensa z roku 1859

V Dickensovom klasickom románe sa hovorí o občerstvení ako o „zemiakových lupienkoch“, avšak podľa popisu to pochopiteľne nezodpovedá našim dnešným skvelým lupienkom.

7. Pringles nie sú zemiakové lupienky!

POZOR - pringles nie sú zemiakové lupienky! Keďže sú Pringles vyrobené z cesta, sú to skôr sušienky alebo snack z kategórie koláčiky.

Odporúčame aj: 13 vecí, ktoré robia pozitívni ľudia: Skvelé tipy!

zemiakové lupienky

Zdroj: Depositphotos

8. Ženy jedia čipsy častejšie ako muži

Ženy čipsy konzumujú vo väčšej miere ako muži. Spolu s ovocím, sušienkami či mliečnym snackom nežné pohlavie považuje zemiakové lupienky za dokonalé občerstvenie.

9. Nachos-ky nie sú chipsy!

Ignacio Anaya z Piedra Negras v Mexiku, vymyslel nachos v roku 1943. Bol bez šéfkuchára, keď do jeho reštaurácie dorazila skupina hladných hostí, a tak rýchlo nakrájal tortilly a obložil ich syrom a jalapeňos. Jedlo nazval „Nachos Especiales“.

10. Rozdrvené čipsy na dne sáčika sú udajne najlepšie!

Rozdrvené kúsky zemiakových lupienkov, ktoré sa zvyčajne nachádzajú na dne vrecka na lupienky, sú podľa výrobcov mnohých spoločnosti tie "usadeniny" čipsov, ktoré sú najchutnejšou časťou vrecka na čipsy.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE