Zimný čas 2023: Kedy túto jeseň posunieme hodiny z letného času na zimný?!

Zimný čas sa v našich zemepisných šírkach označuje ten čas, ktorý je štandardný stredoeurópsky s označením SEČ alebo CET. Platí počas celého zimného obdobia, avšak v skutočnosti ide o bežný čas. Pomenovanie zimný čas teda nie je presný či konkrétny, keďže nie je sezónne posunutý. Z toho vyplýva, že o zimnom čase by sme mali vo všeobecnosti hovoriť ako o tom štandardnom čase.

Letný čas, ktorý sa označuje aj ako SELČ, CEST či ako stredoeurópsky letný čas, používa prevažná väčšina európskych štátov, a to aj Slovensko. Bol zavedený už počas prvej svetovej vojny a s niekoľkými prestávkami sa ešte stále používa až dodnes.

Zimný čas

"Pravý" zimný čas v skutočnosti znamená, že rozdiel medzi letným a zimným časom je nie jedna, ale dve hodiny. A uprostred toho stojí ten "bežný" či "štandardný" čas. Na území Slovenska sa tento posun realizoval iba v rokoch 1946-1947, no to sa neosvedčilo. Preto bol tento "pravý" zimný čas aj ihneď zrušený.

"Bežný" - teda ten zimný čas sa vždy mení poslednú októbrovú nedeľu, čo bude tento rok 29.októbra.

  • Hodiny si vtedy posunieme z 3:00hod na 2:00hod.
  • Deň si tak predĺžime a pospíme si o hodinku dlhšie.

Letný čas

Letný čas bol prvýkrát zavedený počas prvej svetovej vojny. Väčšina krajín však túto prax po vojne prerušila alebo zrušila. Potom bol tento zvyk obnovený v rôznych krajinách počas druhej svetovej vojny a aj bezprostredne po nej.

Opätovne bol však zrušený v 50. rokoch 20. storočia, ale v ojedinelých prípadoch bol znovu zavedený až do konca 60. rokov, keď energetická kríza z konca 60. a začiatku 70. rokov 20. storočia začala nútiť politických lídrov k opätovnému zavedeniu letného času na celom kontinente.

A odvtedy sa zachoval vo väčšine európskych krajín.

Neprehliadnite: Chudnutie podľa lunárneho kalendára - zamerajte sa na TOTO a kilá pôjdu rapídne dole!

zimný a letný čas

Zdroj: Depositphotos

Dátumy nadchádzajúcej zmeny času

  • Letný čas sa v celej strednej Európe začína poslednú marcovú nedeľu o 2:00 stredoeurópskeho času.
  • Zmena času na zimný sa robí vždy poslednú októbrovú nedeľu o 3:00 hod.

Nedeľa 29. októbra 2023 bude zmena času z letného času na SEČ/zimný čas. Hodiny budú posunuté zo soboty na nedeľu o 3:00hod na 2:00hod, čím sa noc predĺži o hodinu. Ráno sa rozsvieti skôr, ale večer je skôr tma.

Nedeľa 31. marca 2024 bude mena času zo SEČ/zimného času na letný čas. Hodiny sa posúvajú dopredu z 2:00hod na 3:00hod v sobotu večer, čím sa noc skráti o hodinu. Ráno bude dlhšie tma, ale večer bude dlhšie svetlo.

Prečo sa mení čas z letného na zimný?

Spomínané zmeny času boli v minulosti zavedené predovšetkým kvôli úspore elektrickej energie.

Denné svetlo bolo k dispozícii dlhší čas, a tak sa znižovala potreba svietiť umelým osvetlením doma i vonku.

  • Od roku 1996 sa Slovensko rozhodlo prispôsobiť a zjednotiť sa s praxou krajinami Európskej únii.
  • Koniec letného času sa pod vplyvom tohto rozhodnutia presunul na poslednú októbrovú nedeľu, čo zodpovedá ostatným štátom (nakoľko pôvodný letný čas končil na Slovensku už v septembri).

Výhody a nevýhody posunu času

Konkrétne od roku 1980 sa vedie spor o zmysle posunov času, keďže zmena času v skutočnosti, bohužiaľ, nešetrí energiu. Podľa mnohých posudzovaní so zreteľom na životné prostredie sa počas leta šetrí elektrina večer, no zároveň sa ráno viac kúri, najmä v chladných mesiacoch (marec, apríl a október). Celkovo vzaté, spotreba energie v skutočnosti rastie. V súčasnosti sa na pôde Európskej únie diskutuje o zrušení striedania času.

  • Avšak na druhej strane bol zimný čas nastavený aj z toho dôvodu, aby poskytoval čo najviac denného svetla ráno.
  • Vtedy, keď je väčšina ľudí najviac produktívnych.

Odporúčame aj: Neuveríte, ale táto kráska je už BABIČKOU! Ako to robí, že má cez 50 rokov a vyzerá na 30?

zimný čas 2023

Zdroj: Depositphotos

Zruší sa striedanie času?

Súčasnosť a budúcnosť pravdepodobne prinesie zmeny.

Striedanie zimného a letného času by malo v Európskej únii definitívne skončiť.

  • Európska únia k tejto otázke usporiadala anketu, ktorej sa zúčastnilo 4,6 milióna respondentov, pričom až 84 % z nich hlasovalo za zrušenie striedania času zo zimného na letný a naopak.
  • Európsky parlament ešte v marci v roku 2019 rozhodol, že sa od roku 2021 striedanie času zruší.
  • Jednotlivé členské krajiny sa tak mali následne samé rozhodnúť, ktorý čas si vo svojej krajine definitívne ponechajú.

Pandémia ochorenia Covid-19, ako aj ešte stále súčasná situácia na Ukrajine, riešenie zrušenia striedania času so súhlasom Európskeho parlamentu posunula na neskôr.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE