Fermentované potraviny: Práve na jeseň sú pre naše zdravie nepostrádateľné!

Fermentované potraviny: Práve na jeseň sú pre naše zdravie nepostrádateľné!
  • 18.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Správna životospráva je základom zdravého životného štýlu. A tam nepochybne patrí aj konzumácia potravín, ktoré sú prospešné pre ľudský organizmus. Do tejto skupiny patria aj fermentované potraviny, kam ale nepatrí iba fermentovaná zelenina.

Samotný proces fermentovania využíva na konzervovanie jednotlivých potravín mikróby – baktérie a kvasinky, týchto sa ale netreba báť! Sú to totiž zdraviu prospešné mikroorganizmy, ktoré sa živia cukrom a pritom aj podporujú zdravie čriev. Fermentované potraviny podporujú celkové zdravie organizmu.

Zdravie čriev je prepojené nielen so správnym fungovaním metabolizmu, ale súvisí aj so zdravým imunitným systémom či dokonca aj so správnou mozgovou činnosťou. Fungujúce črevá jednoducho podporujú ako fyzické, tak aj psychické zdravie človeka.

Nepodceňujte fermentované potraviny. Prečo?

Ak ste fermentované potraviny ešte nezaradili do svojho jedálnička, tak to skúste prehodnotiť. A prečo?

  • Sú ľahko stráviteľné.
  • Majú vyššiu výživovú hodnotu.
  • Príprava niektorých z nich vychádza zo slovenskej tradície.
  • Sú bohatým zdrojom enzýmov, vitamínov a probiotických kultúr.

Proces fermentácie je známy ako spôsob konzervovania potravín, ktorý sa používal kvôli ich dlhodobému uskladneniu. Navyše, fermentované potraviny sú skvelým zdrojom chýbajúcich živín a mikroorganizmov.

Odporúčame: Bolesť hrdla na jeseň i v zime potrápi malých aj veľkých: Ako si s ňou poradiť?

Prečo fermentované potraviny kvasia?

Fermentované potraviny kvasia, pretože prešli mliečnou fermentáciou, teda kvasením. Vtedy baktérie a kvasinky vytvárajú kyselinu mliečnu, pretože sa v jedle živia práve cukrom a škrobom. Tento celý proces uchováva potraviny čerstvé na dlhý čas, pričom vytvára aj:

  • prospešné enzýmy,
  • vitamíny skupiny B,
  • omega-3 mastné kyseliny, 
  • a rôzne druhy probiotík.

Ktoré sú TOP fermentované potraviny?

KYSLÁ KAPUSTA

  • Kyslá kapusta je mimoriadne obľúbená surovina v mnohých slovenských domácnostiach. Vzniká fermentáciou baktériami mliečneho kvasenia, pričom má nízky obsah kalórií, ale obsahuje dostatok vlákniny, vitamínu C a K. Kyslá kapusta je považovaná za vitamínovú bombu, nakoľko dokáže výrazne posilniť obranyschopnosť organizmu a je bohatá na živé kultúry.

ČIERNY CESNAK

  • Táto typická ingrediencia ázijskej kuchyne vám prospeje viac ako náš klasický biely cesnak. Nejde pritom o samostatný druh cesnaku, ale obyčajný „náš" biely cesnak, ktorý sa niekoľko týždňov fermentoval v špeciálnej komore, v ktorej získava svoju čiernu farbu. Touto fermentáciou sa znižuje výrazná štipľavá chuť cesnaku. Čierny cesnak má dokonca sladkastú chuť a jeho konzistencia je šťavnatá a mazľavá. Čierny cesnak nedráždi žalúdok, a preto si ho môžu dopriať aj ľudia, ktorým biely cesnak nerobí dobre. 

KOMBUCHA

  • Kombucha je čajový kvas z huby, ktorý využíva fermentáciu predovšetkým na podporu rastu dobrých baktérií. Tieto baktérie menia cukor v čaji na alkohol a aj keď kombucha obsahuje nízku hladinu alkoholu, nespôsobuje intoxikáciu. Fermentovaný kombuchový čaj je plný antioxidantov bojujúcich proti voľným radikálom, a teda aj proti zápalom či rakovine.

KEFÍR

  • Kefír je druh kultivovaného mliečneho produktu, ktorý sa vyrába pridaním kefírových zŕn do mlieka, ktoré sa skladajú z kombinácie kvasiniek a baktérií. Kefír má antibakteriálne účinky, ktorými chráni organizmus pred škodlivými baktériami a plesňami. Navyše, upravuje aj črevnú mikroflóru, vďaka čomu si ho môžu dopriať aj ľudia, ktorí trpia slabšou formou intolerancie na laktózu. Je veľmi zdravý aj vďaka tomu, že obsahuje vysoký podiel vitamínov B12 a K2, vápnik, horčík a esenciálne aminokyseliny.

MISO A TEMPEH

  • V našich končinách je miso známe predovšetkým v podobe miso polievky. Tempeh poznajú hlavne vegáni a vegetariáni, a to ako náhradu mäsa. Tieto potraviny sú založené na báze sóje, pričom najpopulárnejšie sú v japonskej kuchyni. V tomto prípade proces fermentácie sóje uvoľňuje prospešné peptidy, a to aminokyseliny, ktoré pomáhajú regulovať telesné funkcie. Tieto bioaktívne peptidy pomáhajú znížiť riziko cukrovky a rakoviny, ale bojujú aj proti infekciám a znižujú vysoký krvný tlak.

FERMENTOVANÁ ZELENINA

  • Na Slovensku patria k najobľúbenejším fermentovaným druhom zeleniny kapusta a uhorky. Často ich konzumujeme aj samotné a bez toho, aby sme vopred poznali ich vplyv na zdravie. Okrem kapusty či uhoriek sa však dajú fermentovať aj iné druhy zeleniny, ako napríklad brokolica, karfiol, repa, zázvor, baklažán či klíčky horčice.

Aké sú ďalšie benefity fermentovaných potravín?

Niektoré výskumy poukazujú aj na ďalšie, doteraz neznáme telu prospešné účinky fermentovaných potravín, ako napríklad:

  • zmierňujú výskyt a príznaky depresie, infekcie močových ciest a osteoporózy,
  • zmierňujú problémy s dýchacími cestami,
  • sú prospešné pri hormonálnych poruchách,
  • pomáhajú pri ochoreniach pečene, cukrovke, ale aj pri zápale ďasien.

Neprehliadnite: Alergia na prach nehrozí! Osvojte si tipy a triky, ako sa zbaviť prachu nadobro


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní