Ktoré pracovné pozície kraľovali v rebríčku NAJžiadanejších za rok 2022?

Ktoré pracovné pozície kraľovali v rebríčku NAJžiadanejších za rok 2022?
  • 03.01.2023
  • Lenka Biba Slovak

Nájsť správny balans medzi súkromným a pracovný životom nie je jednoduché. Preto nie je ničím výnimočným, ak mnohí skúšajú nielen šťastie, ale hľadajú aj lepšie uplatnenie či finančné ohodnotenie u iného zamestnávateľa.

Najväčší dopyt na pracovnom trhu na Slovensku bol v roku 2022 po pracovníkoch z výroby. Slovenský pracovný trh taktiež, bohužiaľ, nedokázal veľmi pružne reagovať na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Ako uviedli personálne agentúry, energeticky náročné firmy by sa mali pripraviť na prepúšťanie, naberať by mal naopak sektor zdieľaných služieb a informačných technológií (IT).

Realitou v roku 2022 bol aj pokles miezd

Stabilné postavenie na slovenskom pracovnom trhu a pozitívny vývoj predpokladalo koncom minulého roka na Slovensku až 99 % spoločností, pričom tretina z nich plánovala zvyšovanie miezd.

Avšak vojna na Ukrajine a s tým spojená energetická kríza a vysoká inflácia spôsobila, že reálne mzdy v súkromnom sektore začali, bohužiaľ, skôr klesať.

„Najväčší dosah v tomto aj budúcom roku budú pociťovať takzvané modré goliere, teda bežní pracovníci vo výrobe, obchode a remeselníci, ako aj ostatní zamestnanci s nižšou ako priemernou mzdou,“ vysvetľuje riaditeľ personálnej agentúry Martin Malo.

Odporúčame: Ako zlepšiť pamäť? Jedzte týchto 10 druhov ovocia a zeleniny!

Ktoré pracovné pozície boli najhľadanejšie?

Medzi najhľadanejšie pracovné pozície v roku 2022 patrili podľa interných prieskumov:

  • pracovníci z oblasti výroby, inžinieringu a IT – pracovníci a špecialisti zo strojárskeho, automobilového a elektrotechnického odvetvia.

Po akých pracovných pozíciách bol v roku 2022 najväčší dopyt?

Najvyšší dopyt v roku 2022 bol po týchto pracovných pozíciách:

  • procesný inžinier,
  • technik údržby,
  • nástrojár,
  • operátor výroby,
  • pozície elektrotechnických inžinierov a inžinierov kvality,
  • všetky špecializované pozície zo sektora IT, ako napríklad PLC programátor či SAP špecialista.

Neprehliadnite: Preventívna prehliadka: Čo všetko by ste mali absolvovať každý rok?

Čo požadovali záujemcovia o prácu?

Samozrejme, najčastejšou a najdôležitejšou bola aj v roku 2022 otázka ohľadom mzdy. Mzdové očakávania kandidátov boli ale výrazne vyššie ako bola aktuálne ponúkaná mzda na danú pracovnú pozíciu.

Oproti minulému roku personálne agentúry a spoločnosti taktiež zaznamenávali zo strany uchádzačov vyšší tlak na poskytovanie takzvaných nefinančných benefitov, čo bolo zapríčinené nielen nedostatkom pracovných síl, ale aj infláciou.

V druhej polovici roka 2022 Slovenská republika navyše narazila na historicky najnižšiu mieru nezamestnanosti, ktorá však bude v roku 2023 vplyvom energetickej krízy rásť, či vplyvom vstupu nových investorov prinajlepšom iba stagnovať.

V tejto súvislosti sa dá očakávať rast miezd, pretože nedostatok kandidátov na trhu práce nedáva zamestnávateľom inú možnosť, než mzdy navyšovať.

Odporúčame aj: Kyberšikana: Nový a nebezpečný fenomén dnešnej doby. Ako sa proti tomu účinne brániť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní