Kyberšikana: Nový a nebezpečný fenomén dnešnej doby. Ako sa proti tomu účinne brániť?

Kyberšikana: Nový a nebezpečný fenomén dnešnej doby. Ako sa proti tomu účinne brániť?
  • 15.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Kyberšikana je veľmi negatívny, avšak, bohužiaľ, aj prítomný fenomén dnešného virtuálneho sveta. S akýmikoľvek prejavmi útokov a vyhrážok, aj tých virtuálnych, sa dá iba ťažko vysporiadať. Je to o to náročnejšie, ak sa kyberšikana týka aj detí a mladých ľudí. Čo všetko sa ale považuje za kyberšikanu?

Kyberšikana je použitie technológie na obťažovanie, vyhrážanie sa, zahanbovanie alebo zacielenie na inú osobu. Patria sem aj online hrozby a zlé, agresívne alebo hrubé texty, „tweety", príspevky alebo správy. Rovnako sem patrí aj zverejňovanie osobných informácií, obrázkov alebo videí, ktorých cieľom je ublížiť alebo uviesť niekoho iného do rozpakov.

Kyberšikanovanie zahŕňa aj fotografie, správy alebo stránky, ktoré nie sú odstránené, a to ani po tom, čo bola osoba o to požiadaná. Inými slovami, je to čokoľvek, čo sa zverejní online a má za cieľ ublížiť, obťažovať alebo rozčúliť niekoho iného. Zastrašovanie alebo zlé komentáre, ktoré sa zameriavajú napríklad na pohlavie, náboženstvo, sexuálnu orientáciu, rasu alebo fyzické rozdiely, sa považujú za diskrimináciu, ktorá je v mnohých štátoch v rozpore so zákonom. To znamená, že by sa do toho mohla zapojiť polícia a násilníci tak môžu čeliť vážnym trestom.

Šikanovanie na internete

Online šikanovanie môže byť obzvlášť škodlivé a znepokojujúce, pretože je zvyčajne anonymné alebo je ťažké ho vystopovať. Je to tiež ťažké kontrolovať a osoba, ktorá je obeťou, netuší, koľko ľudí (alebo stovky ľudí) videlo správy alebo príspevky zamierené proti nej.

Ľudia môžu byť pod tlakom virtuálneho „násilníka" nonstop a kedykoľvek, keď skontrolujú svoj mobil, tablet alebo počítač. Online šikanovanie a obťažovanie môže byť jednoduchšie ako iné formy šikanovania, pretože násilník nemusí čeliť svojmu cieľu osobne.

Odporúčame: Deti a digitálne hry: Ako správne nastaviť hranice?

Dôsledky kyberšikany môžu byť veľmi nebezpečné

Niekedy môže online šikanovanie, podobne ako iné druhy šikanovania, viesť k vážnym dlhotrvajúcim problémom. Stres z neustáleho rozrušenia alebo strachu môže viesť k problémom s náladou, úrovňou energie, spánkom a napríklad aj chuťou do jedla. Môže tiež spôsobiť, že sa niekto bude cítiť nervózny, úzkostný alebo smutný. Ak je už niekto v depresii alebo úzkosti, kyberšikana môže veci ešte zhoršiť.

Deti a mladí ľudia, ktorí sú obeťami kyberšikany, môžu mať problémy so sústredením v škole, čo môže ovplyvniť ich študijné výsledky. Trest za kyberšikanu môže byť vážny. Stále viac škôl a mimoškolských programov vytvára systémy, ako reagovať na kyberšikanovanie. Niektoré typy kyberšikany môžu porušovať školské predpisy alebo dokonca antidiskriminačné zákony, či zákony o sexuálnom obťažovaní. Takže tyran môže dnes už čeliť vážnym právnym problémom.

Prečo niekto šikanuje iných?

Prečo by mal byť niekto „kyberšikanista"? Dôvodov je pravdepodobne toľko, koľko je samotných násilníkov. Niekedy to, čo vyzerá ako online obťažovanie, môže byť náhodné. Neosobná povaha textových správ, príspevkov a iných spôsobov online komunikácie totiž znamená, že môže byť ťažké zistiť, či si niekto robí srandu alebo nie.

Väčšina ľudí však vie, kedy sú šikanovaní, pretože šikanovanie zahŕňa opakované urážky alebo vyhrážky. Ľudia, ktorí šikanujú, tiež vedia, že prekročili hranicu. Nie je to jednorazový vtip alebo urážka – je to neustále obťažovanie a vyhrážky, ktoré presahujú rámec bežného zábavného podpichovania alebo škaredých komentárov v hneve.

Ako účinne bojovať s kyberšikanou?

Niekedy sa ľudia boja alebo si nie sú istí, či sú šikanovaní alebo nie. Takže s tým nič nerobia. Ak vás šikanujú, obťažujú alebo vás zraňujú – alebo poznáte niekoho, kto je šikanovaný, nemusíte trpieť v tichosti. V skutočnosti by ste mali nahlásiť všetky znepokojujúce texty, správy, príspevky alebo e-maily.

  • POVEDZTE TO NIEKOMU

Väčšina odborníkov súhlasí a zhoduje sa v tom, že prvá vec, ktorú musíte urobiť, je povedať o šikane vo virtuálnom svete dospelému, ktorému dôverujete. To sa však často ľahšie povie, ako urobí. Ľudia, ktorí sú kyberšikanovaní, sa môžu cítiť trápne alebo sa zdráhajú nahlásiť šikanu. Niektorí môžu váhať, pretože si nie sú 100 % istí, kto šikanu robí. Ale šikanovanie sa môže zhoršiť, takže hovorte, kým nenájdete niekoho, kto vám pomôže. Niekedy sa polícii podarí vypátrať anonymného násilníka na internete, preto sa často oplatí nahlásiť ho.

Väčšina rodičov sa obáva o ochranu svojich detí, a preto sa často sústredia na podniknutie zásadných krokov na zastavenie šikanovania. Ak ťa šikanujú a bojíš sa, že prídeš o svoj čas byť na telefóne alebo počítači, vysvetli svoje obavy rodičom. Daj im vedieť, aké dôležité je pre teba zostať v kontakte s okolím aj vo virtuálnom svete, a spolupracuj s nimi, aby ste našli riešenie spoločne. Prijatie účinných opatrení nemusí znamenať cítiť sa potrestaní alebo utláčaní. Najdôležitejšie zo všetkého je dostať šikanovanie „pod kontrolu".

  • ODÍĎTE

To, čo ste počuli o odchode od skutočného tyrana, funguje aj vo virtuálnom svete. Ignorovanie tyranov je najlepší spôsob, ako im vziať moc, no nie vždy je to jednoduché – v reálnom svete alebo v online svete. Ak vidíte niečo rozrušujúce, skúste sa vzdialiť od počítača alebo na chvíľu vypnúť telefón. Neodpovedajte a nikdy neposielajte správu nikomu inému. Nájdite si niečo, čo vás odvráti od toho, čo sa deje.

Robte niečo, čo máte radi, čo vám nedáva čas premýšľať o tom, čo sa deje, napríklad hrať na gitare, ísť si zabehať, čítať knihu alebo pozerať film. Môžete tiež len „chatovať" s rodičom, prípadne so starším súrodencom alebo sa hrať s domácim miláčikom. Takáto prestávka vám umožní udržať veci v perspektíve a zamerať sa na dobré veci vo vašom živote. Tiež vám dáva čas zistiť, ako chcete veci riešiť.

  • ODOLAJTE NUTKANIU REAGOVAŤ

Odísť alebo si dať prestávku, keď čelíte online šikanovaniu, vám poskytne určitý priestor, takže nebudete v pokušení znova odpovedať alebo sa zapojiť do šikanovania. Odpovedať, keď sme nahnevaní, môže veci iba zhoršiť. Postaviť sa násilníkovi môže byť niekedy efektívne, ale je pravdepodobnejšie, že toho človeka vyprovokuje a vyeskaluje situáciu.

Prestávka vám vráti silu! Aj keď nie je dobrý nápad odpovedať na šikanu, je dobré uložiť si dôkazy o šikanovaní, ak je to čo i len trochu možné. Nemusíte mať zlé e-maily, texty alebo inú komunikáciu tam, kde ich stále vidíte – môžete ich odfotografovať alebo požiadať rodiča, aby si ich vytvoril alebo uložil na flash disk.

  • NAHLÁSTE ŠIKANOVANIE

Stránky sociálnych médií berú vážne, keď ľudia uverejňujú kruté alebo podlé veci, alebo si zakladajú falošné účty. Ak používatelia nahlásia zneužitie, správca stránky môže v budúcnosti zablokovať násilníka v používaní stránky. Ak vám niekto pošle textové správy alebo e-maily s podozrením na kyberšikanu, nahláste to poskytovateľom týchto služieb.

  • ZABLOKUJTE TYRANA

Väčšina zariadení má nastavenia, ktoré vám umožňujú elektronicky blokovať kybernásilníkov. Ak neviete, ako to urobiť, opýtajte sa svojho kamaráta, staršieho súrodenca alebo dospelého – rodiča či učiteľa, ktorý to bude určite vedieť.

  • AJ KEĎ ONLINE, ALE BUĎTE V BEZPEČÍ

Chráňte svoj smartfón a svoje online stránky heslom a často si heslá meňte. Uistite sa, že svoje heslá zdieľate iba so svojím rodičom. Je tiež rozumné, aby ste si dvakrát rozmysleli zdieľanie osobných informácií alebo fotografií či videí, ktoré nechcete, aby ich videl v online svete niekto ďalší. Pretože po uverejnení fotografie alebo správy môže byť ťažké alebo dokonca nemožné ju odstrániť.

Čo robiť, ak je kybertyranom váš kamarát?

Ak viete o priateľovi, ktorý sa správa ako kybertyran, porozprávajte sa s ním o tom. Dajte násilníkovi vedieť, že to nie je v poriadku a vysvetlite mu, že šikanovanie môže mať vážne následky:

  • pre tyrana,
  • pre tých, ktorí sú šikanovaní,
  • a dokonca aj pre ľudí naokolo, ako ste vy a vaši priatelia.

Odporúčame aj: Sexuálna výchova detí: Kedy je správny čas začať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní