Mýty o sexe: Veríte im aj vy? Na týchto 9 zabudnite!

Mýty o sexe: Veríte im aj vy? Na týchto 9 zabudnite!
  • 17.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Pre väčšinu z nás príliš skoré pochopenie sexuality pochádzalo z náhodnej zmesi filmových scén, nesmelých rozhovorov so spolužiakmi cez prestávky či niekoľkých nejasných rozhovorov dospelých počas našich tínedžerských rokov. Výsledkom je, že veľa z toho, čo vieme o sexe, je v skutočnosti iba zbierkou poloprávd a mýtov.

V iných oblastiach života je zopár mýtov naozaj neškodných. ALE! Pokiaľ ide o sex a intímny život, polopravdy môžu viesť k pohlavne prenosným chorobám, stresu vo vzťahoch, ale aj neočakávaným tehotenstvám. Takže dnes sme sa rozhodli vyriešiť bežné mylné predstavy o sexe a vyvrátiť tak s tým spojené mýty.

Dúfame, že vám tieto informácie pomôžu robiť rozhodnutia na základe správnych informácií - pokiaľ ide o sex, výber sexuálnych partnerov a udržiavanie vášho intímneho života.

Mýtus č.1: Sex spáli veľa kalórií a môže pomôcť pri chudnutí

Ak veľa sexujete práve preto, aby ste spálili kalórie s ohľadom aj na „kardio" výhody, pravdepodobne veríte falošnej pravde. Odborníci odhadujú, že tridsať minút sexu spáli asi 85 až 150 kalórií. Ak teda bolo vaším cieľom schudnúť kilo, museli by ste spáliť asi 3 500 kalórií, čo sa premieta do 35 sexuálnych stretnutí.

Pravdou však je, že väčšina ľudí nemá sex ani 30 minút, čo robí zo sexu nespoľahlivú a nerozumnú taktiku chudnutia. V skutočnosti k najväčšiemu zvýšeniu srdcovej frekvencie a srdcového tepu počas sexu dochádza len asi pätnásť sekúnd počas orgazmu. Potom sa však veci rýchlo vrátia do normálu.

Odporúčame: Sex a milovanie: Kedy a ako často je ten pomyselný ideál?

Mýtus č.2: Počas menštruácie nemôžete otehotnieť

Pravdou je, že môžete otehotnieť, ak máte počas menštruácie nechránený sex. Aj keď je táto situácia nepravdepodobná, je však možná a do značnej miery závisí od dĺžky vášho menštruačného cyklu. U väčšiny žien jeden menštruačný cyklus trvá približne 28 dní a iba približne 5 z týchto dní prebieha menštruácia. Počas tohto krátkeho obdobia krvácania sú eliminované neoplodnené vajíčka a výstelka maternice.

Ale predtým, ako začne menštruácia, ženy zažijú ovuláciu, kedy sa z vaječníka uvoľní zrelé vajíčko. Niektoré ženy majú kratšie menštruačné cykly, čo znamená, že aj ich štádium ovulácie nastáva skôr. To spolu so skutočnosťou, že spermie môžu žiť v ľudskom tele až 5 dní znamená, že ak je správne načasovanie, spermie by mohli žiť v ženskom tele dostatočne dlho na to, aby prežili toto obdobie a oplodnili vajíčko. Ak máte sex počas menštruácie, uistite sa, že používate ochranu pri sexe, aby ste zabránili neželanému tehotenstvu.

Mýtus č.3: Všetky ženy majú orgazmus počas vaginálneho sexu

Štúdie uvádzajú, že takmer 75 % žien nedosiahne orgazmus počas vaginálneho sexu. Niektoré ženy dokonca uvádzajú, že na dosiahnutie orgazmu potrebujú počas pohlavného styku aj nejaký iný/ďalší druh stimulácie. Dobrou správou však naďalej zostáva, že stimulácia klitorisu je pre väčšinu žien spoľahlivým spôsobom, ako dosiahnuť orgazmus.

Mýtus č.4: Nemôžete otehotnieť, ak sexujete postojačky

Je bežným mýtom, že ak sexujete postojačky, gravitácia bráni spermiám „priplávať" k ženskému vajíčku. Ale pravdou je, že takáto poloha pri sexe naozaj nezabráni otehotneniu. Keď muž ejakuluje počas vaginálneho sexu, milióny spermií sa dostanú do vašej vagíny a státie nezabráni spermiám dostať sa do vajíčka.

Skákanie hore a dole, sprchovanie alebo vyplachovanie vagíny po sexe tiež nezabráni oplodneniu. Bez ohľadu na zvolenú sexuálnu polohu, ak máte nechránený sex, existuje vysoká šanca, že môžete zostať tehotná.

Mýtus č.5: Kondómy robia sex menej príjemným

Veľa ľudí má o kondómoch veľmi mylné predstavy – kondómy sú vraj iba hustý latex, ktorý zapácha. Realita je však taká, že kondómy majú dnes nižší latexový zápach a ich použitie pri sexe je príjemná záležitosť.

Ľudia hodnotia sex s kondómami rovnako príjemný ako sex bez kondómov. Kondómy sú dnes v ponuke v rôznych farbách, tvaroch a veľkostiach. Pre vás a vášho partnera by malo byť preto dôležité nájsť ten správny kondóm, ktorý bude dobre sedieť, aby to vyhovovalo obom partnerom.

K dispozícii sú napríklad ultratenké a rebrované kondómy na zvýšenie fyzických pocitov počas sexu. Nosenie kondómu vás navyše ochráni pred neželaným tehotenstvom a poskytne vám pokoj, aby ste si mohli lepšie užívať sex bez obáv.

Neprehliadnite: Sex je okrem potešenia aj veľmi zdravý. Neveríte? Presvedčte sa!

Mýtus č.6: Ak ste vzrušení, nemali by ste potrebovať lubrikant

Pravdou je, že úroveň vášho vzrušenia nezodpovedá vlhkosti vagíny, a to dokonca ani u mladších žien. Na vašu potrebu lubrikácie vplývajú iné veci, vrátane vášho menštruačného cyklu, tehotenstva, choroby, menopauzy, liekov, ako sú antihistaminiká a podobne.

A nie, pitie väčšieho množstva vody v tomto nepomôže! Nájdite lubrikant na vodnej báze, ktorý sa vám páči, a majte ho po ruke, pretože aj keď vaše vzrušenie môže byť veľmi intenzívne, vaše telo nemusí spolupracovať tak, ako by ste práve chceli.

Mýtus č.7: Nemôžete otehotnieť pri prerušovanom pohlavnom styku

Toto je odveký mýtus. Faktom však zostáva, že metóda prerušovaného sexu môže skutočne viesť k tehotenstvu. Táto metóda sa však bežne používa ako antikoncepčná technika, pri ktorej muž vytiahne svoj penis z vagíny predtým, ako ejakuluje.

Aby táto metóda fungovala, musí byť vykonaná vždy správne. Ak sa však spermie dostanú do blízkosti vašej vagíny, spermie sa môžu dostať do vagíny a oplodniť vajíčko. V dôsledku ľudskej chyby je miera zlyhania „typického použitia“ metódy vytiahnutia medzi 20 – 30%.

Mýtus č.8: Orálny a análny sex sú bezpečnou alternatívou k vaginálnemu sexu

Rôzne druhy sexu prichádzajú s rôznymi rizikami, ale definícia „bezpečnejšieho sexu“ závisí od toho, pred čím ste v bezpečí. Ak je vašou jedinou starosťou neplánované tehotenstvo, potom sú análny a orálny sex bezpečnejšími alternatívami.

Orálny a análny sex však nechráni pred pohlavne prenosnými chorobami, ako sú chlamýdie, herpes, kvapavka, syfilis a HPV vírusy, ktoré sa môžu prenášať orálnym a análnym sexom. Preto buďte vždy opatrní.

Mýtus č.9: Veľké prsia, veľký penis

Dnešný svet sa nás akoby snažil presvedčiť o tom, že v sexuálnych stykoch je dobré iba to, čo je veľké – veľké prsia, veľký penis. Pod vplyvom tohto mýtu sa, bohužiaľ, úplne zbytočne budujú mnohé predsudky, pri ktorých máme strach, či sa budeme partnerovi či partnerke páčiť.

Zahoďte preto vaše zábrany a prípadné predsudky a oddajte sa vášni a vzrušeniu. Perfektný sex a dokonalý orgazmus môžete mať aj s menšími prsiami či väčším bruškom. A v prípade mužov to platí tiež! Každému totiž vyhovuje niečo iné a treba vždy nájsť tú správnu sexuálnu polohu, ktorá bude vyhovovať obom a prežijete spoločne veľkú rozkoš.

Odporúčame aj: Tipy pre lepší sex: 5 rád, ktoré si treba vziať k srdcu a osvojiť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní