Simona Mačorová: Intímna komunikácia je zručnosť, ktorá sa dá naučiť

Simona Mačorová: Intímna komunikácia je zručnosť, ktorá sa dá naučiť

Simona Mačorová  otvára úprimné konverzácie o vzťahoch a sexualite. Je lektorkou sexuálnej výchovy, partnerskou a sex koučkou.

1. Ako to vnímate z pohľadu praxe, aké sú hlavné príčiny toho, že nevedieme vo svojich vzťahoch úprimné konverzácie?

Lebo nevieme ako. Úprimné konverzácie začínajú od malička a veľa z nás nedostalo kvalitnú vzťahovú a sexuálnu výchovu. Ako pomenovávate pohlavné orgány? Akú terminológiu používate/sa používala doma? Rešpektovali sa vaše hranice? Mohli ste vyjadriť, to čo je vám (ne)príjemné? Čakal niekto na váš súhlas? 

Naša spoločnosť vkladá do sexuality stále veľa hanby, strachu, tabu, preto rozprávať sa o intimite, pre veľa z nás predstavuje hororové situácie, stres, či úzkosť. Strach, aby sme partnera nezranili alebo strach z toho, že budeme posudzovaní, alebo odmietnutí často bráni v tom, aby sme povedali na rovinu, čo chceme v sexe. Môže byť za tým aj hanba, neschopnosť rozprávať sa, vyjadriť vlastné potreby a túžby alebo už zabehnutá rutina, ktorá neposkytuje priestor experimentovať.  

Z médií a filmov máme pocit, že by to malo ísť samo, bez rozhovoru, že by sme si mali čítať myšlienky.  

Štúdia z roku 2019 zistili, že až 55% žien má problém vyjadriť, ako chce, aby sa ich partner dotýkal alebo, čo ich sexuálne naladí.  

Keď vyjadrím to, čo chcem, čo mi je príjemné a čo nie, dávam druhej strane dar. Nemusí hádať, čo sa deje v mojej hlave, čo potrebuje moje telo, čo chcú vnímať moje zmysly.  

Začnime. Povedzme nahlas: Hanbím sa/Mám strach/Je mi to trápne, a chcem Ti povedať aby si ma objímal silnejšie, bozkávala na hornej pere, masíroval mi prsia jemne do kruhu, robila krúživé pohyby okolo hlavičky klitorisu. Intímna komunikácia je zručnosť, ktorá sa dá naučiť. 

2. O čom sa ešte stále hanbíme hovoriť v rámci sexuality, partnerstva a intimity?

Sexualita je jedným z kľúčových aspektov života každého človeka. Zahŕňa pohlavie, rodovú identitu a rodové roly, sexuálnu orientáciu, erotiku, potešenie, intimitu a reprodukciu. Možno ju prežívať a vyjadrovať prostredníctvom myšlienok, túžob, presvedčení, postojov, hodnôt, správania, praktík, rolí a vzťahov. Všetci ju prežívame a vyjadrujeme inak. Sexualita je ovplyvňovaná biologickými, ale do veľkej miery aj spoločenskými, psychologickými, náboženskými alebo historickými faktormi.  

Keď sa odrazíme od tejto “poučky”, tak možno vidíme, prečo v rozhovoroch o sexualite, stále pretrváva toľko hanby. Možno sa bojíme vyjadriť naše túžby, fantázie. Možno nevieme povedať, čo nás naozaj trápi, miesto toho radšej preorientujeme konverzáciu na druhú stranu alebo obviňujeme (za výrazom: “Ty si neumyl riady”, môže byť: “Chcem byť videná, vnímaná, pochopená”).  

Zamyslime sa, čo nepovieme? Čo skrývame pod povrchom? V tejto oblasti sme najzraniteľnejší a každý máme právo na tajomstvá. Netreba to zdieľať s okolím, je dôležité, aby sme boli úprimní sami k sebe a k našim partnerom/partnerkám. 

3. Ako vniesť do vzťahu, ktorý podľahol stereotypu a nánosu každodenných povinností také to zdravé “intímno”? S čím začať a na čo nezabúdať?

Nedostatok intimity a sexu môže vyvolať úzkosť. Časté sú otázky: ako často by sme mali mať sex, či to robíme dobre, aj ostatní spolu nespia každý týždeň/mesiac/raz do roka?    

Keď zredukujeme sex na funkciu, naznačujeme tým aj dysfunkciu. Už nehovoríme o umení sexu, ale hovoríme o mechanike sexu. Keď dávame dôraz na výkon, zabúdame o čom je vlastne milostné, erotické spojenie. Teda, prvý krok by bol, dajme si povolenie objavovať príjemné pocity, dostať sa zo zabehnutých koľají, buďme zvedaví a prítomní. 

Krása sexuálneho stretnutia sa rozvíja v bezpečnej atmosfére, ktorá nie je orientovaná na výsledky. Zabudnime na čísla (koľkokrát za rok, ako dlho). Naša zmyselnosť takto nefunguje. Teda druhý krok je vzdať sa čísel. Nejde o zvýšenie frekvencie, ale o vytvorenie novej atmosféry. Začiatok sexuálneho spojenia môže pochádzať z bozku privítania alebo spoločnej prechádzky jesennou prírodou.   

Zdravé intímno znamená skúšať nové veci, chodiť na nové miesta, spoznávať nových priateľov. Zapojme zmysly. Vytvorme si vlastné rituály. Kde sa spolu smejeme? Čo spolu radi robíme?  

Takto sa buduje zdravé intímno. Je to prax skúmania, zvedavosti, spojenia.  

“Sex nie je len niečo, čo robíme; je to miesto, kam ideme – do seba alebo s niekým iným.” Esther Perel.  

Odporúčame: Ako sa prejavuje závislosť na mobile? Dá sa jej nejako zbaviť?

Simona Mačorová - lektorka sexuálnej výchovy

Zdroj: facebook.com/simoncellamacorova

4. Čo by ste poradili ženám, ako sa starať o svoje intímne zdravie? Na čo dbať ?

Čo je sexuálne zdravie? Je to stav fyzickej, emocionálnej, mentálnej a sociálnej pohody súvisiacej so sexualitou. Nie je to len stav, keď nie je prítomná žiadna choroba ani porucha. Sexuálne zdravie si vyžaduje pozitívny a rešpektujúci prístup k sexualite a sexuálnym vzťahom, možnosť mať príjemné a bezpečné sexuálne zážitky bez nátlaku, diskriminácie alebo násilia. (Zdroj WHO) 

Keď sa pozrieme na intímne zdravie, tak sú dôležité základné body:

  • Vagína (pošva, vnútorný pohlavný orgán) má super schopnosť samočistenia, to znamená, že ju netreba umývať, vyplachovať ani používať žiadne parfumované prípravky a mydlá. 
  • Vulva (vonkajšie pohlavné orgány, ako pysky ohanbia, klitoris) – stačí sa umývať 1x denne čistou vodou. Ak vulva/vagína páchnu inak, než prirodzene kyslasto, je dôležité zájsť k lekárovi/lekárke.   
  • Utierať odpredu dozadu, teda toaletným papierom od vulvy po análny otvor, aby sme sa vyhli tomu, že baktérie z análneho otvoru sa dostanú do vagíny, kde by mohli spôsobiť problémy. To isté platí pri análnom sexe, treba sa vyhnúť tomu, aby sa do vagíny dostalo čokoľvek (prst, penis, sexuálna hračka), čo bolo predtým v análnom otvore 
  • Používať každý deň novú a čistú bavlnenú spodnú bielizeň.  
  • Nenechávať si na sebe príliš dlho mokré plavky, lebo sa vytvára ideálne prostredie pre premnoženie nebezpečných kvasiniek a chlór z bazénovej vody môže narúšať prirodzené pH vagíny.  
  • Ísť po sexe močiť je jeden zo spôsobov, ako predísť zápalu močových ciest. Hlavným dôvodom vzniku ochorení, ktoré súvisia s močovými cestami, sú totiž baktérie, ktoré sa dostanú do močovej trubice a odtiaľ môžu ísť ďalej do mechúra alebo aj postihnúť obličky (najmä v prípadoch, kedy ostáva zápal neliečený).  

Ďalšie dôležité kroky sú:

  • Samovyšetrenie prsníkov – Rakovina prsníka je na celom svete najčastejším zhubným nádorovým ochorením postihujúca ženy (a vyskytuje sa aj u mužov). Samovyšetrenie prsníkov je jeden zo spôsobov prevencie rakoviny prsníka. Pri samovyšetrení vždy skontrolujte prsník, bradavku, oblasť kľúčnej kosti, aj podpazušie. Pri samovyšetrení používajte brušká troch prstov a krúživé pohyby smerom z horného okraja prsníka k bradavke. V prípade, že mávate menštruáciu, je vhodné kontrolovať prsia v približne 3.-4. deň po skončení menštruácie.  
  • Pravidelné lekárske prehliadky  
  • Pravidelné mamografické vyšetrenie – odporúča sa absolvovať po 40.roku života každé dva roky alebo častejšie v prípade, že váš lekár/vaša lekárka uzná zvýšené riziko vzniku rakoviny prsníka. 
  • Pravidelné sonografické vyšetrenie – odporúča sa absolvovať ženám vo veku 20-40 rokov, ktoré by ho mali  absolvovať raz za dva roky alebo častejšie v prípade, že lekár/ka určí inak 
  • Pravidelné vyšetrenie gynekológom/gynekologičkou pri preventívnej prehliadke 
  • Testovanie sa na pohlavne prenosné infekcie (PPI) – ak častejšie striedame partnerov/partnerky, je vhodné sa dať otestovať pred začatím sexuálnej aktivity. Väčšina PPI sa nemusí prejavovať žiadnymi príznakmi, takže ľudia ani nemusia vedieť, že ju majú.  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní