Ako sa prejavuje závislosť na mobile? Dá sa jej nejako zbaviť?

Ako sa prejavuje závislosť na mobile? Dá sa jej nejako zbaviť?
  • 27.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Doma, vonku, v autobuse či vlaku, pri presunoch z bodu A do bodu B – takmer úplne všade stretávame ľudí so sklonenou hlavou úpenlivo sledujúcich svoj telefón. Dnešná doba nás už pravdepodobne presvedčila, že je to normálne. Existuje ale vôbec nejaká hranica pri používaní svojho telefónu?

Telefón sa stal pre mnohých ľudí nielen akousi pojazdnou kanceláriou, ale spojitosťou so všetkým okolitým svetom. Fenomén sociálnych sietí je takmer nedosiahnuteľný bez telefónu. Ten nám už dávno neslúži iba na telefonovanie či odosielanie správ.

Denne trávime so svojim telefónom veľké množstvo času. Hranica medzi bežným používaním a závislosťou na mobile je preto veľmi tenká. Závislosť na telefóne však dokáže kompletne ovplyvniť váš každodenný život a na rozdiel od iných závislostí, táto prichádza maximálne nebadane. Ako ju rozpoznať a ako zakročiť v tej správnej chvíli?

Závislosť na mobile - ako vzniká NOMOFÓBIA?

Závislosť na mobile je v našej spoločnosti maximálne prítomná a nevyhýba sa naozaj nikomu. Telefón sa stal akousi predĺženou rukou ako našich detí, tak aj seniorov. Kedy už ale možno hovoriť o závislosti?

  • Ak si svoj telefón neustále kontrolujete, pričom bez mobilu pociťujete nervozitu a úzkosť.
  • Čas strávený na mobile sa stanem vašim najobľúbenejším.
  • Ak uprednostníte všetky aktivity na telefóne pred ostatnými záľubami a dokonca aj povinnosťami.
  • Po čase môžete začať cítiť takzvané falošné vibrácie, ktoré vás podvedome k telefónu pripútajú čím ďalej, tým viac.
  • Pri každom zazvonení ste šťastní a nabudení do ďalších aktivít spojených s telefónom.
  • V maximálnej možnej miere potláčate osobné kontakty s vašimi priateľmi a známymi práve na úkor času stráveného pri telefóne.
  • Máte veľký strach zo straty telefónu, pretože v ňom uchovávate veľkú časť svojho života.
  • So závislosťou sú spojené aj fyzické prejavy pripomínajúce aj abstinenčné príznaky – potenie, triaška, nevoľnosť a podobne.

Ak ste sa v tom našli, tak s najväčšou pravdepodobnosťou trpíte NOMOFÓBIOU – čo je strach z odlúčenia od mobilu.

Odporúčame: Deti a digitálne hry: Ako správne nastaviť hranice?

Nepodceňujte žiadne príznaky závislosti

Pokiaľ na sebe či na niekom z vašich blízkych spozorujete vyššie spomínané prejavy, nepodceňujte ich. Pokúste sa dotyčného človeka upozorniť na to, že pravdepodobne niečo nie je v poriadku. Ešte predtým ho ale pozorujte, aby ste sa presvedčili o tom, koľko času skutočne venuje svojmu telefónu.

Nedostatočná komunikácia najmä medzi rodičmi a mladšou generáciou býva dôvodom a najmä spúšťačom mnohých ďalších problémov, preto ju nikdy neodkladajte na neskôr.

Odstráňte z telefónu všetko, čo tam nie je potrebné

Pravdepodobne sa nám všetkým stáva, že máme v telefóne veľa nepotrebných vecí. Mnohé aplikácie naozaj nevyužívame, a preto sa ich pokojne môžeme zbaviť. V opačnom prípade sa totiž zvyknú „pripomínať" vibrovaním či svetelným, zvukovým prejavom alebo kombináciou oboch. A to je dôvod navyše, prečo sa k našim telefónom pripútavame ešte viac, no zbytočne.

Vypnutie takýchto notifikácií odbremení našu pozornosť od nepodstatných vecí a náš čas a energiu môžeme investovať do zmysluplnejších činností.

Neprehliadnite: Najzdravšie potraviny podľa krajín: Konzumujete ich všetky?

Telefón odložte najmä pri jedle

Jedným zo základov slušného správania je aj správne stolovanie. A ako všetci dobre vieme, telefón či noviny k stolu jednoducho nepatria. Odložte pri jedle svoj telefón, sústreďte sa na obsah svojho taniera a na spoločnosť pri stole.

Uprednostnite spoločné rozprávanie a ignorujte váš telefón aj vtedy, ak by vám správy pípali jedna radosť.

Odložte telefón ďalej od seba, doma aj pri stretnutiach

Pokiaľ pracujete na tom, aby ste obmedzili váš kontakt s telefónom, odložte si ho doma na ťažšie dostupné miesto, a to aj pri bežných činnostiach – upratovanie, varenie a podobne. Neustála potreba telefón kontrolovať totiž vo veľkej miere obmedzuje vašu pozornosť a sústredenie.

Preto telefón odložený na vyššej poličke prestáva byť po čase lákadlom a predpokladá sa, že frekvencia jeho kontrolovania klesne.

Ten istý princíp platí aj vtedy, keď s niekým trávite čas. Či je to stretnutie s kamarátmi alebo priateľmi, čas strávený s rodinou, deťmi, manželom, manželkou – odložte telefón a sústreďte sa na tých, ktorí sú práve s vami.

Odporúčame aj: Inšpirácia z Fínska: Ako byť šťastný? Spoznajte výzvu „SISU“

Dôležitý je aj pravidelný detox

Pokiaľ ste aj vy ten tip, že niekoľkokrát za deň na telefóne čítate správy a sledujete dianie okolo seba, skúste si z času na čas dopriať takzvaný informačný detox. Zabudnite prevažne na negatívne správy, nenávistné komentáre, „celebritné" správy  nič z toho zväčša skutočne nepotrebujete.

Upriamte svoju pozornosť na vaše bežné každodenné aktivity a na to, čo vám v živote robí radosť. Vymeňte telefón za tento oslobodzujúci pocit, ktorý vás poženie vpred.

Zaujme vás: 9 jednoduchých návykov, vďaka ktorým budete emocionálne silnejší


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní