Poctivé domáce sirupy z ovocia a byliniek sú skvelé nielen ako osvieženie počas horúcich letných dní, ale blahodarne pôsobia aj na naše zmysly. Všetky chute a predovšetkým vône sa spoja do dokonalého celku, ktorý poteší ako malých, tak aj veľkých členov vašej rodiny.
Domáci levanduľový sirup
Levanduľový sirup si nájde svoje uplatnenie aj v kuchyni. Okrem limonád či bežného použitia ho totiž môžete pridať napríklad aj do dezertov. Nech sa páči, tu je recept na jeho prípravu:
- 100 ks levanduľových hlavičiek nechajte 24 hodín lúhovať v litri prevarenej a vychladenej vody s nakrájaným citrónom.
- Po vylúhovaní sirup preceďte a pridajte 1 kg cukru a 4 lyžičky kyseliny citrónovej.
- Sirup ešte krátko povarte a máte ho hotový.
Recept na jahodový sirup
Ak vám ešte zostali nejaké jahody zo samozberu alebo z vašej záhradky, okrem koláčov či džemov si z nich môžete pripraviť aj chutný domáci sirup. Ako na to?
- Očistite si 2 kg jahôd a uvarte ich v 2 litroch vody.
- Hotovú zmes prepasírujte cez sitko a zmiešajte s 1,5 kg cukru a 1 lyžičkou kyseliny citrónovej.
- Celú zmes ešte krátko povarte a môžete nalievať do fliaš.
Tip redakcie - na prípravu sladučkého sirupu sú najvhodnejšie prezreté jahody.
Neprehliadnite: Letné aktivity pre deti: Ako ich každý deň zabaviť?
Rebarborový sirup s jahodami
Rebarbora sa neodporúča jesť surová, a preto ju vždy dobre povarte.
- Približne 500 g nakrájanej rebarbory a 250 g jahôd dajte do hrnca, pridajte lyžicu cukru a zalejte 200 ml vody. Takto pripravenú zmes varte približne 15 minút.
- Potom jahody a rebarboru roztlačte alebo jemne rozmixujte a uložte na 24 hodín do chladničky.
- Uvarte si vodu s cukrom – kilo cukru na liter vody. Zmes jahôd a rebarbory nechajte odkvapkať cez husté sitko, pridajte do vody s cukrom a priveďte do varu.
- Nechajte všetko spolu krátko povariť a hotový sirup nalejte do sklenených fliaš. Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Sirup z materinej dúšky
Materinu dúšku môžete zberať kedykoľvek počas kvitnutia – od mája až do septembra. Okrem voňavého a lahodného sirupu si z nej môžete pripraviť napríklad aj čaj alebo tinktúru. Teraz vám prinášame postup na domáci sirup.
- Do jedného litra vody pridajte 40 g byliniek materinej dúšky a varte na miernom ohni, kým sa voda nezredukuje na polovicu.
- Potom zmes vypnite a keď jej teplota klesne pod 40 °C pridajte med (300 g).
- Takto pripravenú zmes poriadne premiešajte a následne ho sceďte. Hotový sirup nalejte do sklenených fliaš.
Odporúčame aj: Kuracia pečeň - pripravte si ju podľa našich rád a neoľutujete!
Recept na mätový sirup
Na prípravu domáceho mätového sirupu budete potrebovať:
- 50 vetvičiek čerstvej mäty
- 2 citróny
- 2 litre vody
- 500 g hnedého cukru
- 1 lyžička kyseliny citrónovej
Postup prípravy mätového sirupu:
- Prevarte vodu a nechajte ju vychladnúť. Pridajte do nej na krúžky nakrájaný jeden citrón, opláchnuté celé lístky mäty, kyselinu citrónovú a šťavu z druhého citróna.
- Všetko spolu trošku rozmixujte ponorným mixérom a nechajte lúhovať v chladničke 24 hodín. Na ďalší deň priveďte zmes do varu a varte približne 5 – 10 minút. Zmes preceďte cez hustú tkaninu alebo látkovú plienku.
- Pridajte cukor, sirup zohrejte na takú teplotu, pri ktorej sa cukor roztopí, ale už ho nevarte!
- Sirup je hotový, nalejte ho do sklených fliaš a skladujte na tmavom a chladnom mieste.