RECEPT: Torta Včielka Maja z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Torta Včielka Maja z Pečie celé Slovensko
  • 18.12.2022
  • Redakcia .

Kto by nepoznal včielku Maju? Tak touto legendárnou rozprávkou sa inšpirovala súťažiaca Lenka z relácie Pečie celé Slovensko. Táto torta pokojne môže potešiť aj vášho malého oslávenca. Pripraviť ju môžete podľa receptu nižšie. Vnútri ukrýva chuť tvarohovej plnky a broskýň. Čo na ňu poviete vy?

Suroviny na cesto:

  • 6 vajec
  • 8 PL oleja
  • 170 g práškového cukru
  • 240 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 15 g kakaa
  • Štipka soli

Suroviny na plnku:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 200 g bielej čokolády
  • Vanilková esencia
  • 2 PL medu
  • Zavárane broskyne

Suroviny na krém:

  • 5 bielkov izbovej teploty
  • 452 g masla izbovej teploty
  • 300 g krupicového cukru
  • Štipka soli

Na ozdobenie:

  • 250 g jedlej modelovacej hmoty – žltá
  • 50 g jedlej modelovacej hmoty – čierna
  • 100 g jedlej modelovacej hmoty – červená
  • 50 g jedlej modelovacej hmoty – biela
  • 50 g jedlej modelovacej hmoty – zelená
  • 1 kg fondánu
  • Zelené gélové farbivo
  • Jedlé lepidlo
  • 40 g bielej čokolády
  • Žltá farba na čokoládu

Postup prípravy torty:

  1. Rozdelíme si bielky a žĺtky. Bielky vymixujeme s preosiatym práškovým cukrom a štipkou soli do tuhého snehu. Žĺtka si zmiešame s olejom tak, aby sa pekne spojili. Prilievame do bielok a primiešavame mixérom.
  2. Múku si preosejeme a budeme prisypávať postupne. Múku zapracovávame ručne stierkou.
  3. Pripravíme si dve formy na pečenie o priemere 20cm. Naplníme jednu polovicou cesta. Do druhej polovice si ešte primiešame preosiate kakao a nalejeme do formy. Pečieme na 165 stupňov asi 30 minút.
  4. Roztopíme čokoládu. Necháme mierne vychladnúť. V jednej miske si zmiešame mascarpone, tvaroh, esenciu, med a mierne vychladnutú čokoládu. V druhej miske vyšľaháme šľahačku a spojíme spolu s tvarohovým krémom.
  5. Vychladnuté korpusy si rozrežeme na polovicu. Pri plnení torty si každý korpus pokropíme so šťavou z broskyňového nálevu. Broskyne pokrájame na menšie kúsky a plníme tortu.
  6. Krém na obtretie – bielky zmiešame s krupicovým cukrom so štipkou soli a dáme na vodný kúpeľ. Miešame na vodnom kúpeli, kým sa nám cukor neroztopí. Keď je cukor roztopený, dáme túto bielkovú zmes do mixéra a mixujeme, kým sa nevyšľahá tuhý sneh a miešaním nevychladne na izbovú teplotu. Keď bude vychladený pridávame po kúskoch na kocky nakrájané maslo izbovej teploty. Tortu pripraveným krémom dookola obtrieme, zarovnáme a dáme poriadne zachladiť.
  7. Ozdoby – roztopíme si bielu čokoládu a natrieme vrstvu na bublinkovú fóliu. Dáme zachladiť. Z modelovacích hmôt si vytvarujeme včielku Máju, lienky a povykrajujeme kvetinky a lístky. Bublinkovú fóliu zo zachladenej čokolády odlepíme a čokoládu nalámeme na ľubovoľné veľké kúsky.
  8. Do fondánu si zapracujeme zelené gélové farbivo a rozvaľkáme. Obalíme vychladenú tortu fondánom a dozdobíme pripravenými ozdobami a včielkou Majou. Pripravené čokoládové plásty z bublinkovej fólie si môžeme prichytiť pomocou roztopenej čokolády o tortu, ostatné ozdobu prichytíme jedlým lepidlom.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní