Švédske upratovanie - döstädning: Vieme, prečo by ste ho mali vyskúšať aj vy!

Švédske upratovanie - döstädning: Vieme, prečo by ste ho mali vyskúšať aj vy!
  • 20.12.2022
  • Lenka Biba Slovak

Upratovanie síce nie je obľúbenou činnosťou, ale je to nevyhnutné k tomu, aby sme mali okolo seba čisté a zdravé prostredie. Dnes už máme k dispozícii aj príručky na to, ako správne upratovať a na ktoré veci sa sústrediť pri tejto neobľúbenej, avšak nevyhnutnej aktivite.

Popri metóde „konmari" od Marie Kondo či metóde „hygge" k nám prichádza aj model upratovania priamo zo Švédska, ktorý sa nazýva aj „döstädning". A čo to vlastne znamená?

Toto švédske slovo sa skladá z dvoch slov, pričom znamená smrť a städning znamená upratovanie. Táto metóda upratovania však nijak nesúvisí so smrťou, práve naopak. Ide o činnosť, do ktorej sa môžete pustiť v akomkoľvek veku a podľa Margarety Magnusson, ktorá döstädning spopularizovala po celom svete, v tomto prípade platí pravidlo – čím skôr, tým lepšie.

Čo je cieľom döstädningu - švédskeho upratovania?

Cieľom tejto metódy efektívneho upratovania je zbaviť sa vecí, ktoré už nepotrebujete a nevyužívate. Jednoducho tých, ktoré sa už u vás doma stali prebytočnými. Súvisí to totiž aj s tým, aby ste si urobili poriadok nielen vo veciach, ale aj v živote.

Ak sa zbavíte vecí, ktoré vás ťažia a iba vám zaberajú miesto, vyčistíte si priestor a urobíte si v živote poriadok. A švédske upratovanie hovorí, že čím skôr začnete, tým dlhšie sa potom budete mať iba lepšie.

Odporúčame: Viete, čo je cottagecore? Nechajte sa očariť vidieckym štýlom!

Všetko má svoj čas, ale nečakajte príliš dlho!

Pokiaľ si potrebujete spraviť poriadok vo veciach, tak ako v živote – všetko potrebuje svoj čas a v tomto prípade to nebude trvať iba niekoľko minút. Propagátorka švédskeho upratovania Margareta Magnusson ale odporúča začať s tým čo najskôr.

Pretože nie je dôležité samotné upratovanie a s tým spojené zbavovanie sa nepotrebných vecí, ale v prvom rade vaše mentálne nastavenie. Ak sa budete musieť či chcieť s niektorými vecami nakoniec rozlúčiť, potrebujete svoje rozhodnutie najskôr prijať, a to tak, aby ste ho neskôr neľutovali. A to zväčša nebýva jednoduché.

Ako na to krok za krokom:

  • začnite oblečením,
  • pokračujte knižnicou,
  • zvážte, či potrebujete všetok nábytok,
  • nakoniec sa pustite do triedenia fotografií.

Myslite aj na svojich blízkych

Pri triedení vašich vecí myslite na to, či by neurobili radosť niekomu z vašich blízkych. Ak už pôjde o oblečenie, knižky alebo časti nábytku, položte si otázku - urobí táto vec radosť ešte niekomu inému?

Podľa Margarety Magnusson tým zabijete dve muchy jednou ranou, a to:

  • doma si vyčistíte svoj priestor, 
  • a ľuďom, na ktorých vám záleží, môžete darovať niečo, čo ich veľmi poteší.

Neprehliadnite: Ako kombinovať farby v interiéri? Držte sa pravidla 60:30:10!

Potrebujete všetko, čo doma máte?

Mnohí z nás si doma uchovávajú príliš veľa vecí, predovšetkým z toho dôvodu, že si k nim viažu svoje spomienky. ALE, k vyvolaniu spomienok vo väčšine prípadov žiadne veci nepotrebujeme, pretože spomienky so sebou nosíme vo svojej mysli.

A navyše, čím častejšie sa budete pozerať na suveníry vystavené na poličke, tým sa stanú bežnejšími a potlačia aj samotnú spomienku. Takže zvážte, či má u vás doma nostalgia naozaj svoje miesto.

Viete, kde čo máte?

Ak pri tejto otázke zaváhate s odpoveďou ÁNO, tak pravdepodobne doma máte príliš veľa vecí a strácate prehľad o tom, kde máte odložené najmä tie dôležité veci. Zámerom švédskeho upratovania nie je ale odstrániť veci, vďaka ktorým je život príjemnejší a pohodlnejší.

Pokiaľ však ale nie ste schopní mať o svojich veciach prehľad, znamená to, že ich máte priveľa. A to by ste mali zmeniť.

Odporúčame aj: Inšpirácia z Fínska: Ako byť šťastný? Spoznajte výzvu „SISU“


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní