Ako sa zobúdzať oddýchnutý? Sledujte svoj spánkový cyklus!

Ako sa zobúdzať oddýchnutý? Sledujte svoj spánkový cyklus!
  • 22.12.2022
  • Lenka Biba Slovak

Kvalitný spánok a jeho vplyv na náš organizmus sa, bohužiaľ, veľmi často podceňuje. Ak sa zobudíme vyspatý a oddýchnutý, cez deň sme potom pozornejší, veselší a rovnako aj menej náchylní na podráždenie z vonkajších vplyvov.

ALE! Nie všetci však zvládneme rýchlo zaspať, predovšetkým po náročnom a vyčerpávajúcom dni. Najväčším nepriateľom spánku býva totiž stres, ktorý v dnešnom svete zažívame častejšie, ako by sme určite chceli. Poznáme ale spôsoby, ako zlepšiť svoj spánok, aby sme sa zobúdzali oddýchnutí.

Aby sme sa cítili po celej prespanej noci naozaj oddýchnutí, mali by sme jednak spať dostatočný počet hodín, ale zároveň si aj v spánku „prejsť" všetkými spánkovými fázami. Vieme to ovplyvniť a skvalitniť tak náš nočný odpočinok?

Spánkové fázy - prečo sú dôležité?

Mať kvalitný a dostatočne dlhý spánok je dôležité nielen pre naše zdravie, ale aj preto, aby sme mali počas celého dňa dostatok energie na všetky činnosti. Ľahký spánok u človeka trvá približne 10 minút. Vtedy sa pomaľuje svalová aktivita, napoly spíme a napoly sme ešte hore, pričom býva veľmi ľahké nás prebudiť.

Naopak, hlboký spánok ovplyvňuje aj naše dýchanie a srdcový tep, ktoré sú vtedy na nižšej úrovni. V najhlbšom spánku:

  • dýchame rytmicky,
  • svalová aktivita je výrazne obmedzená, 
  • práve vtedy dochádza k celkovej regenerácii organizmu.

Vo fáze REM spánku je mozog často paradoxne aj aktívnejší ako počas celého dňa, zvyšuje sa rýchlosť nášho dýchania, zvyšuje sa aj krvný tlak a REM spánok je zároveň spánkovou fázou, počas ktorej snívame.

Odporúčame: Švédske upratovanie - döstädning: Vieme, prečo by ste ho mali vyskúšať aj vy!

Skvalitnite svoj spánkový rituál

Pokiaľ chceme či potrebujeme zlepšiť kvalitu spánku, mali by sme k tomu pristupovať zodpovedne, systematicky a s rozumom.

Pre kvalitný spánok je totiž najdôležitejšie práve to, aby sme počas spánku prešli všetkými spánkovými fázami. Ak je to možné, vyhnite sa:

  • použitiu liekov, ktoré často navodzujú neprirodzený spánok tým, že obchádzajú ľahšie fázy spánku a navodzujú priamo už iba hlboký spánok,
  • pokiaľ budete potrebovať prípravky na pomoc so zaspávaním, voľte prírodné produkty, ktoré pôsobia na príčinu nespavosti a napomáhajú ako k lepšiemu zaspávaniu, tak aj k lepšiemu priebehu spánku.

Vyskúšajte dodržiavať aj spánkovú hygienu!

  • VSTÁVAJTE KAŽDÉ RÁNO V ROVNAKOM ČASE

Rovnako ako kvalitné zaspávanie a kvalitný spánok je dôležité aj to, aby ste vstávali pravidelne v rovnakom čase. Skúste to a budete prekvapení, že potrebu ísť spať budete večer pociťovať v rovnakom čase.

  • ZASPÁVANIE BEZ OBRAZOVIEK TV, TELEFÓNOV A TABLETOV

Sledovanie obrazoviek pred spaním nie je vhodné, pokiaľ máte ambíciu zlepšiť váš spánok, a to nielen iba kvôli modrému svetlu. V tme telo vyplavuje spánkový hormón melatonín, a keď sa vystavíte priamemu svetlu z obrazovky, tento proces sa naruší.

  • MAJTE SVOJ VLASTNÝ RITUÁL

V tomto prípade sa pokúste nájsť činnosť alebo rituál, ktorý spojíte práve s procesom zaspávania. Ideálne by bolo, aby vám práve táto činnosť navodila pocit pokoja.

  • NAPÍŠTE SI ČIASTKOVÉ CIELE NA DRUHÝ DEŇ

Niektorým ľuďom môže pomôcť, ak si v predvečer nového dňa napíšu zoznam úloh, ktoré by mali ďalší deň splniť. Váš spánok bude pokojnejší s predstavou, že ráno na nič nezabudnete.

  • NEZABÚDAJTE NA ČERSTVÝ VZDUCH

Pretože práve a predovšetkým kvalita vzduchu v miestnosti, kde spíte, ovplyvňuje najmä kvalitu spánku. Počas spánku a jeho jednotlivých fáz spotrebujeme totiž veľké množstvo kyslíka, a z toho dôvodu je dobré pred spaním dôkladne vyvetrať miestnosť alebo používať čističku vzduchu. Udržujte tiež nižšiu teplotu v miestnosti, kde spíte – ideálna teplota na spánok je 17 – 21 °C.

Neprehliadnite: Vibrátor a jeho benefity: Spoznajte s nami týchto TOP 9!

Bez kvalitného spánku to nejde!

Spánok je pravidelný stav odpočinku, ktorý je pre náš život nevyhnutný. Spánok charakterizuje:

  • spomalenie rytmu dýchania,
  • spomalenie tepu srdca,
  • nižšia citlivosť na vonkajšie podnety,
  • zvýšená miera anabolizmu (syntéza bunkových štruktúr), 
  • znížená miera katabolizmu (zánik bunkových štruktúr).

Na rozdiel od bezvedomia, spánok sa považuje len za alterovaný stav vedomia a z veľkej miery ho ovplyvňujú hormóny, ako napríklad melatonín.

Doprajte si kvalitný spánok a nájdite si svoje vlastné rituály, vďaka ktorým sa budete ráno prebúdzať oddýchnutí, aby ste mali dostatok energie do každého ďalšieho nového dňa.

Odporúčame aj: Preventívna prehliadka: Čo všetko by ste mali absolvovať každý rok?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní