Vedeli ste, že prvé paradajky priniesol do Európy v 15.storočí Krištof Kolumbus a počas 17. až 18.storočia boli dokonca pestované ako okrasné rastliny? Až od konca 18.storočia sa v Taliansku z paradajok začali pripravovať prvé jedlá. Pridávali ich do zeleninových šalátov a začali variť rôzne šťavy, omáčky či veľmi obľúbené polievky.
V hlavnej úlohe paradajky!
Paradajky poznáme kolíkové či kríčkové, mäsité, koktailové alebo cherry - ich bobule majú rôzne tvary, od hruštičky, vajíčka až do obrovské býčie srdce. Paradajky patria medzi tie plodiny, ktoré s obľubou pestujeme nielen v záhradkách, ale dokonca aj v črepníkoch na balkónoch a našich terasách či vo vyvýšených záhonoch.
Paradajky je ideálne konzumovať čerstvé alebo ako chutná ingrediencia napríklad do osviežujúceho zeleninového šalátu. Ak ich však milujete rovnako ako my a máte ich aktuálne doma naozaj veľa, nechajte sa inšpirovať našimi radami, ako paradajky zdravo, chutne a hlavne jednoducho spracovať!
Domáci kečup
Na prípravu tejto domácej delikatesy bez akýchkoľvek umelých konzervantov budete potrebovať - na 10 pohárikov po 250 ml:
- 2,5 kg rajčín
- 1 kg jabĺk
- 200 g červenej repy
- 2 strúčikov cesnaku
- 500 g kryštálového cukru
- 7 kávových lyžičiek soli
- 2 kávové lyžičky mletej červenej papriky
- 5 bobkových listov
- 7 ks klinčekov
- oregano, bazalka, čierne korenie
Postup prípravy:
Umyte si cviklu a neošúpanú ju dajte variť, až kým nezmäkne. Rajčiny a jablká umyte a nakrájajte na štvrťky. Jablká nešúpte a ani z nich nevyberajte jaderníky. Tie dajte variť do osobitného hrnca. Keď sú jablká a rajčiny mäkké, rozmixujte ich tyčovým mixérom.
Uvarenú cviklu ošúpte, pridajte do hrnca k jablkám a rajčinám a opäť rozmixujte. Rozmixované rajčiny, jablká a cviklu prepasírujte do čistého hrnca, pridajte cukor, soľ a červenú papriku. Bobkový list, oregano, bazalku, klinčeky a guľôčky čierneho korenia zabaľte do batôžka z čistej gázy alebo plátna a varte približne 15 minút v prepasírovanej hmote.
Vyberte koreniny a varte ďalej, až kým zmes primerane nezhustne. Potom plňte do čistých pohárov. Rúru si zapnite na 250°C a keď dosiahne požadovanú teplotu, vypnite ju. Poháre s kečupom dajte na plech, podlejte vodou a dajte do rúry na 12 hodín.
Neprehliadnite: Osobnosť človeka podľa znamenia zverokruhu: Platí to na každého!
Zavárané paradajky
Zavárané paradajky chutia ako čerstvé, a preto je dobrý nápad si ich takto pripraviť napríklad na zimné obdobie. Ako na to?
- Vyberte si pevné a mäsité paradajky a pred zaváraním ich umyte a osušte. Paradajky si prekrojte na polovicu, vyrežte miesta, kde bola stopka a krájajte mierne šikmo. Poháre naplňte paradajkami a zalejte prevarenou vodou. POZOR - voda by mala byť prevarená - nie vriaca a ani horúca, ale izbovej teploty. V opačnom prípade by paradajky zmäkli.
- Do pohárov nepridávajte nič iné okrem paradajok a vody. Tento recept je bez soli, bez korenia a bez octu, takže ich stačí už len zakryť viečkom a vložiť do hrnca na sterilizáciu.
- Pri sterilizácii je dôležité, aby sa paradajky nevarili, inak zmäknú. Preto ich sterilizujte pri nízkej teplote.
Paradajkový pretlak
Jeho príprava je nenáročná a rýchla, pričom vám postačia iba tieto suroviny:
- 1 liter paradajkovej prepasírovanej zmesi
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g soli
Postup prípravy:
- Zrelé mäsité paradajky preberte, umyte, nakrájajte na menšie kúsky a dajte variť do hrnca približne na 20 minút. Potom paradajkovú zmes prepasírujte cez sitko.
- Takto prepasírovanú paradajkovú zmes si dajte variť - na 1 liter šťavy dajte 50 g kryštálového cukru a 50 g soli. Zmes varte dovtedy, kým nie je dostatočne hustá.
- Pretlak plňte do čistých pohárov a otočte ich hore dnom na dobu 5 minút a potom ich obráťte späť.
Odporúčame aj: Hlávkový šalát má skvelé účinky - pre TOTO ho zaraďte do svojho jedálnička!
Paradajkový džem
Pripravte si aj túto netradičnú a chutnú pochúťku, ktorou zaiste prekvapíte svojich najbližších!
Budete k tomu potrebovať:
- 1 liter paradajkovej šťavy
- jablká - podľa chuti
- 500 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 kávovú lyžičku kyseliny citrónovej
Postup prípravy:
- Vyberte si zrelé mäsité paradajky, nakrájajte ich na menšie kúsky a dajte variť. Môžeme pridať aj zopár jabĺk nakrájaných na drobné kúsky.
- Uvarenú zmes prepasírujte a na 1 liter paradajkovej šťavy pridajte 500g kryštálového cukru a 1 vanilkový cukor.
- Zmes varte, pokiaľ nie je dostatočne hustá a pred koncom varenia pridajte kyselinu citrónovú.
- Takto pripravený paradajkový džem nalejte do čistých pohárov, obráťte hore dnom na 15 minút a potom poháre otočte späť.
Recepty s paradajkami pre každého
- Vajíčkové raňajky, ktoré budú chutiť všetkým: Upeč ich v paradajkách
- Rýchla paradajková polievka – ako z talianskej reštaurácie!
- Rýchla a zdravá nátierka zo sušených paradajok a ricotty
- Tip na výživný obed: Čo tak skúsiť paradajky plnené mletým mäsom?
- Pečená paradajková polievka s feta syrom: Lepšia než klasická
- Recept na domáci kečup lepší ako z obchodu
- Domáci paradajkový pretlak: Ten z obchodu sa mu rozhodne nevyrovná
- Domáca paradajková šťava na sladko i na slano
- Bucatini s paradajkovou omáčkou: Pochúťka na každý deň