Knihy pre prvákov. A aké knihy čítať s prváčikmi?

Čítanie vždy bolo a  je pre rozvoj dieťaťa veľmi dôležité. Čítaním si dieťa rozširuje slovnú zásobu, zdokonaľuje si predstavivosť a v neposlednom rade nepozerá do mobilu alebo na televíziu. Čítanie je všeobecne pre rozvoj a napredovanie dieťaťa veľmi prospešné.

Pre rodičov čítanie kníh s deťmi zase vytvára priestor ako s nimi tráviť voľný čas. Rodičia by mali mať záujem na tom, aby si dieťatko vytvorilo pozitívny vzťah k literatúre už v rannom veku. Obzvlášť dôležité je to v dnešnej dobe, kedy sme obklopení digitálnymi technológiami.

Pri prvákoch je dôležité, aby si čítali sami, ale nesmieme zabúdať ani na spoločné čítanie. Ak si čítame spolu s deťmi, tak práve týmto budujeme ich vzťah ku knihám. Prváci si síce už vedia aktívne vybudovať vzťah ku knihám, no stále sú radi aj poslucháčmi. Technika čítania ešte nie je taká, aby si mohli čítanie knihy osamote užiť. Preto je pomocná ruka rodiča v tomto období potrebná. Zároveň, spoločný čas čítania sa môže stať rituálom, ktorý budete opakovať napríklad aj každý deň. 

Aké knihy čítať s prváčikmi?

V kníhkupectvách a na internete je veľké množstvo knižiek, z ktorých sa ozaj ťažko vyberá. Nezabudnite však pri výbere na tri jednoduché pravidlá:

  • Kniha musí vyhovovať predovšetkým vášmu dieťatku (či ako poslucháčovi alebo čitateľovi)
  • Knižka by mala byť vášmu dieťatku obsahovo blízka
  • Hlavná postava v knižke by mala byť tak blízka, aby sa s ňou vaše dieťa mohlo stotožniť

To, čo sa páči jednému, nemusí sa páčiť druhému. Nevnucujte dieťatku knihu len preto, lebo susedovej dcére sa páči. Vďaka vhodnému výberu knihy si prostredníctvom rôznorodých situácií, ktoré hlavný hrdina prežíva, dokáže dieťa mnohé životné situácie vnútorne vyriešiť a spracovať. Vo veľa prípadoch knihy dokážu pomôcť aj vo výchove, priblížia deťom spoločenské pravidlá a hranice. Dôležité je teda urobiť si prieskum a dôsledne vybrať aké knihy čítať spolu s prváčikmi.

Pozri aj: 7 fascinujúcich dôvodov, prečo je žena v znamení VODNÁR jedinečná

čítanie pre prvákov

Zdroj: Depositphotos

Tipy na knižky pre prvákov:

Mechúrik Koščúrik

Klasický ľudová rozprávka od Milana Rúfusa. Knižka je o nekonečnom putovaní lesných zvieratiek, ktoré sa vydali na vandrovku. Vďaka rýmom je príbeh ľahko zapamätateľný. Ilustrácie dopĺňajú emocionálny zážitok z knižky. Túto knižku môžete čítať spoločne s vašim prváčikom, ale vďaka veršíkom sa môže do čítania pustiť aj sám. Táto rozprávka patrí už roky k najobľúbenejším čítaním z kategórie Knihy pre prvákov.

Veselý rok s Kvakom a Čľupom

Táto knižka v sebe spája päť príbehov. Hlavnými hrdinami sú dvaja žabiaci Kvak a Čľup.  Prináša zábavné čítanie deťom o priateľstve. Kniha hovorí o dôležitých a podstatných hodnotách, ako je priateľstvo, odpustenie, vzájomné si všímanie druhých. Krátkym príbehom nechýba napätie, humor a potreba skutočného priateľstva. Spolu sa učia slobode, trpezlivosti a zároveň vyjadrujú potrebu toho druhého vedľa seba. Kniha obsahuje veľké písmená a je vhodná pre začínajúcich čitateľov.

Ako sa stal Gusto pilotom

Je obrázková knižka výtvarníčky Lucie Zednikovičovej. „Hlavná postava vrabčiak Gusto sa túži stať pilotom. Pochopenie nájde iba u svojej babky, ktorá ho vpustí do dedkovej pracovne plnej nákresov a plánov a venuje mu dedkovu leteckú prilbu. Dedko mal totiž rovnako hlavu v oblakoch ako Gusto. Vďaka túžbe lietať nakoniec zachráni Gusto mláďatko veveričky a splní si svoj sen.“

Odporúčame: 9 vecí, ktoré by ste nikdy nemali požičiavať iným, pretože to prináša nešťastie a chudobu

čítanie s deťmi

Zdroj: Depositphotos

Ahoj, prvá trieda

Táto knižka od Eleonóry Gašparovej vyšla prvýkrát v roku 1961. Upravený text pre súčasných prváčikov spočíva z radostí a strastí súvisiacich s nástupom do prvej triedy. „Knižka predkladá príbehy prváčika Milana Lavka z 1. E triedy, ktorý v škole zažíva mnohé veselé dobrodružstvá – chytanie včielky, čítanie zo šlabikára, prvé priateľstvá, kreslenie pani učiteľky, zoznámenie sa so staršími žiakmi, prekvapenie na Mikuláša, vysvedčenie či školský výlet“. Knižka je obohatená o krásne ilustrácie.

Príbehy, ktoré čítam najradšej sám

Sú krátke a zábavné príbehy písané veľkou abecedou, aby sa deťom ľahšie čítali. Súčasťou sú aj krásne farebné ilustrácie, ktoré rozprávočky sprevádzajú.

Prvé čítanie pre malých školákov

Knižka obsahuje veľa príbehov, rozprávaní, bájok, hádaniek, vtipov a veršov. Je určená prváčikom, ktorí už vedia čítať sami. Deti, ktoré čítajú samé, majú síce veľa otázok, no to je práve to, čo im z nich robí tých správnych čitateľov.

Magdalénka a psík

Z touto knižkou sa stotožnia najmä detičky, ktoré majú problém s čítaním a hanbia sa za to. Hlavná hrdinka Magdalénka sa trápi s čítaním a hanbí sa čítať nahlas. Opäť prevažujú ilustrácie nad textom, takže je vhodná nielen na spoločné čítanie, ale aj na precvičovanie samostatného čítania.

Knižky prenesú deti do sveta predstavivosti a vedia pri iných príbehoch zabudnúť aj na stres a možno si ho aj cez iný príbeh vyriešiť. Doprajte deťom dostatok priestoru na knihy či už si budú čítať samé alebo si vytvoríte spoločný každodenný rituál.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE