Trápia vás červené žilky na tvári? Toto sú príčiny ich vzniku a spôsoby, ako s nimi zatočiť

Každá z nás túži po dokonalej pleti, ktorá je vyvážená, teda nie je ani suchá, ani sa nepremasťuje a ktorá má krásnu jednotnú farbu a prirodzený jas, nemá rozšírené póry a nemá sklon k nadmernej citlivosti alebo vzniku vyrážok. Avšak, asi len máloktorá žena sa z takejto bezchybnej pleti môže tešiť. 

Aj keď sa o pleť veľmi dobre staráme, obvykle sa vyskytnú nejaké problémy, ktoré sa práve dobrou starostlivosťou snažíme držať pod kontrolou. S ktorými nedokonalosťami pleti bojujete vy? Máte problém so šupinkami na tvári alebo rozšírenými pórmi a nevzhľadnými čiernymi bodkami v T-zóne? Býva vaša pleť precitlivená? Alebo sa vám na tvári objavujú pigmentové škvrny?

K bežným problémom s pleťou radíme aj rozšírené a viditeľné žilky na tvári. Trápia rozšírené žilky na tvári aj vás? Ako zvoliť správnu kozmetiku na ošetrenie rozšírených žiliek na tvári? A prečo sa u niekoho červené žilky objavia a iných nie? Zistite všetko dôležité!

Popraskané žilky na tvári – máte ich aj vy?

Žilky na tvári patria k bežným problémom s pleťou, ktoré sa vo vyššej miere objavujú u žien, no postihujú aj mužov. Tieto červené žilky (niekedy až fialkové), ktoré sú často viditeľné napríklad okolo nosa, ale prípadne aj na lícach, brade či v očnom okolí alebo na dekolte, sú vlastne rozšírené a popraskané drobné cievy nazývané kapiláry.

Za ich praskaním spravidla stojí oslabená pružnosť cievnych stien a pokles elastických vlákien v stenách ciev. Na pleti môžu byť v počiatočnom štádiu viditeľné len jednotlivé rozšírené žilky, no tie sa môžu postupom času rozrastať a vytvárajú na tvári celé klbká (pavučinky) popraskaných kapilár. 

To následne spôsobuje viditeľné trvalé začervenanie pokožky. Viditeľné žilky na tvári pod povrchom pokožky nepredstavujú závažný zdravotný problém, ale sú považované za nepríjemný estetický problém.

Niekedy sa pre tento problém používa aj názov kuperóza. Ide spravidla o stav pleti sprevádzaný rozširovaním a praskaním žiliek na tvári v kombinácii s citlivou a reaktívnou pokožkou. Kuperóza môže neskôr vyústiť do väčšieho problému, akým je zápalové kožné ochorenie tváre zvané rosacea (ružienka). 

Odporúčame: Recepty z hrozna - vyskúšajte domácu šťavu, sirup či hroznovú marmeládu!

rozšírené žilky

Zdroj: Depositphotos

Čo spôsobuje rozšírené žilky na tvári?

Ako sme spomenuli vyššie, viditeľné červené žilky na pokožke sú popraskané kapiláry, ktoré sú následkom oslabenia pružnosti cievnych stien. Prečo k tomuto javu však dochádza? Významných rizikovým faktorom je v prvom rade zvyšujúci sa vek. Popraskané cievy na tvári sa začínajú viac objavovať vtedy, keď pleť starne.

Vo väčšej miere sa začínajú objavovať po 30. roku života. Starnutie ide ruka v ruke s pomalšími regeneračnými procesmi a poklesom pružnosti ciev. Avšak, vek nie je jediný činiteľ. Známych je viacero ovplyvniteľných a neovplyvniteľných rizikových faktorov.

Podnecovať vznik problému so žilkami na tvári (alebo zhoršovať stav už vzniknutého problému) môžu aj nasledujúce faktory:

  • genetika, resp. genetická predispozícia – ak sa vo vašej blízkej rodine objavuje problém s rozšírenými žilkami, je vyššie riziko, že sa žilky na tvári objavia aj u vás,

  • hormonálne zmeny – môžu oslabovať cievne steny (napr. v tehotenstve),
  • fajčenie – má celkovo negatívny vplyv na stav ciev,
  • časté vystavovanie sa slnku – nadmerné slnenie a slnečné žiarenie môžu spôsobovať rozširovanie žiliek na tvári,
  • nevhodná starostlivosť o pleť (napr. nadmerné a agresívne čistenie),
  • pitie alkoholu,
  • konzumácia pikantných pokrmov a zvýšený príjem kofeínu (spôsobuje silnejšie prekrvenie pokožky),
  • prudké zmeny teplôt – keď sa strieda teplo a chlad, môže to spôsobovať silnejšie prekrvenie pokožky,
  • časté saunovanie alebo horúce kúpele.

Kozmetické produkty na žilky na tvári

Ak vás trápia popraskané cievy na tvári, je dôležité sa o pleť správne starať. Dnes je na trhu dostupných množstvo produktov, ktoré sú zamerané aj na boj s týmto problémom. Vo všeobecnosti sa možno zamerať hlavne na kozmetiku na citlivú pleť. Dôležité je, aby boli produkty dobre hydratačné.

Poobzerať sa možno aj priamo po prípravkoch, ktoré pomáhajú pleť upokojiť a potláčajú začervenie, prípadne pomáhajú aj v rámci prevencie. Účinné produkty na boj so žilkami a začervenaním pleti má v ponuke aj známa a obľúbená značka dermokozmetiky Bioderma.

Z radu Bioderma Sensibio možno zvoliť upokojujúci krém pre citlivú pleť so sklonom k začervenaniu Bioderma Sensibio AR Cream. Tento krém redukuje trvalé začervenanie, minimalizuje rozšírené žilky a napomáha predchádzať ich vzniku. Zároveň intenzívne hydratuje. Obsahuje patent Rosactiv™, ktorý pôsobí na hlavné faktory spôsobujúce dilatáciu kapilár.

Odporúča sa kombinácia s prípravkom Bioderma Photoderm AR, tónovacím ochranným krémom pre citlivú pleť so sklonom k začervenaniu s SPF 50+. Krém chráni pleť pred UVA aj UVB a poskytuje maximálnu slnečnú ochranu. Je dobrou voľbou pre pleť s rozšírenými žilkami, ktorú treba chrániť pred slnkom. Krém je navyše jemne tónovaní a napomáha zjednocovať vzhľad pleti, teda poskytuje aj okamžitú pomoc pre pleť so žilkami.

TIP redakcie – Black Friday: Produkty značky Bioderma teraz nakúpite výhodnejšie počas Notino Black Friday! Black Friday na Notine prebehne v piatok 24. novembra 2023, ale v akcii nakúpite už 2 týždne predtým.

starostlivosť o pleť

Zdroj: Depositphotos

Odstraňovanie červených žiliek u profesionála

Dnes sú využívané rôzne metódy na odborné odstránenie červených žiliek na tvári. V prípade, že je váš problém so žilkami na tvári naozaj závažný, je vhodné sa o možnostiach riešenia poradiť s odborníkom. Dnes patrí pravdepodobne k najčastejšie využívaným metódam ošetrenie rozšírených cievok laserom.

Laserový zákrok eliminuje červené žilky bez závažného poškodenia pokožky. Takéto ošetrenie cievok laserom je bezbolestné, no obvykle je ho potrebné podstúpiť viackrát. Nerieši totiž problém s praskaním cievok, červené žilky sa na tvári môžu ďalej objavovať.

Spomedzi ďalších metód môžeme spomenúť aj ošetrenie pomocou IPL, teda intenzívneho pulzného svetla, alebo takzvanú skleroterapiu. Skleroterapia zahŕňa vstrekovanie špeciálnej látky pomocou jemných ihličiek priamo do postihnutej žily. Využíva sa napríklad aj pri kŕčových žilách.

Ďalšie tipy na boj s viditeľnými žilkami na tvári

  • Používajte opaľovacie krémy – ak sú vznikajúce červené žilky v tvári aj vaším problémom, myslite na ochranu pred slnečnými lúčmi, pleť chráňte vždy krémom s dostatočne vysokým SPF (ideálne SPF 50), a to celoročne, nie iba v lete.
  • Neaplikujte na postihnuté miesta agresívny peeling – chemický a mechanický peeling sa na pleť s červenými žilkami vôbec neodporúča (najmä peelingy s hrubými čiastočkami), lepšou voľbou je jemný enzymatický peeling, ktorý je vhodný aj pre citlivejšiu pleť.
  • Nevystavujte pleť horúcej vode – horúce kúpele a hlavne umývanie tváre horúcou vodou nie je vhodné, môže to problém so žilkami výrazne zhoršovať, pleť po čistení oplachujte vždy iba vlažnou vodou.
  • Myslite na predchádzanie červeným žilkám – popraskané cievky na tvári predstavujú zvyčajne chronický problém, ktorý sa stále opakuje, preto je potrebné myslieť na prevenciu, v rámci nej je vhodné minimalizovať rizikové faktory, ako je napr. konzumácia alkoholu, fajčenie, konzumácia pikantných pokrmov a zvýšený príjem kofeínu, saunovanie.
  • Vyskúšajte zelené korektory – pomôžu prekryť rozšírené žilky v tvári, práve zelený korektor dobre potláča červeň v tvári, na začervenané miesta naneste zelený korektor a až následne aplikujte make-up.
  • Minimalizujte stres vo svojom živote – stresové situácie vedú k zvýšeniu krvného tlaku, čo môže podporovať praskanie oslabených žiliek na tvári.
  • Zvýšte prísun vitamínu C – dostatok vitamínu C zabezpečuje dobrý stav ciev a podporuje ich pružnosť, prispieva k prevencii praskania drobných kapilár. Céčko môžete užívať zvnútra, no rovnako ho pleti môžete dopriať prostredníctvom kozmetických produktov.
  • Vyskúšajte Aloe vera – výťažky s Aloe vera majú priaznivý vplyv na stav pokožky a napomáhajú zmierňovať nežiaduce začervenanie.
  • Vyskúšajte olej z arniky – je mimoriadne vhodný na ošetrovanie citlivej pleti so sklonom k začervenaniam. Hĺbkovo vyživuje, regeneruje, hydratuje a taktiež obnovuje pružnosť pleti.
0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE