Jednoduché a chutné recepty z hrozna - vyskúšajte domácu šťavu, sirup či hroznovú marmeládu!

Jednoduché a chutné recepty z hrozna - vyskúšajte domácu šťavu, sirup či hroznovú marmeládu!
  • 19.10.2023
  • Lenka Biba Slovak

Vedeli ste, že už pred 8000 rokmi ľudia prvýkrát pestovali vinič na území dnešného Stredného východu? Dnes sa na celom svete ročne dopestuje 72 miliónov ton hrozna, väčšinou na výrobu vína. Každý rok sa vyrobí 7,2 biliónov galónov vína.

Hrozno je tiež obľúbeným jedlom. Živiny v hrozne ponúkajú množstvo možných zdravotných výhod. Sú spájané s prevenciou rakoviny, srdcových chorôb, vysokého krvného tlaku a zápchy.

Liečivé účinky hrozna

Hrozno je bohatým zdrojom antioxidantov.

Okrem iných výhod môžu pomôcť zlepšiť zdravie srdca, predchádzať rakovine, upraviť krvný tlak a chrániť oči.

  • Živiny v hrozne môžu pomôcť chrániť pred rakovinou, očnými problémami, kardiovaskulárnymi chorobami a inými zdravotnými stavmi.
  • Hrozno je dobrým zdrojom vlákniny, draslíka a radu vitamínov a ďalších minerálov.
  • Hrozno je vhodné pre ľudí s cukrovkou, pokiaľ je zohľadnené v diétnom pláne.

Liečivé hrozno - ktoré zdravé recepty z hrozna sú najlepšie?

Výhody hrozna, jeho skvelá chuť a liečivé vlastnosti hrozna, ako vláknina v hrozne, antioxidanty v hrozne i vitamíny z hrozna - sú dôvodom, prečo je hrozno pre zdravie skutočne prospešné.

A ktoré recepty z hrozna patria medzi tie NAJlepšie?

  • recepty z bobúľ hrozna,
  • recepty z červeného hrozna,
  • recepty z bieleho hrozna,
  • zdravé maškrty z hrozna,
  • zdravé jedlá z hrozna,
  • džemy z hrozna,
  • hroznový džús,
  • kompóty z hrozna,
  • domáca hroznová šťava,
  • sirup z hrozna,
  • hroznová marmeláda,
  • hroznový sirup,
  • zaváranie hrozna,
  • hrozno v detskej výžive,
  • hroznový olej,
  • hroznové víno a podobne.

Neprehliadnite: Ako zmraziť hrozno na zimu? Daj na tieto tipy, vďaka ktorým bude ako čerstvé aj po rozmrazení

Hroznová šťava - chutná a zdravá

Hrozno umyte a bobule oddeľte od stoniek - takto ich odšťavte. Penu z povrchu šťavy odoberte a zvyšnú šťavu nalejte do pripraveného hrnca. Doň pridajte trstinový cukor a kyselinu citrónovú - podľa chuti - a všetko spolu povarte.

Keď sa počas varenia cukor rozpustí, šťavu vypnite a nalejte do fľašiek. Takto pripravenú šťavu môžete pri podávané riediť vodou. Záleží iba na vašej chuti.

Domáci hroznový sirup

Hrozno umyte a jednotlivé jeho bobule dajte do hrnca - nepridávajte žiadnu vodu, pretože hrozno si pri varení začne púšťať vlastnú šťavu. Zakryte a varte.

Keď sa bobule hrozna rozpadnú, stíšte plameň a s pomocou menšieho sitka oddeľte šťavu od kôstok a šupiek z hrozna. Takto pripravenú šťavu dajte znovu variť a podľa chuti k nej pridajte šťavu z citróna a/alebo limetky. Podľa chuti pridajte aj cukor a miešajte. Počas varenia hroznového sirupu však zbierajte penu, ktorá sa bude na povrchu pri varení vytvárať.

Uvarený hroznový sirup prelejte do fliaš, uzatvorte a nechajte vychladnúť. Skladujte ho potom na chladnom mieste v komore alebo v chladničke.

POZOR - hroznový sirup treba ale urýchlene spotrebovať, pretože neobsahuje žiadne konzervanty.

Smoothie z hrozna

Ak máte radi pravú chuť hrozna, tak tento recept si zamilujete! K samotnému hroznu netreba pridávať už žiadne iné ovocie, aby ste si vychutnali čistú chuť hrozna. Pre dokonalý výsledok je vhodné použiť bezjadierkové hrozno.

A ako postupovať pri príprave hroznového smoothie?

  • Hrozno umyte, oberte bobule, odstráňte z nich stopku, vložte do mixéra a nahladko rozmixujte.
  • Pridajte mlieko a smoothie dozdobte napríklad chia semiačkami.

Odporúčame aj: Ako zmraziť hrozno na zimu? Daj na tieto tipy, vďaka ktorým bude ako čerstvé aj po rozmrazení

Džem z červeného hrozna - hroznový džem

Ak sa zbavíte šupiek hrozna, výsledkom bude džem s hladkou textúrou, ktorý dobre tuhne aj bez pridania ďalších látok. Zmäkčenie dužiny hrozna 10-minútovým varením uľahčuje oddelenie zrniek hrozna.

Šupky hrozna oddeľte od dužiny tak, že hrozno stlačíte medzi prstami. Šupky vložte do pracovnej misky kuchynského robota a mixujte, kým nie sú nahrubo nasekané. Presuňte ich do veľkého hrnca s hrubým dnom a pridajte 1/4 šálky vody. Priveďte do varu a varte, kým šupky trochu nezmäknú, asi 10 minút.

Medzitým vložte dužinu z hrozna do stredného hrnca a priveďte do varu. Znížte teplotu a duste, kým hrozno nestratí svoj tvar, asi 10 minút. Nalejte hroznovú dužinu cez jemné sito alebo mlynček na potraviny do veľkej misy. Vytlačte čo najviac dužiny a zrnká vyhoďte.

Do hrnca s hroznovými šupkami pridajte dužinu z hrozna a premiešajte, aby sa spojila. Pridajte cukor a citrónovú šťavu a za stáleho miešania priveďte zmes do varu. Znížte teplotu a varte za častého miešania, kým sa džem nezredukuje a nezhustne a nedosiahne štádium gélu, asi 45 minút.

Ak chcete otestovať džem, vložte malý tanier do mrazničky - keď je vychladnutý, na tanier naneste lyžičkou trochu džemu a vráťte ho na minútu do mrazničky. Nakláňajte tanier zo strany na stranu. Ak džem zostane stáť a netečie, je uvarený. Ak nie, džem ešte pár minút povarte.

Zavárané hrozno

  • Na hroznový kompót si pripravte očistené bobule hrozna a nálev z jedného litra vody a 30 dkg cukru.
  • Umyté a očistené hrozno v zaváracích pohároch zalejte vopred pripraveným nálevom a dajte sterilizovať na 15 - 20 minút pri teplote 80 °C.
  • POZOR - teplota by nemala prekročiť 90 stupňov, aby hrozno nepopraskalo.

Tip pre vás: Ako mať uspokojivý sexuálny život? Máme najlepšie tipy a triky!

Hroznová marmeláda

  • Hrozno opláchnite a nakrájajte na kúsky.
  • Do hrnca dajte okrem hrozna aj citrónovú šťavu a trstinový cukor (podľa chuti) a varte približne 5-6 minút.
  • Odstráňte penu a marmeládu rýchlo premiešajte.
  • Nalejte do teplých, dôkladne vyčistených pohárov a skladujte na chladnom mieste.

Sušené hrozienka - ako na to?

Na prípravu sušených hrozienok je najpraktickejšie použiť sušičku na ovocie, avšak samozrejme môžete využiť na tento účel aj rúru na pečenie.

  • Čím teplejší vzduch použijete, tým skôr sa hrozienka usušia.
  • POZOR - vyššou teplotou sa ale znižuje obsah minerálnych látok.
  • Optimálna na domáce sušenie hrozna je preto teplota od 30 až do 75 °C.

Hrozno umyte, oddeľte bobule a nechajte odkvapkať. Pri odrodách s väčšími mäsitejšími bobuľami je lepšie každú bobulku rozkrojiť na polovicu a až tak uložiť do sušičky alebo do rúry na pečenie. Pri sušení hrozna počítajte s časom priemerne 10 hodín.

Hroznová maska

Domáca hroznová maska je výborná na zjemnenie pórov, čiernych bodiek a zabojuje aj proti neželaným vyrážkam. Rovnako osvieži unavenú pleť a dodá pleti mladistvý a svieži vzhľad.

Na prípravu domácej a účinnej hroznovej masky si pripravte:

  • hrozno,
  • biely jogurt,
  • šťavu z citróna,
  • med a
  • olivový olej.

Najskôr dôkladne roztlačte všetky bobule hrozna a postupne k nim pridajte biely jogurt, citrónovú šťavu, med a olivový olej tak, aby bola maska hustej konzistencie. Takto pripravenú domácu hroznovú masku naneste na očistenú pokožku tváre a dekoltu. Nechajte pôsobiť približne 20 minút a potom dôkladne umyte.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní