TAKTO správne čistiť kabáty a bundy, aby vyzerali čo najdlhšie ako nové

TAKTO správne čistiť kabáty a bundy, aby vyzerali čo najdlhšie ako nové
  • 06.02.2024
  • Lenka Biba Slovak

Ak si aj vy kladiete otázku, ako správne čistiť bundy a kabáty tak, aby vydržali čo najdlhšie ako nové, ste na správnom mieste. Čistenie bundy a údržba kabátov nie je žiadna veda, musíte však vedieť, ako na to. Trik tkvie v tom, zvoliť správny prací program, vhodný prací prostriedok a sledovať odporúčania výrobcu.

Ak si chcete vyčistiť kabát alebo bundu sami, mali by ste najprv odstrániť všetky odnímateľné časti, ak to je možné. Toto zahŕňa remienky, kapucne alebo odnímateľné časti na krku či rukávoch. Odstránenie týchto častí umožní lepšiu manipuláciu pri čistení a minimalizuje riziko poškodenia. A čo je dôležité - nezabúdajte ani na správne skladovanie oblečenia.

Prečo je dôležité správne čistiť kabáty?

Správne čistiť kabáty a bundy je dôležité z niekoľkých dôvodov, ako napríklad:

  • Údržba -kabáty a bundy sú nosené vonku a sú vystavené prachu, špine a iným nečistotám. Správna starostlivosť ich udržuje vo vyhovujúcom stave a predlžuje ich životnosť.
  • Zdravie - kabáty a bundy môžu zachytiť rôzne alergény, baktérie a vírusy, ktoré sa nachádzajú vo vonkajšom prostredí. Pravidelné čistenie znižuje riziko šírenia chorôb a zlepšuje celkovú hygienu.
  • Vzhľad - kabáty a bundy sú súčasťou našej image a dojmu, ktorý na iných ľuďoch zanechávame. Pravidelné čistenie udržuje ich farby, materiály a tvar vo vyhovujúcom stave, čo prispeje k lepšiemu vzhľadu.
  • Funkčnosť - kabáty a bundy často obsahujú rôzne druhy náplní a výstelky, ktoré si vyžadujú špeciálnu starostlivosť. Nesprávne čistenie môže poškodiť tieto náplne a výstelky a znížiť tak ich funkčnosť (napríklad tepelnú izoláciu).
  • Odstraňovanie škvŕn - kabáty a bundy sú často vystavené rôznym možnostiam vzniku škvŕn, ako sú tuky, farby alebo jedlo. Včasné a správne čistenie pomáha odstrániť tieto škvrny a udržiavať ich v dobrom stave.

Všeobecne platí, že každá vrstva oblečenia vyžaduje pravidelnú údržbu a to platí aj pre kabáty a bundy. Dôležité je dodržiavať pokyny na etikete so symbolmi na čistenie a neváhať sa obrátiť na odborníkov, ak máte pochybnosti o tom, ako ich správne oprať či vyčistiť.

Ako často čistiť zimné kabáty?

Správna starostlivosť o zimné kabáty je nepochybne veľmi dôležitá, aby vám slúžili dlhé roky. Zimné kabáty by mali byť čistené pravidelne, aby sa udržali čisté a zachovala sa ich dlhšia životnosť. Odporúčaná frekvencia čistenia závisí od toho, ako často a ako intenzívne nosíte kabát, ako aj od typu materiálu, z ktorého je vyrobený. Tu je niekoľko všeobecných odporúčaní:

  • Optimalizujte čistenie na základe použitia - ak nosíte zimný kabát denne alebo ho používate v extrémnych podmienkach, je odporúčané ho čistiť minimálne raz za sezónu (raz za rok). Ak ho nosíte len príležitostne, čistenie raz za dva roky môže byť dostatočné.
  • Ručné pranie - ak máte zimný kabát, ktorý je možné ručne prať, mali by ste ho vyprať podľa pokynov na štítku. Všeobecne platí, že takéto kabáty by mali byť prané v miernom pracom prostriedku na jemné látky a veľmi opatrne odstredené, aby sa zabránilo deformáciám.
  • Vetranie a dezinfekcia - mimo pravidelného čistenia je tiež dôležité pravidelne vetrať zimný kabát, aby sa odstránil zápach alebo vlhkosť. Môžete tiež použiť spreje alebo dezinfekčné prostriedky na ošetrenie vnútra kabáta a zabrániť tvorbe baktérií.

Vždy si však prečítajte pokyny na štítku na kabáte alebo sa poraďte so špecialistom na čistenie, ak ste si nie istí, čo je pre váš zimný kabát najlepšie.

Neprehliadnite: Chýba vám dostatok času na oddych a záľuby? Kuchynské roboty vám ho hravo zariadia.

Ako čistiť vlnený kabát?

Na čistenie vlneného kabáta je potrebné postupovať opatrne, aby sa materiál neznehodnotil.

  • Očistite kabát jemnou alebo špeciálnou kefou, aby sa odstránil prach, nečistoty a vlasy.
  • Nezabudnite, že vlna je citlivý materiál a rýchle a hrubé čistenie by mohlo spôsobiť zmenšenie alebo deformáciu kabáta.
  • Po očistení kabátu ho nechajte voľne visieť, aby sa odstránila prebytočná vlhkosť a aby sa zabránilo zmáčaniu a deformácii tvaru kabáta.
  • POZOR - nikdy ho neodkladajte do skrine, kým nie je úplne suchý.
  • Ak je potreba, odporúča sa svoj vlnený kabát radšej odovzdať na profesionálne čistenie do čistiarne, kde pracujú s prípravkami a technikou špeciálne navrhnutou na čistenie výrobkov z vlny.

Nezabudnite, že starostlivosť o vlnený kabát sa líši v závislosti od typu vlny a špecifikácií výrobcu. Vždy sa riaďte pokynmi na etikete a ak si nie ste istí, čo robiť, radšej choďte do čistiarne.

Ako čistiť kašmírový kabát?

Váš kašmírový kabát si vyžaduje špeciálnu starostlivosť, aby ste si zachovali jeho kvalitu a vzhľad.

Tu je postup, ako ho môžete čistiť:

  • Ak je váš kabát len mierne zašpinený a nezapácha, môžete ho vyvetrať na čerstvom vzduchu.
  • Ak je kabát silne znečistený alebo zapácha, odporúča sa chemické čistenie.
  • Dôležité je nájsť dôveryhodnú a kvalitnú čistiareň, ktorá má skúsenosti s kašmírom.

Ak sa rozhodnete pre domáce čistenie, mali by ste postupovať opatrne.

  • Najprv si prečítajte etiketu s inštrukciami od výrobcu.
  • Väčšina kašmírových kabátov sa odporúča chemicky čistiť, takže buďte opatrní pri ručnom praní.
  • Pri ručnom praní použite iba veľmi mierne čistiace prostriedky určené pre kašmír.
  • Niektoré značky ponúkajú špeciálne pracie prostriedky na kašmír, ktoré je vhodné používať.
  • Začnite naplánovaním prania.
  • Naplňte umývadlo mierne teplou vodou a pridajte malé množstvo pracieho prípravku určeného pre kašmír.
  • POZOR - nikdy nepoužívajte horúcu vodu - môže spôsobiť zmenšenie alebo poškodenie vlákien.

Ponorte kabát do vody a opatrne ho namočte. Nepoužívajte hrubé špongie alebo kefy, môžete tým poškodiť vlákna. Potom dôkladne opláchnite kabát čistou vodou, aby ste odstránili všetok zvyšný prací prostriedok. Majte na pamäti, že čím menej manipulácie s kašmírom, tým lepšie.

Keď je kabát vypláchnutý, jemne vyžmýkajte vodu z kabáta alebo ho položte na čistú osušku a opatrne stláčajte. Nepreháňajte to so žmýkaním, pretože prílišné namáhanie vlákien môže spôsobiť deformáciu kabáta. Potom si pripravte suché uteráky a ľahko ich použite na odstránenie nadmerného vlhka z kabáta. Zrolujte kabát do uteráka a jemne stláčajte.

Ak je kabát jemne pokrčený, môžete ho jemne vyrovnávať rukou alebo ho zavesiť na ramienko.

Pamätajte, že každý kašmírový kabát môže byť iný, preto by ste mali vždy dodržiavať špecifické pokyny od výrobcu. Ak nie ste istí, radšej dôverujte odborníkom na čistenie, ktorí vedia, ako správne čistiť kašmírový kabát.

Ako čistiť tvídový kabát?

Na čistenie tvídového kabátu potrebujete nasledujúce veci:

  • Mäkkú kefu na odstránenie prachu a špinavých častíc.
  • Špeciálny čistiaci prostriedok.

Tu je postup, ako čistiť tvídový kabát:

  • Začnite odstránením väčších častíc prachu a špiny. Použite mäkkú kefu a jemne prejdite po povrchu kabáta, odhora nadol. Platí tu pravidlo, že jemnejšia kefa je lepšia, aby ste predišli poškriabaniu povrchu tvídu.
  • Naplňte umývadlo studenou vodou a pridajte do neho špeciálny čistiaci prostriedok pre tvíd. Vždy sa držte pokynov na obale čistidla, aby ste dosiahli najlepšie výsledky.
  • Ponorte kabát do vody a namočte ho do čistidla. Nechajte ho vo vode niekoľko minút, aby čistidlo mohlo pôsobiť.
  • Po uplynutí času jemne pretrepte kabát, aby sa odstránila špina a nečistoty. Môžete použiť jemné špongie alebo bavlnené handričky na tento účel.
  • Ak máte kabát, ktorý je vodotesný, môžete ho zhora sprejovať špeciálnym čistiacim prostriedkom na vodotesnú úpravu. Tento krok je dôležitý pre udržanie vodotesnosti materiálu.

Napokon nechajte kabát voľne vyschnúť. Nenechajte ho priamo na slnku ani ho nevystavujte teplu, pretože to môže poškodiť materiál.

Pri čistení tvídového kabátu je dôležité dodržiavať pokyny na špecifické čistidlo a postupy odporúčané výrobcom. Pred akýmkoľvek čistením si dôkladne prečítajte etiketu na kabáte a postupujte podľa nej.

Odporúčame aj: Upratovanie domácnosti na dennej báze?! Vieme, ako často a ako upratovať

Ako vyčistiť bundu?

Tu je postup, ako môžete vyčistiť zimnú bundu:

  • Príprava - skontrolujte si etiketu na bunde a pozrite si pokyny výrobcu, ako ju máte správne vyčistiť. Určite by ste mali odstrániť všetky odnímateľné časti, ako napríklad kapucňu alebo umelé kožušiny.
  • Odstránenie povrchových škvŕn a špiny - použite kefu alebo vlhkú handričku na odstránenie povrchových škvŕn a špiny, ktoré sa nahromadili na bunde. Ak je potrebné, vyčistite špecifické škvrny pomocou špeciálneho čistiaceho prostriedku alebo jemného mydla.
  • Pranie - vráťte sa k pokynom od výrobcu, ale väčšinu zimných buniek môžete prať v práčke. Použite jemný prací prostriedok a nastavte práčku na jemné alebo šetrné pranie. Po skončení cyklu, jemne vytláčajte nadbytočnú vodu.
  • Sušenie - niektoré zimné bundy sa nesmú sušiť v sušičke, preto sa presným pokynom pozrite na etiketu na bunde. V tom prípade sušte bundu na vzduchu. Rozšírte ju na rovnom povrchu alebo zavesením na šnúru, aby sa rovnomerne vysušila. V žiadnom prípade ju nevystavujte priamemu slnečnému svetlu ani horúcemu vzduchu, pretože by mohlo dôjsť k poškodeniu.

Nakoniec si ešte raz preverte, či je bunda úplne suchá a či nemá žiadne škvrny. Týmto postupom by ste mali byť schopní vyčistiť a udržať svoju zimnú bundu v dobrom stave. Takáto údržba bundy zabezpečí, že vám bunda bude slúžiť niekoľko sezón.

Páperová bunda - ako vyprať páperovú bundu?

Postup na pranie páperových búnd je nasledovný:

Skontrolujte štítky - pred začatím prania si všimnite akékoľvek štítky na vnútornej strane bundy. Niektoré bundy môžu mať špeciálne pokyny na pranie, ktoré sa odporúča dodržiavať.

Príprava - vyberte zo žienky všetky odnímateľné diely, ako napríklad kapucňu. Ak je na bunde silná špina alebo škvrny, je vhodné ich pred praním očistiť špongiou namočenou v teplej vode s jemným tekutým pracím prostriedkom.

Pranie - skontrolujte symboly na štítku bundy, ktoré označujú, či ju môžete prať v práčke. Ak je to možné, vložte páperovú bundu do práčky a perte na jemnom programe so studenou vodou. Použite len jemné pracie prostriedky bez bieliaceho účinku. Ak nie je možné prať bundu v práčke, pokračujte postupom na ručné pranie v nasledujúcom kroku.

Ručné pranie - naplňte vaňu studenou vodou. Pridajte jemný prací prostriedok a dôkladne premiešajte. Ponorte bundu do vody a opatrne ju pretláčajte, aby sa dostal prací prostriedok medzi vlákna. Potom ju nechajte namočenú vo vode asi 15-20 minút.

Odstránenie špiny - ak je na bunde viditeľná špina, môžete ju pred vypraním opatrne pretierať mäkkou kefou alebo špongiou namočenou do pracieho prostriedku. Dbajte na to, aby ste nedrhli príliš tvrdo, aby sa zabránilo poškriabaniu alebo zanechaní škvŕn.

Opláchnutie - vyberte bundu z vody a dôkladne ju opláchnite v čistej studenej vode. Uistite sa, že ste opláchli všetok prací prostriedok a nezanechali na bunde žiadne mydlové zvyšky.

Odvodnenie a sušenie - prebytok vody z bundy jemne vyžmýkajte bez skrúcania alebo mačkania. Je dôležité, aby sa bunda sušila na suchom a vetranom mieste, aby sa zabránilo výskytu plesní.

Nezabudnite, že párperové bundy sú špecifické a citlivejšie na pranie, preto je dôležité dodržiavať tieto pokyny. Ak máte stále pochybnosti, je najlepšie sa poradiť s profesionálnym čističom alebo sa pozrieť na pokyny od výrobcu.

Tip pre vás: Raňajky a kalórie: Koľko ich prijímať, aby ste mali dostatok energie?

Ako prať zimný kabát?

Tu je postup, ako prať zimný kabát:

  • Skontrolujte etiketu s inštrukciami na pranie na vnútornom vrecku kabáta. Uistite sa, že môžete prať kabát v práčke, pretože niektoré zimné kabáty môžu vyžadovať špeciálne ošetrenie.
  • Ak je možné prať kabát v práčke, odporúčame používať studenú alebo mierne teplú vodu na vyhnutie sa zmenšeniu kabáta alebo poškodeniu farby. Taktiež nastavte vhodný prací program, a to jemné alebo šetrné pranie.
  • Pred umytím postupne zatvorte všetky zipsy a suchý zips, aby sa zabránilo ich poškodeniu alebo zaseknutiu.
  • POZOR - ak je váš kabát vyrobený z nepremokavého materiálu alebo obsahuje syntetické vlákna, vyhýbajte sa používaniu aviváže, pretože môže znížiť jeho schopnosť odolávať vode.
  • Ak je kabát veľmi špinavý alebo je na ňom väčšie škvrny, použite špeciálny prací prostriedok, ktoré sú určené na odstránenie škvŕn a zároveň chránia farbu a materiál kabátu.
  • Po vypraní odporúčame kabát nechať voľne uschnúť na vzduchu, ideálne na vodorovnej ploche, aby sa zabránilo deformácii alebo pokrčeniu materiálu.
  • Ak je na kabáte prach alebo nečistoty, odporúčame použiť valček na odstránenie týchto nečistôt.

Toto je všeobecný postup, ako prať zimný kabát. Vždy skontrolujte etiketu kabáta a postupujte podľa jej inštrukcií, pretože niektoré kabáty vyžadujú špeciálne ošetrenie.

Ako vyčistiť koženú bundu? Postup na pranie koženej bundy

Ako čistiť koženú bundu? Tu je postup, ako čistiť bundy z koženého materiálu:

  • Pripravte si pracovnú plochu na čistenie, kde budete môcť položiť bundu a mať prístup k celému povrchu.
  • Vytiahnite všetky predmety z vrecák bundy.
  • Jemne pretrite povrch bundy vlhkou jemnou handričkou, aby ste odstránili prach a nečistoty z povrchu bundy. Je dôležité, aby ste to robili opatrne, aby ste nepoškodili kožu.
  • Použite špeciálny čistiaci prostriedok na kožu. Skontrolujte etiketu na čistiacom prostriedku a postupujte podľa pokynov výrobcu. Môžete tiež vyskúšať malú oblasť vnútornosti bundy, aby ste sa uistili, že čistiaci prostriedok nezanecháva žiadne škvrny alebo škody.
  • Po nanesení čistiacieho prostriedku ho nechajte pôsobiť po dobu odporúčanej časovej dĺžky, zvyčajne niekoľko minút.
  • Potom vytiahnite mäkkú handričku a opatrne odstráňte čistiaci prostriedok z povrchu bundy. Robte to vo vnútri pohybujúc sa voľne a pomaly, aby ste sa vyhli akémukoľvek poškodeniu kože.
  • Ak sa vám zdá, že je nejaká špina alebo škvrnou stále viditeľná, môžete opakovane nanášať čistiaci prostriedok a jemne ju odstrániť. Uistite sa, že nevyvíjate príliš veľký tlak, aby ste sa vyhli poškodeniu kože.

Po vyčistení bundy použite špeciálny kondicionér na obnovenie mäkkosti a elasticity kože. Naneste kondicionér na mäkkú handričku a aplikujte ho na celý povrch bundy. Nechajte kondicionér pôsobiť na koži po dobu odporúčanej časovej dĺžky.

POZOR - nečistite kožu v blízkosti horúcich zdrojov, ako sú radiátory alebo priamo na slnečnom svetle, pretože teplo môže poškodiť kožu a zmeniť jeho farbu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní