Upratovanie domácnosti na dennej báze?! Vieme, ako často a ako upratovať

Čistý dom znamená pocit, že sa cítite ako doma. Môže to byť zdravý priestor, kde si môžete oddýchnuť a relaxovať pri robení svojich obľúbených činností alebo pri trávení času s rodinou. Takže áno, čistenie a upratovanie vášho domu či bytu je naozaj nevyhnutné pre vaše fyzické i psychické zdravie.

Avšak príliš veľa upratovania nie je dobré ani pre vás, nakoľko domáce práce naozaj nie sú zábavné. Dobrou správou je, že nie je potrebné udržiavať každý meter štvorcový v dokonalej čistote na dennej báze. Vysávanie či čistenie kobercov a všetko ostatné má svoj rytmus. A vytvorením plánu upratovania a pravidelným upratovaním bude váš domov útulnejší a zdravší. Ako na to?

Kuchyňa a kuchynská linka

Čistá kuchyňa je dokonalý spôsob, ako zabrániť šíreniu baktérií. Kuchyňa vyžaduje ľahké každodenné čistenie a hĺbkové čistenie raz za jeden až dva týždne.

  • Denne čistite špinavý riad a pracovnú dosku.
  • Nedovoľte, aby sa riad hromadil v kuchynskom dreze. 
  • Ak dôjde k rozliatiu jedla na pracovnej doske alebo v chladničke, ihneď to vyčistite.

V rámci vášho týždenného upratovania sa venujte aj vnútornému priestoru vašej chladničky.

  • Potraviny po dátume spotreby vyhoďte.
  • Vyčistite poličky a priehradky v chladničke, aby ste zabili všetky baktérie.
  • Potom vyčistite vnútro horúcou vodou.

Ďalej je to mikrovlnná rúra, nakoľko vaša mikrovlnná rúra môže byť najpoužívanejším spotrebičom v domácnosti. Utrite prednú časť a celé vnútro zmesou vody a octu.

Kúpeľňa

Umývadlo by sa malo čistiť denne alebo každých pár dní, najmä ak máte deti, ktoré vypľúvajú zubnú pastu. 

Čo sa týka toalety, aj tvrdá voda zafarbuje toaletu a sťažuje jej udržiavanie v čistote. Snažte sa preto aspoň raz týždenne vyčistiť často používané toalety.

Osušky sú živnou pôdou pre baktérie. Na pranie osušiek a uterákov je jednoduché zabudnúť, no skúste ich meniť a vyprať niekoľkokrát týždenne.

POZOR - predložka a vaňa môžu tiež prilákať baktérie. Pravidelne čistite vaňu, sprchu a kúpeľňové predložky.

Upratovanie domácnosti

Zdroj: Depositphotos

Obývačka

Obývacia izba je priestor, kde ľudia relaxujú a trávia voľný čas, a preto je nevyhnutné udržiavať v nej poriadok.

Utieranie prachu z povrchov, vysávanie kobercov a umývanie okien je nevyhnutné na udržanie čistoty obývačky. Odporúča sa tiež pravidelne upratať priestor, aby sa zabránilo hromadeniu vecí.

Spálňa

Ak je to možné, dôkladné upratovanie spálne by sa malo robiť raz týždenne. Týždenné upratovanie udrží neporiadok pod kontrolou a zaistí, že jeho dokončenie každý týždeň nezaberie príliš veľa času. Väčšina matracov potrebuje trochu povysávať a postriekať roztokom, ktorý zabíja baktérie.

Ak matrac pravidelne čistíte, nemali by ste mať problémy s alergénmi, roztočmi, odumretými kožnými bunkami alebo neželanými baktériami či nebodaj drobným hmyzom.

  • Odložte si čistú bielizeň, keď si ju prinesiete do svojej izby.
  • Špinavá bielizeň patrí do koša na prádlo, keď sa vyzlečiete.

Vykonávanie menších každodenných úloh okrem týždenného hĺbkového čistenia môže pomôcť celkovému procesu upratovania. Budete mať pocit, že je to oveľa menej práce.

Neprehliadnite: Ako zariadiť obývačku? Máme pre vás 10 tipov, ktoré vám zaručene pomôžu!

domácnosť

Zdroj: Depositphotos

Podlahy

Podobne ako pri vysávaní, podlahy dôkladne umyte raz týždenne. Vaša podlaha v dome môže byť veľmi frekventovaná a môže si tak vyžadovať častejšiu starostlivosť. Predovšetkým často zametajte podlahu v kuchyni, aby ste priebežne odstraňovali nečistoty, prach a prípadné zvyšky jedál.

Upratovanie domácnosti

Neexistuje žiadny pevne stanovený plán, ako často by ste mali upratovať svoj domov. Existujú ale určité veci, ktoré by ste mali robiť každý deň, ako napríklad utrieť kuchynské dosky, pozametať zem či odložiť oblečenie. Čiastkové upratovanie uľahčuje celkovú prácu a robí váš domov neustále čistý a svieži.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE