Jednoduchý trik, vďaka ktorému izbové rastliny porastú ako divé!

Vedeli ste, že hudba, ktorú si púšťate doma, môže ovplyvniť rast vašich rastlín? Ukazuje sa, že naše izbové rastliny sú o niečo citlivejšie, ako sme si možno mysleli. Zatiaľ čo mnohí z nás sa viac obávajú nadmerného zalievania našich kvetinových priateľov, ukazuje sa, že melódie, ktoré doma hráme alebo púšťame, môžu mať väčší vplyv na rast a produktivitu vašich rastlín, než si myslíme.

V skutočnosti, ak sa zdá, že vaše rastliny umierajú bez zjavného dôvodu, možno je čas skontrolovať váš zoznam skladieb! Izbové rastliny si totiž užívajú energiu, ktorú produkuje hudba, a to môže pomôcť rastlinke rásť viac a viac.

Izbové rastliny a hudba

Teóriu, že izbové rastliny dokážu počúvať, podporuje štúdia z roku 2017 uskutočnená Univerzitou Západnej Austrálie, ktorá zistila, že rastliny majú vyvinuté zmysly, ktoré im umožňujú detekovať a reagovať na zvuky, aby našli vodu.

To znamená, že rastliny môžu cítiť zvukové vibrácie z tečúcej vody, ktorá sa pohybuje potrubím alebo pôdou, a posunú svoje korene smerom k týmto zvukom.

Štúdia z roku 1973 vysokoškolskej študentky Dorothy Rallackovej z Temple Buell College v Colorade zistila, že rastliny vystavené tónu F počas 8 hodín v kuse zomreli do dvoch týždňov, zatiaľ čo rastliny vystavené podobným tónom iba tri hodiny vkuse boli oveľa zdravšie než rastliny, ktoré neboli vôbec vystavené zvuku. Svoje zistenia neskôr publikovala v knihe Zvuk hudby a rastlín.

Aké zvuky majú radi izbové rastliny?

Rastlinkám sa darí, keď počúvajú hudbu s frekvenciou 115 Hz až 250 Hz, pretože vibrácie vydávané takouto hudbou napodobňujú podobné zvuky v prírode. Rastliny ale nemajú radi, keď sú vystavené hudbe viac ako jednu až tri hodiny denne.

Zdá sa, že džez a klasická hudba sú hudbou voľby pre maximálnu stimuláciu rastlín. Niektoré zvuky môžu spôsobiť, že prieduchy na rastlinách zostanú dlhšie otvorené (drobné póry, ktoré na rastlinách fungujú ako pľúca), čo znamená, že nasávajú viac vzduchu a rastú tak rýchlejšie.

Neprehliadnite: Upratovanie domácnosti na dennej báze?! Vieme, ako často a ako upratovať

hudba

Zdroj: Depositphotos

Interiérové kvety a muzikoterapia

Na rozdiel od nás ľudí, rastliny nemajú uši, ktorými by mohli počuť zvuk. Ako ich teda ovplyvňuje hudba? Nie je to úplne tak, že si rastlinky "klopkajú" na svoje korene v rytme bubna.

  • Zvukové vlny skôr stimulujú bunky rastliny.
  • Keď sú bunky stimulované zvukom, živiny sú povzbudzované, aby sa pohybovali po celom rastlinnom tele, čím podporujú nový rast a posilňujú ich imunitný systém.

Verte tomu alebo nie, štúdie naznačujú, že aj rastliny majú podľa všetkého špecifický hudobný vkus! Niektoré hudobné žánre podporujú rast, zatiaľ čo iné môžu byť škodlivé.

  • Zdá sa, že najmä ruže milujú husľovú hudbu.
  • Pre väčšinu rastlín, ktoré hrajú klasickú alebo jazzovú hudbu, spôsobili zvýšenie rastu, zatiaľ čo drsnejšia metalová hudba vyvolala stres.
  • Môže to byť spôsobené tým, že vibrácie metalovej hudby sú pre rastliny príliš intenzívne a príliš stimulujú bunky.

Ako možno vysvetliť toto správanie rastlín?

Najlepšia vedecká teória o tom, ako hudba pomáha rastlinám rásť, spočíva v tom, ako vibrácie zvukových vĺn ovplyvňujú rastlinu.

Rastliny transportujú živiny a bielkoviny vo svojich tekutinách (cytoplazme) prostredníctvom procesu nazývaného cytoplazmatické prúdenie. Tento proces môže stimulovať vibrácia určitých druhov hudby a zvuku.

Vo voľnej prírode tak môžu rastliny výhodne rásť v okolí vtáčieho spevu alebo v oblastiach so silným vánkom.

Odporúčame aj: Potvrdené - psy dokážu rozoznať zlého človeka. Vieme, ako!

interiérové kvety

Zdroj: Depositphotos

Pomôžte svojim izbovým rastlinám rásť

Hudba je potravou pre dušu, ale je potravou pre rastliny? Ale bez ohľadu na to, či prehrávanie hudby skutočne pomáha pri raste rastlín, prinajmenšom to nemôže ublížiť! Aspoň pokiaľ rastlinu nepoložíte hneď vedľa reproduktora a nebudete počúvať hudbu v silnej hlasitosti.

Odhliadnuc od hudobného vkusu, existuje veľa vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste pomohli svojim izbovým rastlinám rásť do výšky i jej sily. Každá rastlina má svoje vlastné potreby súvisiace so svetelnými podmienkami, zálievkou, rastom a hnojením.

Venujte preto každej rastlinke individuálnu a dôslednú starostlivosť a ona sa vám odvďačí bohatým a krásnym rastom.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE