Ako „oživiť" izbové rastliny a zachrániť pred vyschnutím alebo zhnitím?

Ako „oživiť
  • 16.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Padajúce listy. Ovisnuté stonky. Škodcovia. Znaky sú jasné – vaša izbová rastlina nie je šťastná. Mnohé izbové rastliny sú odolnejšie, než si možno myslíte, a dokážu sa zotaviť z dosť drsných podmienok. Musíte len pochopiť, akým ochorením vaša rastlina trpí a podniknúť kroky na jej nápravu.

Takže predtým, ako sa vzdáte svojej smutne vyzerajúcej izbovej rastliny, urobte jej dôkladnú kontrolu, aby ste zistili, čo sa presne deje. Aj keď vám nemôžeme sľúbiť, že sa vám podarí zachrániť každú „bojujúcu" rastlinu, stojí za to vyskúšať, aby ste sa vyhli rozlúčke s ďalším vašim obľúbencom v črepníku.

Izbové rastliny pravidelne kontrolujte

Skôr ako prepadnete panike, skontrolujte vaše izbové rastlinky. Niektoré z nich prirodzene časť roka spia a stratia všetky svoje listy. Takže, aj keď niektoré príznaky môžu vyzerať alarmujúco, niekedy je to len súčasť úplne normálneho procesu.

Ak chcete zistiť, či je vaša rastlina stále nažive, začnite kontrolou stoniek:

  • Živé stonky budú pružné, nebudú krehké a budú mať zelenú farbu.
  • V prípade drevnatých stoniek použite necht na zoškrabanie malej časti kôry, aby ste pod ňou našli zelené tkanivo.
  • Jemne vytiahnite rastlinu z kvetináča, aby ste skontrolovali korene.
  • Zatiaľ čo vresové korene sú biele alebo žlté a bacuľaté, aj rastliny s hnedými koreňmi sa dajú oživiť.
  • Ak sú však všetky korene kašovité a zhnité, je to znamenie, že rastlinu už nemožno zachrániť.

Odporúčame: Kurkuma má skvelé účinky a môžete si ju aj vypestovať! Ako?

Ako oživiť umierajúcu izbovku?

Keď identifikujete známky života, je čas zamerať sa na oživenie vašej rastliny. Tajomstvo revitalizácie izbových rastlín spočíva v uspokojení ich jedinečných potrieb, nakoľko nie všetky izbové rastliny vyžadujú rovnaké množstvo slnka a vody, a ani sa im nedarí pri rovnakých teplotách.

Takže, najprv si prečítajte o svojich konkrétnych potrebách rastlín a potom zvážte všetky nasledujúce kroky.

Nadmerné zalievanie

Prelievanie je jednou z najčastejších príčin úbytku izbových rastlín. Keď sú pôdy podmáčané, nie je priestor na pohyb vzduchu cez pôdu, čo spôsobuje udusenie koreňov. Jednoduchým a okamžitým riešením je znížiť množstvo a/alebo frekvenciu zavlažovania.

  • Medzi zavlažovaním nechajte vrchnú vrstvu pôdy vyschnúť.
  • Skontrolujte, či sa nádoby správne vypúšťajú, a ak tam voda stojí dlhšie ako 24 hodín, vyprázdnite záchytné podnosy.

Nadmerné zalievanie môže viesť k hnilobe koreňov. Pokiaľ teda počas kontroly uvidíte hnednúce korene, nájdite si čas na presadenie rastliny. Nožnicami odstráňte korene, ktoré vykazujú príznaky choroby, a znovu zasaďte do čerstvej pôdy. Potom začnite s miernejším zalievaním, aby vaše rastliny mali priestor na dýchanie.

Rehydratujte suchú pôdu

Podmáčanie môže tiež viesť k umieraniu izbovej rastlinky. Vädnúce alebo ovisnuté listy môžu byť znakom nadmerného aj nedostatočného zalievania. Ak chcete tieto dva odlíšiť, hľadajte suché alebo krehké špičky listov, alebo žltnúce listy v blízkosti hornej časti rastliny. Oba to sú znaky podmáčania.

Keď je pôda príliš suchá, môže byť ťažké ju navlhčiť pomocou zálievky. Namiesto toho skúste spodné zalievanie, čo je (ako už názov napovedá) spôsob zavlažovania rastlín zospodu a nie z vrchu črepníka.

Ak chcete rehydratovať veľmi suchú rastlinu, umiestnite celý kvetináč do umývadla, vane, podnosu alebo vedra s vodou. Namáčanie umožňuje pôde nasávať vodu z dna kapilárnym pôsobením, ako je napríklad satie slamkou.

  • Nechajte rastliny močiť 30 minút alebo kým nebude vrchná vrstva pôdy vlhká.
  • Po namáčaní je dôležité nechať prebytočnú vodu odtiecť.

Spodné zalievanie môže byť skvelým spôsobom, ako zalievať aj zdravé rastliny, ak dáte pozor na čas a nenecháte ich príliš dlho „sedieť" vo vode.

Presádzajte koreňové rastliny

Rastliny, ktoré je potrebné presadiť, môžu vykazovať podobné príznaky ako podmáčanie, pretože preplnené korene nedokážu prijať dostatok vody na podporu rastliny. Môže to byť spôsobené tým, že sa korene navzájom dusia alebo preto, že v nádobe nie je dostatok pôdy, ktorá by udržala dostatočnú vlhkosť, aby ju korene mohli absorbovať.

Okrem týchto príznakov počas kontroly hľadajte korene obliehajúce okraje nádoby, aby ste určili potrebu presádzania. Spravidla si vyberte novú nádobu, ktorá je len o niečo väčšia ako tá pôvodná.

  • Ak korene obliehajú nádobu alebo sú skrútené dohromady, jemne ich uvoľnite a oddeľte.
  • Použite čerstvú a kvalitnú pôdu vhodnú pre daný typ rastlinky.

Neprehliadnite: Izbové rastliny vhodné aj pre úplných začiatočníkov. Máme zoznam!

Prestrihávanie izbových rastlín

Rezanie stoniek tiež podporuje nový rast pod bodom rezu, výsledkom čoho je hustejšia koruna rastliniek. Ak má uzlovitá stonka už nový rast na základni, pokračujte a odstráňte prebytok na konci, aby rastlina mohla sústrediť svoju energiu na tento nový rast.

Prerezávanie prerastených stoniek môže tiež pomôcť rastlinám zotaviť sa. Odrezaním týchto častí rastliny má koreňový systém menej listov, ktoré je potrebné podporovať. Odstránenie jednej tretiny až polovice lístia môže veľmi podporiť koreňový systém izbovej rastliny.

Pozor na hmyz a škodcov!

Pri kontrole rastlín hľadajte známky poškodenia hmyzom. Niektorí škodcovia sú celkom viditeľní, zatiaľ čo iní za sebou zanechávajú dôkazy, ako sú napríklad pavučiny roztočov. Našťastie, väčšina škodcov izbových rastlín sa dá pomerne ľahko liečiť.

  • V prípade izolovaných infekcií môže váš problém vyriešiť jednoduché orezanie postihnutého tkaniva.
  • Mnoho bežných škodcov izbových rastlín je možné odstrániť aj postriekaním listov a stoniek rozprašovačom s vodou alebo prúdom vody.
  • Na väčšinu izbových rastlín môžete pokojne aplikovať aj insekticídne mydlá a oleje, aby ste sa zbavili vajíčok škodcov.
  • Pred použitím akýchkoľvek nových produktov na svojich rastlinách si vždy skontrolujte pokyny a kompatibilitu na štítkoch.

Má vaša izbová rastlina správne podmienky pestovania?

Nakoniec, ak príčina zlyhania rastliny nie je zrejmá, skontrolujte podmienky pestovania. Príliš málo alebo príliš veľa svetla môže zabrániť tomu, aby rastlina prosperovala, rovnako ako aj nesprávne teploty u vád doma.

Začnite tým, že sa zoznámite so svojou rastlinou:

  • Koľko svetla si vyžaduje?
  • Aké sú ideálne teploty na pestovanie?

Potom skontrolujte okolie rastliny. Možno je rastlina príliš blízko studeného okna alebo dostáva príliš veľa slnečného svetla. Podmienky sa menia aj počas roka. Preto vaše rastlinky sledujte a s láskou sa o ne starajte.

Odporúčame aj: Rodinné šťastie rozžiari každý domov. Ako ho správne pestovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní