Kurkuma má skvelé účinky a môžete si ju aj vypestovať! Ako?

Kurkuma má skvelé účinky a môžete si ju aj vypestovať! Ako?
  • 09.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Kurkuma – tiež známa pod botanickým názvom Curcuma longa, je staroindické korenie, liečivá bylina a potravinárske farbivo z rodiny zázvorov. Je to základná zložka predovšetkým indických jedál s chuťou, ktorá sa často označuje ako horká a korenistá.

Takmer všetka svetová kurkuma sa pestuje a konzumuje v Indii. Koreňové stonky kurkumy sú jasne žlté alebo oranžové. Zvyčajne sa sušia a melú na prášok. Kurkuma sa konzumuje aj pre svoje zdravotné benefity. Doplnky s obsahom kurkumy alebo kurkumínu – jeho hlavnej aktívnej zložky, sú čoraz bežnejšie.

Kurkuma pozostáva hlavne zo sacharidov, väčšinou zo škrobu a vlákniny. Avšak, ako všetky koreniny, aj kurkuma obsahuje množstvo rastlinných zlúčenín a živín. Koreňové stonky sú tiež bohaté na rastlinné zlúčeniny nazývané kurkuminoidy.

Kurkuma a kurkumín

Kurkuminoidy sú hlavnými aktívnymi zlúčeninami v kurkume. Sú zodpovedné za oranžovo-žltú farbu kurkumy a väčšinu jej zdravotných benefitov pre ľudský organizmus. Najviac skúmaným kurkuminoidom je kurkumín, ktorý môže tvoriť približne 4 % kurkumy.

Prášková kurkuma alebo kurkumín tiež zvyčajne obsahujú aj prísady. Medzi ne patrí:

  • oxid kremičitý – čo je protihrudkujúca látka, ktorá zabraňuje zhlukovaniu.

Niektoré lacné prášky z kurkumy môžu obsahovať aj nelegálne prísady, ktoré nie sú uvedené na etiketách. Vtedy sa jedná o falšovanie kurkumy.

Odporúčame: Čas narodenia - má naozaj vplyv na náš osud?

Účinky kurkumy

Kurkuma sa používa ako korenie a potravinárske farbivo, pretože dodáva jedlu chuť a aj farbu. Konzumuje sa ale aj pre svoje zdravotné benefity, ktoré sa takmer všetky pripisujú kurkumínu – jej hlavnej aktívnej zložke.

Benefity konzumácie a užívania kurkumy sú:

  • Kurkuma znižuje zápal – chronický zápal je spojený s mnohými chorobami. Štúdie ukazujú, že doplnky kurkumínu môžu znižovať hladiny zápalových markerov a pomáhajú liečiť alebo znižovať príznaky zápalových zdravotných stavov, ako je zápalové ochorenie čriev, artritída, psoriáza, depresia a ateroskleróza.
  • Kurkuma je antioxidant – kurkumín a ďalšie kurkuminoidy sú silné antioxidanty, ktoré môžu zlepšiť váš antioxidačný stav. Antioxidanty chránia pred poškodením buniek voľnými radikálmi, ktoré sú spojené so zdravotnými stavmi, ako je cukrovka, srdcové choroby a rakovina.
  • Kurkuma zlepšuje funkciu krvných ciev – štúdie naznačujú, že doplnky kurkumínu môžu podporovať dilatáciu (rozšírenie) krvných ciev, zvýšenie prietoku krvi a zníženie krvného tlaku.
  • Kurkuma znižuje riziko srdcového infarktu – môže tiež znížiť riziko srdcového infarktu, pravdepodobne prostredníctvom svojich protizápalových účinkov a zlepšením hladiny cholesterolu.
  • Kurkuma má aj protirakovinové vlastnosti – kurkumín môže pomôcť spomaliť rast rakovinových buniek. Súčasný výskum skúma potenciál kurkumínu pri liečbe rôznych druhov rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, prostaty, pankreasu, konečníka a pľúc.
  • Kurkuma podporuje aj neurologické zdravie – kurkumínové doplnky môžu zlepšiť príznaky neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, roztrúsená skleróza a demencia.

Kurkuma ako kvet

Kurkumovník s dekoratívnymi kvetmi môžeme u nás pestovať ako izbovú rastlinu, liečivú rastlinu alebo ako koreninu.

  • Kurkumovník dlhý (Curcuma longa) – sa pestuje pre jedlý podzemok a okvetné lístky rastlinky sú bielo-zelené.
  • Kurkumovník ružový (Curcuma alismatifolia) – pestuje sa výlučne ako okrasná rastlina pre biele až ružové kvety, ktoré sú vhodné na rez.

Ako na pestovanie kurkumy?

Podzemky kurkumy sa vysádzajú v období od februára až do apríla do kvetináča s priemerom minimálne 30 cm. Podzemky by mala prekryť zemina v hrúbke aspoň 3 cm. Pri výsadbe použite na dno kvetináča hrubú vrstvu štrku alebo keramzitu.

Kurkumovník potrebuje na svoj rast:

  • rozptýlené svetlo,
  • vyššiu teplotu,
  • dostatočnú vlahu.

V lete ho kľudne môžete preniesť von na polotieň alebo do skleníka. POZOR, je však náročný na vzdušnú vlhkosť. V byte preto kvetináč položte na misku vysypanú štrkom a pravidelne ho zalievajte vodou.

Neprehliadnite: Kontaktné šošovky - čo všetko by ste o nich mali vedieť?

Kurkuma - zber a uskladnenie

Podzemky kurkumy sa zbierajú až koncom jesene alebo dokonca až v v zime. Pokiaľ rastlinka stále kvitne, tak so zberom počkajte až po odkvitnutí.

Čerstvú kurkumu možno v chladničke v ochrannom obale skladovať až po dobu 6 mesiacov. Dá sa aj zamraziť alebo nastrúhaná povariť a nasušiť. Vzniknutá hmota sa pomelie alebo podrví v mažiari na jemný prášok.

Odporúčame aj: Nakupovanie cez internet: Ako nenaletieť podvodníkom na internete?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní