Ako ochladiť domácnosť, ale bez klimatizácie? Máme niekoľko tipov!

Ako ochladiť domácnosť, ale bez klimatizácie? Máme niekoľko tipov!
  • 23.06.2022
  • Lenka Biba Slovak

Zozbierali sme pre vás tie najlepšie, vyskúšané a otestované spôsoby a preskúmali sme všetky možnosti, ako ochladiť miestnosť bez klimatizácie. Takže, či už ste v miestnosti bez nej alebo nemáte po ruke ventilátor, vyskúšajte riešenia, ako čo najrýchlejšie znížiť teplotu v miestnosti, v ktorej sa práve nachádzate.

Naučte sa rýchlo a efektívne ochladiť miestnosť pomocou týchto jednoduchých trikov. Niekedy si totiž musíme vedieť poradiť v každej situácii, a naučiť sa aj „improvizovať“.

VENTILÁTOR – dôležitý pomocník v domácnosti

Ak nemáme v miestnosti klimatizáciu a teplota stúpa, najčastejšie siahame po ventilátore. Vybrať si možno z rôznych veľkostí a tvarov, pričom výber by mal závisieť od veľkosti miestnosti, v ktorej má byť ventilátor umiestnený.

A ako si pomôcť, aby nám ventilátor v miestnosti „neotáčal“ iba teplý vzduch? Ak pred zapnutý ventilátor poukladáte ľad, miestnosť sa ochladí. Je to osvedčená technika, ktorá funguje aj vtedy, ak pred ventilátor položíme zamrznutú fľašu s vodou.

Tento jednoduchý, ale účinný nápad je obzvlášť užitočný na chladenie miestnosti bez okien, kde nemáte ďalšiu výhodu prirodzeného prúdenia vzduchu. Keď položíte misku alebo nádobu plnú ľadu pred ventilátor, ľad ochladzuje vzduch a vytvára chladnejší vánok, než len cirkuláciu horúceho vzduchu po miestnosti. Len nezabudnite pod misku umiestniť tanier, aby ste zachytili všetky kvapky vody.

Odporúčame: Sexuálna výchova detí: Kedy je správny čas začať?

ventilátor

Zdroj: Shutterstock

Používajte ventilátor efektívne

Pokiaľ ide o klasické ventilátory, ktoré môžete umiestniť kamkoľvek, uistite sa, že sú nasmerované správnym smerom. Roh miestnosti je dobrá voľba, aby bolo možné rovnomerne pokryť väčšiu časť miestnosti. A vyberte si miesto, kde nie sú žiadne veľké kusy nábytku, ktoré by blokovali prúdenie vzduchu.

Ak máte stropný ventilátor, uistite sa, že je nastavený tak, aby sa otáčal proti smeru hodinových ručičiek. To zaisťuje, že lopatky tlačia vzduch nadol a vytvárajú tak chladný vánok. Stropný ventilátor nezabudnite vypnúť, keď odchádzate z miestnosti, pretože stropné ventilátory chladia ľudí, nie miestnosti.

V spálňach s dvomi oknami nasmerujte ventilátor k jednému oknu a druhým nechajte prúdiť čerstvý vzduch. V miestnostiach s iba jedným oknom nechajte otvorené dvere, aby sa z iných miest v dome vytvoril vánok.

Ventilátory s pridanými výhodami čistenia vzduchu sú najlepšie pre tých, ktorí trpia napríklad sennou nádchou, pretože ventilátor pomáha filtrovať peľ. Pri výbere modelu je kľúčová cirkulácia vzduchu, preto zvážte ventilátor, ktorý osciluje horizontálne aj vertikálne.

Závesy a žalúzie nechajte počas letných dní zatiahnuté

Počas letných mesiacov je dobré mať počas dňa zatiahnuté závesy alebo žalúzie, aby ste zabránili slnečnému žiareniu, ktoré môže zvýšiť teplotu v miestnosti. Znie to jednoducho, ale ak necháte svoje žalúzie počas dňa zatiahnuté, odvrátite silné slnečné lúče od vykurovania domu. Večer ich otvorte a nechajte miestnosť naplniť chladnejším vzduchom.

Tento jednoduchý trik pomôže ochladiť miestnosť bez klimatizácie. Okná otvorte až večer, keď slnko zapadne a horúčavy pominú, čo umožní cirkuláciu chladného vzduchu po miestnosti.

Zatemňovacie žalúzie, závesy alebo vstavané exteriérové žalúzie sú ďalšou dlhodobou možnosťou, na ktorú by ste mali myslieť. Sú totiž navrhnuté tak, aby úplne blokovali vonkajšie svetlo a udržiavali spálne tmavé a chladné v lete a zároveň izolovali miestnosť proti chladu, keď teploty v zimných mesiacoch klesajú.

Pokúste sa znížiť teplo v kuchyni

Rúry, plynové varné dosky či rýchlovarné kanvice pri používaní produkujú teplo, čím zvyšujú v miestnosti teplotu. Skúste preto v týchto horúcich dňoch varenie počas dňa eliminovať a podvečer na terasy, balkóny a záhrady vytiahnuť gril. Sezónu varenia si tak môžete vychutnať pod holým nebom.

Tip pre vás: Ako vitamín C ovplyvňuje tvorbu kolagénu? Prinášame vám všetky užitočné informácie

vetranie

Zdroj: Shutterstock

Vetrajte

Ak chcete ochladiť miestnosť bez klimatizácie, skúste vytvoriť priečny vánok otvorením dvoch okien na opačných stranách miestnosti, prípadne otvorením okien v susedných miestnostiach a ponechaním otvorených dverí, aby vzduch mohol prúdiť cez tieto miestnosti.

Udržiavanie prúdenia vzduchu je dôležité na vytlačenie teplého vzduchu, takže keď je vonkajší vzduch chladnejší ako v interiéri, otvorenie viacerých okien pomôže vytvoriť v dome prievan.

Teplo stúpa, takže ak máte podkrovie alebo izby na poschodí, otváranie okien umožní únik stúpajúceho tepla. Horúci vzduch v dome sa vymení so studeným, ale tiež sa zníži izbová teplota v spálňach skôr, ako pôjdete spať.

Majte doma zeleň

Priniesť prírodu dovnútra je skvelý spôsob, ako nielen vyčistiť vzduch vo vašom dome, ale aj pomôcť cirkulovať chladnejší vzduch. Funguje to, pretože niektoré rastliny absorbujú teplý vzduch. Rastliny uvoľňujú kyslík a taktiež ochladzujú vlhkosť. Takže plnia nielen estetickú funkciu, ale sú aj veľmi užitočné.

Neprehliadnite: Deti a digitálne hry: Ako správne nastaviť hranice?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní