Dom na strome či v korunách stromov: Vyskúšali ste už glamping?

Dom na strome či v korunách stromov: Vyskúšali ste už glamping?

Počuli ste o glampingu? Toto cudzie slovo je už pomerne známe aj u nás. Ide o luxusné kempovanie, keď hostia zostávajú prepojení s prírodou, ale majú o niečo navyše zážitkov ako pri obyčajnej stanovačke, ktorú môžete zažiť v podstate hocikde. Tu budete mať luxusnejšie zázemie, aby bol pobyt čo najkrajší a najvýnimočnejší.

Glamping je tak skutočný hit posledných rokov a je vyhľadávaný aj na Slovensku. Netradičné cestovanie je aj vďaka fotkám na Instagrame, ale aj českému projektu Amazing Places,  populárnejšie a, našťastie, si ho môžete vyskúšať aj u nás a to hneď na niekoľkých miestach. Dnes vám predstavíme tri z nich, ktoré vám zoberú dych. Uprostred prírody tak načerpáte tú pravú energiu a nájdete vysnívaný pokoj.

Glamping Posed Vinica v Modre

Hovoríte si, ako by mohla vyzerať absolútna romantika na samote medzi vinicami? Tento tip vás presvedčí, že existuje jedno miesto. Glamping Posed Vinica nájdete v malebnom vinohradníckom mestečku v Modre. Jeho majitelia potvrdzujú, že vznikol so zámerom priblížiť krásy viníc všetkým tým, ktorých zaujíma, ako víno vzniká. Práve ich rodina sa pestovaniu viniča venuje už niekoľko generácii. Dokonca prvé zmienky pochádzajú približne z roku 1800. Kladie sa tu dôraz na tradičnú výrobu, pôvodné technologické postupy, aby bol úplne zachovaný odkaz na rodinné tradície.

Posed nie je pripojený na elektrické alebo vodovodné siete, a tak prináša ideálny spôsob, ako uniknúť z rušného mesta. Je postavený tak, aby nezasahoval do okolitej prírody ale zároveň ponúkal čo najväčší komfort. Kúpeľňa je vybavená solárnou sprchou a kompostovaciou toaletou. Zároveň tu nájdete aj provizórnu kuchynku, v ktorej sa nachádza zásoba pitnej vody, plynový varič a rôzne kuchynské náčinie pre pohodlnú prípravu raňajok či jednoduchej večere. Vnútri sa nachádza komfortná posteľ, dostatok odkladacieho či úložného priestoru a vďaka rozkladaciemu stolíku si môžete užiť výhľad na vinice.

Po príchode vás tu bude čakať na ochutnávku aj fľaša vínka z domácej produkcie. Takže môžete smelo degustovať pod hviezdnou oblohou a nechať sa unášať atmosférou viníc. Toto romantické útočisko uvíta s otvorenou náručou dve osoby, takže sem vyrazte – ideálne – so svojou drahou polovičkou.

Pozri aj: Únik z reality? Tieto tri rozprávkové chalúpky na samote očaria každého

Posed Vinica v Modre

Zdroj: Amazing Places

posed Vinica

Zdroj: Amazing Places

posed vinica Modre

Zdroj: Amazing Places

Treehouse v Trenčianskych Tepliciach

Určite ste už počuli o pobytoch v domčekoch na stromoch (taktiež známe aj ako treehouse), ktoré už dnes môžete nájsť naprieč Slovenskom. Dnes sa zastavíme v Trenčianskych Tepliciach, kde môžete nájsť rovno dve takéto „stavby“. V skutočnosti to nie je typický dom, ako by ste možno očakávali. Treehouse nájdete len päť minút pešo od kúpeľného parku v Trenčianskych Tepliciach. Najjednoduchšie sa sem dostanete po náučnom chodníku na Klepáč, vyznačený je červenou turistickou značkou. Jeho východiskovým bodom je začiatok kúpeľného parku a pokračuje smerom na Jánošíkovú jaskyňu a kopec Klepáč.

Stavby zodpovedajú tomu, v akom prostredí sú „zasadené“, a tak projekt vznikal aj na základe myšlienky s úctou k prírode. To znamená, že pri výstavbe domčekov sa majitelia prispôsobili stromom a nie stromy ľuďom. „Treehouse stojí na troch bukoch, ktoré boli dendrológom (odborníkom na stromy) označené ako stabilné, zdravé a vitálne jedince. Systém ukotvenia o stromy je maximálne šetrný a veľmi prispôsobivý. Nosná konštrukcia domčeka je uchytená k stromom pomocou drevených svoriek (tzv. „kríže“), ktoré sa pravidelne kontrolujú a uvoľňujú,“ vysvetľujú samotní autori projektu.

Majitelia vysvetľujú filozofiu tohto projektu ako „návrat k prírode“. „Či už hľadáte výnimočný zážitok, chcete si len tak oddýchnuť, alebo  dobiť si baterky,“ hovoria o pobyte na strome. „Do stromov sa teda vôbec nevŕtalo a ani nijak inak nezasahovalo. Inými slovami, vďaka odbornej práci pánov majstrov môžu stromy naďalej žiť a rásť svojím tempom a my ich pri tom môžeme s nadšením pozorovať,“ zhodnotili priebeh výstavby majitelia.

Pozri aj: Čarovná drevenica na kopci nad Terchovou a top výhľady

Treehouse v Trenčianskych Tepliciach

Zdroj: Amazing Places

Treehouse v Trenčianskych Tepliciach

Zdroj: Amazing Places

Treehouse v Trenčianskych Tepliciach

Zdroj: Amazing Places

StromDom Dva Duby v Novej Bani

Novobanská príroda a originálny dizajn. Takto jednoducho by stačilo opísať dvojpodlažnú drevostavbu s názvom StromDom Dva Duby, ktorá patri dvom bratrancom. Interiér poskytuje všetko, čo hostia potrebujú, vrátane alternatívnej sprchy a ekologickej toalety. V kuchyni je zas pec s rúrou na pečenie, plynový varič a nechýba ani chladnička. Je elektrifikovaný pomocou fotovolatických panelov, ktoré poskytujú dostatok energie pre osvetlenie v interiéri.

Ikonou objektu je pokrútený dub prerastajúci cez vonkajšiu terasu, na ktorej sa nachádzajú vchodové dvere do domčeka. Terasa je dostatočne priestranná, aby slúžila aj na stolovanie pre štyri dospelé osoby, čo je vlastne aj maximálna ubytovacia kapacita. 

Útulná obytná zóna s veľkorysou presklenou „kukaňou“ a plne vybavený kuchynský kút s pieckou, ktorej živé teplo dokresľuje divokú a zároveň romantickú atmosféru v zasnežených zimných mesiacoch. Podkrovie ponúka dve oddelené komfortné ležoviská pre štyri dospelé osoby. Súčasťou podkrovia je presklená oddychová zóna a to doslova v korunách stromov. Naozaj originálne ubytovanie – urbanistické dielo, ktoré si tu žije svoj život v súlade s okolitou prírodou.

Zaujme ťa aj: Dokonalý výhľad na Kriváň a zážitky v sedle

StromDom Dva Duby v Novej Bani

Zdroj: Amazing Places

StromDom Dva Duby v Novej Bani

Zdroj: Amazing Places

StromDom Dva Duby v Novej Bani

Zdroj: Amazing Places

- Anketa

KTORÝ DOM NA STROME VÁS OSLOVIL NAJVIAC?

Odpovedalo 37 ľudí  

Glamping Posed Vinica v Modre
16%
Treehouse v Trenčianskych Tepliciach
22%
StromDom Dva Duby v Novej Bani
62%

Pripravila Martina Baumann


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní