Ako prekonať smútok (nielen) zo straty? Týchto 7 krokov vám v tom pomôže!

Ako prekonať smútok (nielen) zo straty? Týchto 7 krokov vám v tom pomôže!
  • 07.02.2023
  • Lenka Biba Slovak

Smútok je častokrát definovaný ako žiaľ po utrpení straty. Aj keď je to jeho bežná definícia, v skutočnosti nedáva smútku jeho reálny význam. Smútok je hlboká a niekedy zložitá reakcia na stratu.

Smútok, často spájaný so smrťou, môže byť ale aj výsledkom akejkoľvek straty alebo veľkej životnej zmeny. Strata práce, rozvod, dokonca aj sťahovanie – to všetko môže vyvolať pocity smútku. Počiatočný smútok často prichádza ako akútna emocionálna bolesť.

Aj keď sa to môže zdať neprekonateľné, existujú spôsoby, ako sa so smútkom vyrovnať. „Zásobovanie sa vedomosťami" a smútiacimi taktikami je najlepší spôsob, ako bojovať so stratou. Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu počas obdobia smútenia.

1. Nebojte sa smútiť

Smútenie je bežnou súčasťou vyrovnávania sa so stratou. Ale nemôžete smútiť, ak si nepripustíte negatívnu a smutnú udalosť, ktorá sa vo vašom živote odohrala.

Nezabudnite si pripustiť potrebu smútiť a nechať tomu voľný priebeh. Vaše emocionálne zdravie vám bude lepšie slúžiť, ak budete čeliť svojmu smútku.

Odporúčame: Čaj podľa krvných skupín: Ktorý je vhodný práve pre vás?

2. Napíšte list zosnulej milovanej osobe

Ak ste nedávno stratili milovanú osobu, skúste vyjadriť svoje pocity prostredníctvom listu. Písanie správy o vašich emóciách môže byť katarzné a môže vám veľmi účinne pomôcť pri zvládaní vášho smútku.

3. Myslite na pozitívne spomienky

Je to podobné ako písanie listu a môže sa to vzťahovať na akýkoľvek druh straty. Myslieť na spoločné pozitívne spomienky a zážitky vám pomôže sústrediť sa na dobré časy.

Pokiaľ ide o smrť alebo rozvod milovanej osoby, zhmotnite si všetko pozitívne o tom, prečo ste ju milovali a o radosti, ktorú ste spolu zdieľali.

4. Rozprávajte o svojom smútku

Aj keď sa rozhovor s niekým o svojich pocitoch zdá byť jednoduchý, môže to byť mimoriadne náročné. Ľudia sa môžu cítiť bezpečnejšie, keď sa v čase smútku izolujú od všetkých ostatných.

ALE, odolajte tomuto nutkaniu a nájdite si dôverníka, s ktorým sa podelíte o svoju stratu a zároveň aj o to, čo práve prežívate. Určite vám to pomôže.

Neprehliadnite: Kyberšikana: Nový a nebezpečný fenomén dnešnej doby. Ako sa proti tomu účinne brániť?

5. Pochopte, že smútok sa týka každého z nás

Smútok nie je vekovo špecifický ani obmedzený na určité populácie. Smútia deti, dospievajúci aj dospelí. Uvedomte si túto skutočnosť a očakávajte známky smútku od všetkých zúčastnených strán bez ohľadu na vek.

A pamätajte, že každý má svoju vlastnú jedinečnú formu smútku a smútenia. Učebnicový spôsob zvládania tejto emócie neexistuje.

6. Buďte oporou aj pre ostatných

Možno vás smútok niekoho iného neovplyvňuje rovnakým spôsobom, alebo vás neovplyvňuje vôbec. Stále je ale dôležité podporovať svojich blízkych počas ich smútenia. Buďte tam, aby ste ich počúvali a utešovali.

Deti je dôležité počúvať a podporovať ich. Nezabudnite ich nechať prejsť procesom a odpovedať na ich otázky priamo, keď sa budú pýtať. Zanedbávanie odpovedania na otázky alebo odpovedanie na otázky vyhýbavým spôsobom môže viesť dieťa k tomu, aby si vymýšľalo príbehy a dokonca sa obviňovalo zo smrti alebo straty.

7. Pripravte sa na opakujúci sa smútok

Sviatky, narodeniny a iné udalosti môžu vyvolať smútok – dokonca aj roky po strate milovanej osoby. Rozpoznajte tieto spúšťače a pripravte sa na zvládnutie smútku podľa potreby.

Smrť a následný smútok sú náročné. Ale so správnymi technikami zvládania a pochopením procesu smútenia budete lepšie pripravení zvládnuť váš smútok a vašu stratu.

Odporúčame aj: Ako zastaviť priberanie? Zaraďte do svojho jedálnička tieto potraviny a dajte STOP nadbytočným kilám!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní