Drahokamy podľa mesiaca narodenia - ktorý je pre vás ten pravý?

Drahokamy podľa mesiaca narodenia - ktorý je pre vás ten pravý?
  • 02.05.2023
  • Lenka Biba Slovak

Drahokam narodenia alebo drahokamy podľa mesiaca narodenia sa zvyčajne nosia ako prívesok alebo kameň, ktorý je vsadený v prsteni, náramku či náušniciach. Nie je preto žiadnym prekvapením, že už odpradávna ľudia pripisovali kameňom rôzne schopnosti a spájali ich s mesiacmi alebo znameniami zverokruhu.

História drahokamov podľa narodenia pochádza z Poľska už z 15. storočia. Ľudia sa najskôr domnievali, že moc týchto kameňov sa prejaví iba vtedy, ak sú nosené v konkrétnom mesiaci podľa dátumu narodenia. A toto pretrvalo až dodnes!

Dokonca do tej miery, že klenotníci sveta vytvorili v 20. storočí zoznam drahokamov, ktoré sú pre nás najlepšie a najviac vhodné práve podľa toho, kedy sme sa narodili. Ktorý drahokam bude ten váš?

Január - Granát

Hoci sa granát bežne spája s červenou farbou, tieto drahokamy možno nájsť takmer v akejkoľvek farbe a sú obľúbenou voľbou pre šperky všetkých typov. Rodina granátov je jednou z najkomplexnejších vo svete drahokamov – a nie je to jediný druh, ale pozostáva z niekoľkých druhov a odrôd.

Niektorí veria, že granáty sú ochranným kameňom, ktorý chráni nositeľa pred zranením. Vďaka tomu boli obzvlášť populárne medzi bojovníkmi a kráľovskou rodinou. Odroda červených granátov sa občas spája so životodarnou krvou a spája sa aj s vitalitou, láskou a svetlom.

Odporúčame: Pizza alebo cereálie - čo je podľa vás zdravšie? Budete prekvapení!

granát

Zdroj: pinterest.com/etsy.com

Február - Ametyst

Ametyst je kryštalický kremeň vo farbách od svetlofialovej až po tmavú červeno-fialovú. Má relatívne vysokú tvrdosť – 7, čo znamená, že je veľmi odolný proti poškriabaniu.

Februárový kameň je skvelým klenotom pre akýkoľvek druh šperku. Fialová farba bola dlho spojená s kráľovskou hodnosťou.

Postupom času sa ametysty spájajú aj s duchovnosťou, duševnou jasnosťou a liečením.

ametyst

Zdroj: pinterest.com/moonlistic.com

Marec - Akvamarín

Akvamarín je modrý až modrozelený člen rodiny berylov. Ľahko dostupný a za primeranú cenu je marcový kameň vynikajúcim šperkovým kameňom.

V minulosti sa predpokladalo, že tieto kamene chránia námorníkov. Niektorí ľudia však spájajú akvamaríny s manželským šťastím a vyšším intelektom.

akvamarín

Zdroj: pinterest.com/meska.hu

Apríl - Diamant

Diamant je najobľúbenejší kameň vsádzaný do prsteňov. Tieto drahokamy sú cenené pre svoju klasickú krásu a čistotu, pričom diamantové šperky sa stali symbolom spoločenského postavenia.

Diamanty sú vďaka svojej extrémnej tvrdosti, celkovej odolnosti a nepopierateľnej kráse spájané so silou a večnou láskou.

Niet divu, že sa bežne používajú v dizajne zásnubných aj snubných prsteňov.

diamant

Zdroj: pinterest.com/superjeweler.com

Máj - Smaragd

Smaragd je odpradávna synonymom zelenej farby. Jemný smaragd je skutočne úchvatný a tento člen z rodiny berylov si zaslúži svoje zaradenie medzi tradičné drahokamy „veľkej štvorky“ spolu s diamantom, rubínom a zafírom.

S týmto drahokamom sa spája to, že nosenie smaragdov naplní nositeľa zvýšenou inteligenciou a umožní mu myslieť objektívne. Iní používajú smaragd aj na podporu liečenia.

Dokonca sa tvrdilo, že smaragdy umožňujú nositeľovi predpovedať budúcnosť.

Tip pre vás: Karmická láska verzus osudová láska: Aký je medzi nimi rozdiel?

smaragd

Zdroj: pinterest.com/Ohrringe

Jún - Perla

Perly sú jediné drahokamy, ktoré sa nachádzajú v živých tvoroch – slaných aj sladkovodných mäkkýšoch. Väčšina perál na dnešnom trhu sa však pestuje alebo kultivuje, pretože sa v súčasnosti v prírode vyskytujú veľmi zriedka.

Najjemnejšie perly majú bezchybný povrch s rovnomerným zafarbením. Existuje teda prirodzená súvislosť s vlastnosťami ako čestnosť, čistota a múdrosť.

Niektoré kultúry spájajú perly s božstvom a veria, že perly sú slzy vyronené z neba, zatiaľ čo iné kultúry dávajú perly do hrobov svojich blízkych. Staroveká čínska tradícia tvrdí, že perly predstavujú múdrosť a silu a nosia ich ľudia odvážni ako draci.

perly

Zdroj: pinterest.com/SofiaPeralta

Júl - Rubín

Rubín, jeden z najpopulárnejších tradičných šperkových kameňov, je mimoriadne odolný. Kvalitné rubíny sú jedny z najdrahších drahých kameňov s rekordnými cenami nad 1 000 000 dolárov za karát.

Rubíny sú oddávna spojené s kultom tela a silou. Rubíny, obľúbené bojovníkmi, sa považovali za úzko späté s ľudským telom. Pripisovalo sa im zvýšenie sily a výdrže nositeľa.

Tiež sa myslelo, že rubíny upokojujú hnev a pomáhajú nositeľovi prechádzať vášnivými spoločenskými situáciami.

rubín

Zdroj: pinterest.com/etsy.com

August - Olivín

Moderný augustový kameň olivín (nazývaný aj peridot) je vždyzelenej farby, ale so značnými odchýlkami, pričom konkrétny odtieň peridotu závisí od jeho zdroja.

Peridotom sa pripisuje ochrana svojho nositeľa počas noci. Je to spôsobené tým, že živý vzhľad peridotu podporoval starodávne asociácie medzi drahokamom a slnkom.

Predpokladalo sa, že držanie kameňa blízko počas tmavých hodín odpudzuje nočných zlých duchov.

Neprehliadnite: Poznáte svoje ambície? Otestujte sa a zistite, čo vás vystihuje!

znamenia podľa zverokruhu

Zdroj: pinterest.com/thesweetestbling.com.au

September - Zafír

Len málo drahokamov upútalo pozornosť ľudstva počas tisícročí rovnako ako zafír. Jeho čisté modré farby a vynikajúca odolnosť z neho robia výnimočný drahokam. Nie všetky zafíry sú však modré.

Septembrový kameň prichádza v mnohých farbách. Zafíry sú považované za ochranný drahokam. Môžu chrániť nositeľa pred fyzickým ublížením, ako aj zlými úmyslami a závisťou.

Tiež sa predpokladalo, že zafíry majú liečivé vlastnosti. Modré zafíry sú považované za vysoko duchovný kameň, ktorý nosia kňazi.

zafír

Zdroj: pinterest.com/SilverSquareGifts

Október - Opál

Ako druh je opál taký jedinečný, že jeho vzory majú svoj vlastný popisný slovník. Viac ako ktorýkoľvek iný drahokam je každý opál výrazne individuálny. Opály sú tiež najjemnejšie drahokamy, ktoré sa bežne nosia a vyžadujú si špeciálnu starostlivosť.

Možno vďaka svojmu dynamickému vzhľadu sa opály spájajú so svetlom a mágiou. Niektorí pripisovali opálom liečivé vlastnosti, a to najmä pre oči. Niektorí verili, že opály môžu dokonca urobiť nositeľa neviditeľným.

Zatiaľ čo niektorí lipnú na negatívnych poverách o opáloch, iní ich nosia, naopak, pre šťastie.

opál

Zdroj: pinterest.com/opalauctions.com

November - Citrín

Citrín je žltá až červeno-oranžová odroda kryštalického kremeňa. Vďaka šikovnému marketingu a vzostupu módy v „pozemskom tóne“ sa tento odolný a ľahko dostupný klenot v posledných rokoch stal obľúbeným moderným kameňom. 

Citrín, bratranec ametystu, je tiež súčasťou rodiny kremeňa. Citrín sa spája predovšetkým s liečením a šťastím. Či už vás bolí žalúdok, trpíte nespavosťou alebo sa len cítite v strese, citríny vám prinesú úľavu.

citrín

Zdroj: pinterest.com/thejewelerblog.wordpress.com

December - Tanzanit

Tanzanit, ako modrofialová až purpurová odroda minerálu zoisit, je pomenovaný po Tanzánii. Ide o krajinu v ktorej bol v roku 1967 objavený pôvodnými domorodými obyvateľmi – Masajmi.

Masajovia verili, že je tento drahokam symbolom narodenia a práve preto sa tanzanit stal obľúbeným darom k prvorodenému dieťaťu.

tanzanit

Zdroj: pinterest.com/jtv.com

- Anketa

VERÍTE V SILU A ÚČINKY DRAHOKAMOV?

Odpovedalo 24 ľudí  

Áno, preto stále jeden nosím pri sebe
58%
Nie, vôbec tomu neverím
42%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní