Ako zvládnuť ranné vstávanie po štyridsiatke? Dodržujte tieto zásady!

Ako zvládnuť ranné vstávanie po štyridsiatke? Dodržujte tieto zásady!
  • 25.05.2023
  • Lenka Biba Slovak

Väčšina ľudí žijúcich v modernom svete hľadá viac energie. Pracujeme príliš tvrdo, dávame si viac záväzkov, ako dokážeme zvládnuť, a – aspoň pre väčšinu ľudí, dostatok spánku je až nereálny sen. Ale aj po 40-tke existuje množstvo stratégií, ktoré môžete využiť na prácu aj zábavu, pričom základom je práve správny štart do nového dňa!

Od mentálnych trikov cez kľúčové živiny, ktoré môžete pridať do svojho jedálnička, až po efektívnejšie a presnejšie plánovanie svojich povinností. Prinášame vám malý návod, ako zvýšiť energiu, aby ste zo štyridsiatky mohli urobiť svoje najlepšie desaťročie života.

Poznajte svoj biologický vek

Najbežnejšia rada zahŕňa skoré ranné vstávanie a skoré večerné chodenie do postele. To by mohlo fungovať pre niektorých ľudí, ale výskum naznačuje, že spôsob, akým funguje váš osobný cirkadiánny rytmus, je vysoko individuálny a geneticky určený.

Vo svojich 40 rokoch sa už celkom dobre poznáte a dá sa povedať, že ovládate, kedy sa počas dňa prirodzene cítite najviac nabití energiou. Ak rada „skoro vstať, skoro spať“ pre vás neplatí, urobte si po svojom a nájdite si rozvrh spánku/bdenia, ktorý dáva zmysel pre váš osobný biologický vek.

Odporúčame: Ako zvládnuť ranné vstávanie po 50tke? Dodržujte tieto zásady!

Sexujte aj ráno

ÁNO! Môže byť ťažké dostať sa do „nálady“, ale okrem potešenia vás to nabije aj energiou. Okrem zdravšieho vzťahu (čo je určite vždy plus) môžete očakávať aj poriadnu dávku oxytocínu – hormónu, ktorý znižuje stres a zanecháva vám schopnosť cítiť sa viac nabití energiou počas celého dňa.

Mentálna gymnastika pre pozitívne myslenie

Je ľahké dostať sa do stresu zo všetkého, čo sa deje vo vašom živote, najmä keď sa začnete zaoberať problémami, ktoré sa často vyskytujú vo vašich 40 rokoch, ako napríklad:

  • zdravotné krízy,
  • finančné problémy,
  • pracovné problémy.

Namiesto toho, aby ste sa sústredili na to, že sa všetko pokazí, posuňte svoju energiu na pozitívne myslenie. Niekedy môže toto duševné cvičenie pomôcť ľuďom upraviť si perspektívu a cítiť sa lepšie po tom, čo si uvedomia, aké majú šťastie, že zaručene žijú určité pozitívne aspekty svojho života.

Udržujte si zdravú váhu

Udržať si váhu pod kontrolou je bežná rada, ako žiť zdravšie vo všetkých smeroch. Nosenie extra záťaže totiž môže vyčerpávať zásoby energie oveľa rýchlejšie. To sa stáva ešte dôležitejším, keď dosiahnete 40-ku, pretože s pribúdajúcim vekom je ťažšie schudnúť.

Ak máte zdravú váhu, jednou z najlepších vecí, ktoré môžete pre svoju energiu urobiť, je udržať si ju. Zlepší sa vám tak aj kvalita spánku a s tým súvisiace ranné prebúdzanie.

Užívajte správne vitamíny

Ak ste ešte nezačali užívať vitamíny, teraz je ten správny čas! V tejto vekovej skupine je obzvlášť dôležité prijímať ďalší vitamín D, vitamíny B a často aj železo a horčík.

Všetci máme individuálne potreby založené na našej vlastnej strave, životnom štýle a zdravotných problémoch. Získanie správnych živín môže znamenať obrovský rozdiel v tom, ako spíte a ako sa zobúdzate.

Neprehliadnite: Ako sa zobúdzať oddýchnutý? Sledujte svoj spánkový cyklus!

Vymeňte kávu za čaj

Káva je skvelá, ale s pribúdajúcim vekom môže byť náročná na tráviaci systém. Ak každodenný kávový zvyk narúša váš tráviaci trakt, vyskúšajte alternatívu šetrnú k črevám – ako je napríklad kvalitný zelený čaj. Šálka hneď ráno vám pomôže správne naštartovať váš deň.

Zrýchlite veci

Keď sa cítite malátne, skúste zrýchliť čokoľvek, čo práve robíte. Výskumy naznačujú, že ak prinútite svoj mozog čítať rýchlejšie, rýchlejšie hovoriť alebo si zapisovať poznámky bleskovým tempom, môže to vášmu telu pomôcť.

A tak môžete vstávať s pocitom, že všetko to najdôležitejšie ste zvládli večer pred zaspávaním.

Umyte si ráno tvár studenou vodou

Potrebujete super rýchly spôsob, ako sa osviežiť? Osviežte svoju tvár ráno trochou studenej vody! Studená voda stimuluje váš nervový systém a dáva vám impulz, keď to pri prebúdzaní najviac potrebujete.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní