Recept na dlhovekosť? Zdravý životný štýl a týchto TOP 11 zdravých potravín!

Recept na dlhovekosť? Zdravý životný štýl a týchto TOP 11 zdravých potravín!
  • 20.05.2023
  • Lenka Biba Slovak

Konzumácia širokej škály výživných potravín vrátane ovocia a zeleniny, orechov, semien a chudých bielkovín môže pomôcť podporiť vaše celkové zdravie. Veľké množstvo potravín je zdravých, chutných a prospešných pre naše zdravie!

Dlhovekosť nie je iba o cvičení, dostatočnom spánku či zvládaní stresu, ale v najväčšej miere aj o našom jedálničku. Čoraz viac výskumov ukazuje, že naša strava je veľmi dôležitým ukazovateľom toho, ako dlho budeme žiť a či sa u nás rozvinie množstvo chronických chorôb, ktoré, bohužiaľ, môžu skrátiť náš život.

Dnes sme si preto pre vás pripravili zoznam toho, čo je pre naše zdravie skutočne prospešné! Ak naplníte svoj tanier týmito zdravými potravinami, ktoré sú zároveň aj kvalitnými zdrojmi bielkovín, budete mať jedlá, ktoré sú farebné, veľmi chutné a maximálne prospešné pre ľudský organizmus.

Zdravé potraviny

Doprajte svojmu jedálničku zdravú stravu s týmito TOP zdravými potravinami!

Nasledujúci zoznam život predlžujúcich potravín, ktoré si už dnes môžete pridať na svoj tanier, spĺňa aj tieto kritériá:

  • sú dobrými alebo výbornými zdrojmi vlákniny, vitamínov, minerálov a iných živín,
  • majú vysoký obsah fytonutrientov a antioxidačných zlúčenín, ako sú vitamíny A a E a beta karotén,
  • môžu pomôcť znížiť riziko srdcových chorôb a iných zdravotných stavov,
  • sú ľahko dostupné.

Odporúčame: Zastavte priberanie! Vyvarujte sa týchto zbytočných chýb a majte svoju váhu pod kontrolou

1. Mandle

Tieto obľúbené orechy sú plné živín, a to:

  • vlákniny,
  • riboflavínu,
  • horčíka,
  • železa a
  • vápnika.

Už jedna malá porcia mandlí poskytuje viac ako 30 % odporúčanej dávky vitamínu E, pričom väčšina tuku v mandliach tvorí mononenasýtený tuk. A to je zdravší typ tuku, ktorý môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi.

Vo všeobecnosti je konzumácia orechov veľmi zdravá. Potvrdzujú to aj dve veľké štúdie z Harvardskej univerzity, ktoré zistili, že čím častejšie ľudia jedia orechy, tým nižšie je riziko, že zomrú mladí. V skutočnosti ľudia, ktorí jedli orechy denne, mali o 20 % menšiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu, srdcové choroby a ochorenia dýchacích ciest ako tí, ktorí orechy nejedli vôbec.

2. Jablká

Jablká sú dobrým zdrojom rozpustnej vlákniny, ktorá môže znížiť hladinu cholesterolu a glukózy v krvi.

Čerstvé jablká sú tiež dobrým zdrojom vitamínu C – antioxidantu, ktorý chráni bunky tela pred poškodením. Vitamín C tiež pomáha tvoriť kolagén spojivového tkaniva, udržuje zdravé kapiláry a iné krvné cievy a pomáha pri vstrebávaní železa.

3. Čučoriedky

Vedci dokázali, že čučoriedky sú plné zlúčenín (fytonutrientov), ktoré môžu pomôcť predchádzať chronickým ochoreniam, ako sú srdcové choroby, cukrovka a niektoré druhy rakoviny.

Čučoriedky môžu tiež zlepšiť krátkodobú pamäť a podporiť zdravé starnutie. Sú rovnako aj nízkokalorickým zdrojom vlákniny a vitamínu C – 3/4 šálky čerstvých čučoriedok má 2,7 gramu vlákniny a 10,8 miligramu vitamínu C.

4. Brokolica

Okrem toho, že je brokolica dobrým zdrojom kyseliny listovej, obsahuje aj fytonutrienty. Brokolica je tiež vynikajúcim zdrojom vitamínu C – antioxidantu, ktorý chráni bunky tela pred poškodením.

Je tiež vynikajúcim zdrojom vitamínu A, ktorý je spojený so zachovaním zdravia očí.

5. Červená fazuľa

Červená fazuľa, vrátane malých červených fazúľ a tmavočervených fazúľ, je dobrým zdrojom železa, fosforu a draslíka.

Je tiež výborným nízkotučným zdrojom bielkovín a vlákniny.

Červená fazuľa obsahuje aj fytonutrienty a prvotriedne rastlinné bielkoviny, vitamíny skupiny B, minerály, stopové prvky, vďaka čomu pomáha:

  • znižovať hladinu cholesterolu v krvi,
  • chrániť srdce, nervovú sústavu a
  • celkovo udržiavať ľudský organizmus v optimálnom zdraví. 

6. Losos

Losos obsahuje omega-3 mastné kyseliny – typ tuku, ktorý znižuje pravdepodobnosť tvorby krvných zrazenín, ktoré môžu spôsobiť infarkt.

Omega-3 mastné kyseliny môžu tiež chrániť pred nepravidelným srdcovým rytmom, ktorý môže spôsobiť náhlu srdcovú smrť, a pomáhajú tiež:

  • znižovať hladiny triglyceridov,
  • znižovať rast plátov upchávajúcich tepny a
  • mierne znižovať krvný tlak.

Okrem obsahu omega-3 má losos nízky obsah nasýtených tukov a cholesterolu a je dobrým zdrojom bielkovín.

Ryby sú veľmi dobré najmä pre náš mozog! Výskumy ukazujú, že zlúčeniny v rybách nazývané karotenoidy môžu účinne chrániť pred neurologickými ochoreniami. Navyše, nová štúdia publikovaná v The BMJ potvrdzuje, že omega-3 mastné kyseliny v rybách ako je losos, tuniak či sardinky, nám môžu pomôcť žiť dlhší a zdravší život.

7. Špenát

Špenát má vysoký obsah vitamínov A a C a kyseliny listovej. Je tiež dobrým zdrojom horčíka.

Rastlinné zlúčeniny v špenáte môžu posilniť váš imunitný systém. Karotenoidy nachádzajúce sa v špenáte – beta karotén, luteín a zeaxantín, tiež chránia pred chorobami zraku súvisiacimi s vekom, ako je makulárna degenerácia, ako aj srdcové choroby a niektoré typy rakoviny.

Neprehliadnite: Tieto čaje majte VŽDY poruke! Pomôžu pri zápale, strese, ale aj ako prevencia proti chorobám

8. Bataty

Sýto oranžovo-žltá farba sladkých zemiakov vám hovorí, že majú vysoký obsah antioxidantu beta karoténu.

Potravinové zdroje beta karoténu, ktorý sa vo vašom tele premieňa na vitamín A, môžu pomôcť spomaliť proces starnutia a znížiť riziko niektorých druhov rakoviny.

Okrem toho, že sladké zemiaky sú výborným zdrojom vitamínov A a C, sú dobrým zdrojom vlákniny, vitamínu B6 a draslíka. A ako každá zelenina, má relatívne nízky obsah kalórií.

9. Čerstvé zeleninové šťavy

Zeleninová šťava má väčšinu vitamínov, minerálov a ďalších živín nachádzajúcich sa v pôvodnej zelenine (okrem časti vlákniny), a je to jednoduchý spôsob, ako zaradiť zeleninu do svojho jedálnička.

Paradajková šťava a zeleninové šťavy, ktoré obsahujú paradajky, obsahujú lykopén, antioxidant, ktorý môže znížiť riziko rakoviny prostaty. 

10. Pšeničné klíčky

Pšeničné klíčky sú časťou zrna, ktorá je zodpovedná za vývoj a rast klíčkov novej rastliny. Sú vynikajúcim zdrojom tiamínu a dobrým zdrojom kyseliny listovej, horčíka, fosforu a zinku.

Klíčky obsahujú aj bielkoviny, vlákninu a trochu tuku. Skúste si nimi trochu posypať horúce alebo studené cereálie.

11. Cesnak

Cesnak je pre naše zdravie hotový zázrak. Funguje totiž ako dokonalé prírodné antibiotikum, za čo vďačí vysokému obsahu vzácnej aminokyseliny – alicín.

Cesnak obsahuje tiež vysoké množstvo minerálov, a to najmä železa, zinku, vápnika a mangánu. Dokáže chrániť pred vredmi, ochoreniami srdca a dokonca aj pred rakovinou.

Tipy na výborné recepty od KAMzaKRÁSOU!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní