Kožený nábytok: Ako ho správne čistiť?

Kožený nábytok: Ako ho správne čistiť?
  • 16.02.2023
  • Lenka Biba Slovak

Kožený nábytok patrí medzi luxusný nábytok, ktorý sa ihneď stane dominantným kúskom v zariadení vašej domácnosti. Ak však chcete, aby vyzeral stále krásne a čisto, treba sa oň pravidelne starať. Keďže sa jedná o prírodný materiál, treba si dať pozor na agresívne chemické čistiace prostriedky, ktoré by mohli váš kožený nábytok poškodiť.

Dobrou správou je, že rutinné čistenie kože nie je žiadna veľká veda, a keď sa to robí správne, materiál vyzerá a pôsobí luxusnejšie. Kvalitná koža je prírodný a priedušný materiál, ktorý si vyžaduje pravidelnú starostlivosť.

Ktoré čistiace prostriedky na kožu alebo špeciálne čistiace roztoky sú skutočne potrebné? Môže biely ocot koženému nábytku pomôcť alebo uškodiť? Odpovede aj na tieto otázky vám prinášame v nasledujúcich riadkoch.

Čím je najlepšie čistiť kožu?

Kožený nábytok utrite suchou handričkou a každý mesiac naň naneste prípravok na kožu, aby materiál zostal mäkký a zvlhčený. Ak totiž bude koža vysušená, mohli by sa na nej objaviť neželané prasklinky.

Ktoré produkty sú na kožený nábytok vhodné?

  • Kondicionér na kožu – ide o druh pravidelného základného ošetrenia, ktoré kožu hydratuje a udržuje ju vláčnu a mäkkú, kondicionér kombinuje prírodné živočíšne oleje s rastlinnými olejmi a ďalšími hydratačnými zložkami.
  • Sérum na kožu – je produkt na starostlivosť o kožu, ktorý sa často používa na omladenie kože, ale obsahuje aj zložky, ktoré dodávajú koži ochranný film.
  • Krém na kožu – používa sa na dosiahnutie jemného lesku na povrchu koženého výrobku a často sa dodáva s pigmentmi na obnovenie pôvodnej farby kože, pričom práve tento produkt sa často používa napríklad aj na koženú obuv.

Odporúčame: Švédske upratovanie - döstädning: Vieme, prečo by ste ho mali vyskúšať aj vy!

Aký je prirodzený spôsob čistenia kože?

Tmavšie škvrny na koži, ako napríklad z pera alebo fixky, sa odstraňujú o niečo komplikovanejšie. V takýchto prípadoch použite vatový tampón namočený v liehu.

POZOR, uistite sa, že nanášate lieh priamo na miesto škvŕn, najlepšie malým krúživým pohybom, aby alkohol nerozšíril škvrnu na väčšiu časť kože.

Môžete tiež použiť zmes rovnakých dielov bieleho octu a teplej vody, aby ste sa uistili, že vaše kožené veci zostanú nepoškodené a čisté. Toto riešenie je mimoriadne vhodné vtedy, pokiaľ ide o utieranie špiny z dekoratívnych kožených vankúšov.

Aké domáce produkty môžete použiť na čistenie kože?

Väčšina metód čistenia kože si vyžaduje výrobky, ktoré máme bežne v domácnosti, spolu s niekoľkými špeciálnymi predmetmi na čistenie kože.

V závislosti od kožených povrchov postupujte podľa týchto krokov na odstránenie škvŕn:

  • začnite mydlom a vodou – na odstránenie menších škvŕn ponorte čistú vlhkú handričku do mydlovej teplej vody a použite ju na utretie škvŕn na koži.
  • po dokončení čistenia kože sa uistite, že na povrchu nezanechávate príliš veľa vlhkosti. Kožu opatrne osušte ďalšou čistou a suchou handričkou, aby ste predišli vzniku plesní.
  • naneste krém na kožu – navlhčite materiál nanesením krému na kožu čistou handričkou. Nechajte ho vstrebať a potom vyleštite.
  • krém na kožu sa zvyčajne dodáva vo farbách, ktoré pomáhajú obnoviť vzhľad a lesk rôznych farieb kože. Ale, pretože farba krému v plechovke nie vždy presne zodpovedá farbe kože, mali by ste otestovať nový krém na malom, nenápadnom mieste a potom počkať, ako bude dané miesto vyzerať po niekoľkých minútach.

Čím by ste nemali čistiť kožu?

Na rozdiel od koženého materiálu používaného na kabelky či topánky je nábytok v skutočnosti jemnejší a menej chránený proti zafarbeniu nápojmi alebo inými tekutinami. Vyhnite sa čistiacim prípravkom, ktoré obsahujú veľké množstvo vody a oleja.

Ak náhodou použijete niečo, čo je príliš mastné (alebo nájdete mastnú škvrnu), skúste na dané miesto naniesť trochu jedlej sódy bikarbóny (môže fungovať aj kukuričný škrob).

Votrite ju krúživými pohybmi a nechajte niekoľko hodín pôsobiť, pretože absorbuje mastnotu. Potom utrite mäkkou handričkou.

Neprehliadnite: Tablety do umývačky riadu: Spoznajte 10 netradičných využití!

Ďalšie tipy, ako chrániť kožený nábytok

Menej je viac pri aplikácii akéhokoľvek produktu na kožu, a preto najskôr otestujte čistenie na malom mieste. Pri farebnej koži buďte mimoriadne opatrní a vedzte, že akýkoľvek výrobok s najväčšou pravdepodobnosťou kožu stmaví.

Usporiadajte nábytok tak, aby ste chránili kožu. Vo väčšine prípadov sú to okolité podmienky, ktoré povedú k praskaniu kože – extrémne teploty a nedostatok vlhkosti. Umiestnenie koženej sedačky priamo pod klimatizáciu alebo vedľa radiátora či ku krbu kožu zaručene vysuší.

Rovnako sa vyhnite umiestneniu koženého nábytku priamo k oknu alebo skleneným dverám, aby naň nesvietilo priame slnečné svetlo.

Dajte pozor aj na svojich domácich miláčikov. Mačky aj psy často používajú kožu ako škrabadlo.

Ak sa koža poreže alebo roztrhne, požiadajte o pomoc odborníka. Neriskujte ďalšie poškodenie kože tým, že sa ju pokúsite opraviť.

Odporúčame aj: Preventívna prehliadka: Čo všetko by ste mali absolvovať každý rok?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní