7 účinných spôsobov, ako sa sústrediť na učenie a prácu

Pravdou je, že nikto z nás sa dobrým a úspešným len tak nenarodil, ale takým človekom sme sa stali. Niektorí jedinci majú väčšiu predispozíciu k tomu, aby sa učili ľahko a jednoducho, avšak každý môže dosiahnuť úspech, a to predovšetkým vtedy, ak má dobrú motiváciu. Existuje niekoľko stratégií a spôsobov, ktoré pomáhajú budovať predovšetkým vnútornú motiváciu.

Keďže tá je zo všetkého najdôležitejšia, pripravili sme si pre vás niekoľko tipov, ako správne motivovať deti i dospelých k tomu, aby svoje snaženie dotiahli do úspešného konca. Nezabúdajme však, že každý z nás je individuálny a v každej skupine ľudí to funguje inak. Nech sa páči, vyberte si z našich tipov, ako zlepšiť sústredenie a výkonnosť.

Sústredenie a motivácia

V neustále sa vyvíjajúcom digitálnom svete je schopnosť nášho mozgu sústrediť sa na ústrednú úlohu čoraz náročnejšia. So správnym nastavením mysle a určitou praxou však môžete svoju myseľ trénovať, aby ignorovala rozptýlenia a zostala prítomná pri tom, čo práve robíte.

Pochopenie výhod sústredenia môže byť rozhodujúce pre úspech – bez ohľadu na to, aká malá alebo veľká je úloha – a môže vám tiež pomôcť odhadnúť, kde sa môžete vo svojej profesionálnej kariére či pri učení zlepšiť.

Ako zlepšiť sústredenie a efektivitu?

Koncentrácia sa týka mentálneho úsilia, ktoré smerujete k čomukoľvek, na čom práve pracujete alebo sa učíte. Niekedy sa to zamieňa s rozsahom pozornosti, ale rozsah pozornosti sa vzťahuje na dobu, počas ktorej sa môžete na niečo sústrediť.

V tomto procese je dôležité napríklad aj:

  • správa času pri práci,
  • správa času pri učení,
  • správna a efektívna organizácia času,
  • prestávky a oddych mozgu,
  • rozdeliť si dôležitosť úloh,
  • určiť si časové ciele,
  • pravidelná kontrola emailov,
  • uvedomovať si chyby pri práci a pracovať na nich,
  • mať kvalitný spánok,
  • určiť si rozumný pracovný štandard,
  • plánovanie a sústredenosť.

Neviete sa sústrediť?

Ak ste niekedy zistili, že je pre vás ťažké prejsť náročnou úlohou v práci, učiť sa na dôležitú skúšku alebo tráviť čas náročným projektom, možno ste si priali, aby ste zvýšili svoju schopnosť sústrediť sa.

Faktory ovplyvňujúce koncentráciu

Rozsah pozornosti aj koncentrácia sa môžu líšiť z mnohých dôvodov. Niektorí ľudia majú len problém eliminovať rušivé vplyvy. Vek a nedostatok spánku môžu ovplyvniť koncentráciu. Väčšina ľudí s pribúdajúcim vekom veci ľahšie zabúda a strata pamäti môže byť sprevádzaná zníženou koncentráciou.

Je ľahké byť frustrovaní, keď sa snažíte sústrediť, ale jednoducho to nejde. To môže viesť k stresu a podráždeniu. Ak vám to znie povedome, pokračujte v čítaní a dozviete sa viac o metódach, ktoré vám pomôžu zlepšiť vašu koncentráciu a poradia, ako zlepšiť sústredenie a produktivitu.

Neprehliadnite: Ľudské emócie: Toto je 6 základných emócií a takto ovplyvňujú naše správanie

ako sa sústrediť

Zdroj: Depositphotos

Ako sa sústrediť a ako zlepšiť proces učenia?

Ak musíte dokončiť veľa úloh, môže byť užitočné vytvoriť si zoznam úloh a zoradiť každú položku podľa úrovne dôležitosti. To vám umožní sústrediť sa na jednu úlohu naraz, a tak môžete metodicky prepracovať svoje úlohy namiesto toho, aby ste boli jednoducho preťažení a pravdepodobne neúčinní.

Chcete sa lepšie sústrediť?

Práca osamote alebo v tichu vám umožní urobiť viac práce. Tiché prostredie vám môže pomôcť zlepšiť vašu pozornosť tým, že vás nebudú vyrušovať kolegovia ani iné hlučné vyrušovanie z prostredia vášho pracoviska.

Tip pre vás: Ako zvládať stres? Poradíme vám 7 účinných tipov!

sústredenie

Zdroj: Depositphotos

1. Ľahko sa rozptýlite? Odstráňte rozptýlenie!

Budete produktívnejší a budete mať väčšiu šancu zostať sústredený, keď vo svojom okolí odstránite čokoľvek, čo by mohlo spôsobiť prerušenia. Ak je to možné, skúste ponechať telefón v inej miestnosti alebo zostať offline, aby ste minimalizovali rušivé vplyvy a celkovo zlepšili svoje pracovné alebo študijné zameranie. Práca osamote alebo v tichom prostredí vám tiež pomôže sústrediť sa.

2. Efektívne učenie

Zapojenie sa do rôznych aktivít na trénovanie mozgu je skvelý spôsob, ako zlepšiť svoje kognitívne schopnosti a následne aj schopnosť sústrediť sa. Keď dáte svojmu mozgu pokyn, aby sa stal disciplinovanejším, môžete byť aktívnejší pri venovaní pozornosti úlohe, ktorá je pred vami.

3. Sústreďte sa na jednu činnosť, ale robte si aj prestávky

Keď upriamite svoju pozornosť na jednu jedinú úlohu, riziko rozptyľovania sa minimalizuje. Namiesto multitasking-u udržujte mozog aktívne zapojený do jednej veci naraz. Zlepšite kvalitu svojej práce a rozpätie pozornosti tým, že sa najprv zameriate na jednu úlohu a potom prejdete na ďalšiu.

Urobiť si čas pre seba je skvelý spôsob, ako sa vyhnúť vyhoreniu. Aj keď je dôležité neustále plnenie úloh, dať svojej mysli čas na dobitie energie a relax môže výrazne prospieť vášmu duševnému zdraviu. Ak sa zaseknete pri nejakej úlohe, odísť na krátku chvíľu vám môže poskytnúť novú perspektívu. Ak si dáte prestávku a necháte svoj mozog vypnúť, môže vám to poskytnúť potrebnú dynamiku, keď sa vrátite do práce, a zlepšiť tak svoje zameranie na danú úlohu.

4. Vôľa sústrediť sa

Pri určovaní, aké úlohy musíte dokončiť, zvážte čas, ktorý budete potrebovať na dokončenie každej z nich. Naplánujte si svoj deň a precvičte si svoj time management zručnosti vám pomôžu dokončiť prácu efektívnejšie a pomôžu vám zostať nad vecou.

Naučiť sa sústrediť pomocou užitočných taktík na zlepšenie rozpätia pozornosti vám môže pomôcť stať sa produktívnejším. Aj keď sa nevyhnutne objavia rozptýlenia, naučiť sa, ako sa s nimi vysporiadať, a určiť, čo bude pre vás dobre fungovať, sú skvelými východiskovými bodmi, ktoré treba zvážiť.

Zaujme vás: Ako mať uspokojivý sexuálny život? Máme najlepšie tipy a triky!

koncentrácia

Zdroj: Depositphotos

5. Rôzny spôsob učenia

Štyri kľúčové štýly učenia sú: vizuálny, sluchový, hmatový a kinestetický. Vizuálni študenti uprednostňujú používanie obrázkov, grafov a obrázkov na usporiadanie a komunikáciu svojich myšlienok a najlepšie sa učia napríklad pomocou kariet.

Pochopenie týchto rôznych štýlov učenia sa nekončí v triede. Tým, že učitelia vybavia študentov nástrojmi v ich ranom veku, posilnia ich pre budúcnosť.

Vizuálny typ - niekto, kto uprednostňuje vizuálne učenie, má záujem o videnie a pozorovanie vecí, vrátane obrázkov, diagramov, písomných pokynov a ďalších. Hovorí sa tomu aj „priestorový“ štýl učenia. Študenti, ktorí sa učia zrakom, lepšie rozumejú informáciám, keď sú prezentované vizuálnym spôsobom.

Sluchový typ - sluchoví žiaci majú tendenciu učiť sa lepšie, keď je učivo posilnené zvukom. Títo študenti oveľa radšej počúvajú prednášku, než čítajú písané poznámky, a často používajú svoj vlastný hlas na posilnenie nových konceptov a myšlienok. Tieto typy študentov uprednostňujú čítanie nahlas pred sebou samými. Neboja sa hovoriť na hodine a vedia veci verbálne vysvetliť. Okrem toho môžu byť pomalší v čítaní a môžu často opakovať veci, ktoré im hovorí učiteľ.

Hmatový typ - aj keď sa s vizuálnym učením do istej miery prekrýva, tieto typy študentov sú priťahované k vyjadrovaniu prostredníctvom písania, čítania článkov alebo kníh, písania do denníkov, vyhľadávania slov v slovníku a vyhľadávania takmer všetkého na internete.

Kinestetický typ - kinestetickí študenti, niekedy nazývaní taktilní študenti, sa učia prostredníctvom prežívania alebo robenia vecí. Radi sa zapájajú hraním udalostí alebo používaním rúk na dotyk a manipuláciu, aby pochopili koncepty. Tieto typy študentov môžu mať problém sedieť na mieste a často vynikajú v športe alebo radi tancujú. Pri učení si možno budú musieť robiť častejšie prestávky.

6. Pomôže aj meditácia a pravidelné cvičenie

Relaxácia, dýchanie a meditácia môžu výrazne zlepšiť vaše kognitívne schopnosti vrátane mentálneho sústredenia a koncentrácie. Skúste cvičiť jogu, aby ste posilnili svoju schopnosť sústrediť sa na pracovisku.

  • Pravidelné cvičenie stimuluje váš mozog a udržiava ho svieži.
  • Zapojenie sa do fyzickej aktivity tiež zlepší kapacitu pamäte a celkovú koncentráciu.
  • Nielenže vám to pomôže zostať nabití energiou, ale tiež vám poskytne ďalšiu podporu, ktorú potrebujete, aby ste sa mohli sústrediť a venovať sa úlohám v práci.

Ak je ťažké nájsť si čas na cvičenie alebo sa vám nechce chodiť do posilňovne, skúste porozmýšľať o zábavných spôsoboch, ako ho zacvičiť počas dňa.

Opýtajte sa sami seba:

  • Môžete odprevadiť deti do školy?
  • Dokážete každé ráno vstať o 20 minút skôr, aby ste si stihli zacvičiť? Môžete ísť do obchodu peši a nie autom?
  • Môžete ísť do kaviarne peši namiesto jazdy autom?

Ak môžete, skúste si zacvičiť skôr, ako sa skutočne potrebujete sústrediť alebo keď si dáte prestávku od práce.

Odporúčame aj: Summer body 2024: Začni robiť týchto 5 vecí a nebudeš sa musieť trápiť chudnutím do plaviek

cvičenie

Zdroj: Depositphotos

7. Rada na záver - nezabúdajte na kvalitný spánok

Spať aspoň osem hodín v noci je skvelý spôsob, ako sa uistiť, že ste v najlepšom fyzickom a duševnom stave. Byť ospalý spôsobí, že spomalíte. Nedostatok spánku môže ľahko narušiť koncentráciu, nehovoriac o iných kognitívnych funkciách, ako je pamäť a pozornosť.

Občasný nedostatok spánku vám nemusí spôsobiť príliš veľa problémov. Ale pravidelný nedostatočný spánok môže ovplyvniť vašu náladu a výkon v práci. Prílišná únava môže dokonca spomaliť vaše reflexy a ovplyvniť vašu schopnosť šoférovať alebo vykonávať iné každodenné úlohy.

Náročný program, zdravotné problémy a ďalšie faktory niekedy sťažujú dostatok spánku. Je však dôležité pokúsiť sa dostať čo najbližšie k odporúčanému množstvu počas väčšiny nocí. Mnohí odborníci odporúčajú dospelým spať každú noc 7 až 8 hodín.

Tu je niekoľko tipov na zlepšenie kvality spánku:

  • Hodinu pred spaním vypnite televízor a odložte telefón a tablet.
  • Udržujte v miestnosti príjemnú, ale chladnú teplotu.
  • Uvoľnite sa pred spaním pri jemnej hudbe, teplom kúpeli alebo knihe.
  • Choďte spať a vstávajte každý deň v rovnakom čase, dokonca aj cez víkendy.
  • Pravidelne cvičte, ale snažte sa vyhnúť ťažkému tréningu tesne pred spaním.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE