Dovolenka so psom letecky? Prečo nie?! Pozor ale na TIETO riziká

Máte doma svojho štvornohého psieho miláčika a neviete si predstaviť dovolenku bez neho? Žiadne obavy! Svoju vysnívanú dovolenku môžete pokojne stráviť aj so psíkom, a to dokonca i letecky! V tomto prípade je ale veľmi dôležité myslieť na niekoľko dôležitých vecí, aby ste si oddych užili vy i váš psí kamarát.

Ak ste sa rozhodli zobrať psíka so sebou na dovolenku, mali by ste si byť istí, že váš psík je v dobrom zdravotnom stave a zvládne cestu, že vo vašej cieľovej destinácii nehrozia príliš veľké teploty (dobrý nápad je ísť na dovolenku k moru so psom mimo hlavnú sezónu, teda v mesiacoch máj, jún, september a október), a že váš psík dovŕšil vek 3 minimálne mesiacov.

Dovolenka so psom

Neznáme zvuky a pachy môžu byť pre vášho psa desivé, o to viac, keď bude tráviť let sám v batožinovom priestore.

Keď sa definitívne rozhodnete, že svojho psíka zoberiete na cestu lietadlom, ešte predtým sa však zamerajte na nasledujúce body, aby sa dovolenka so psom letecky nestala nepríjemným zážitkom:

  • uistite sa, že ubytovanie so psom je možné a konzultuje možnosť ubytovania so psom vopred,
  • vyberajte súkromné ubytovanie či hotel s domácimi zvieratkami,
  • dbajte o zdravie psa na dovolenke,
  • zistite si, či je vo vašej destinácii kamienková alebo piesočná pláž pre psy,
  • dbajte na bezpečné cestovanie,
  • vyberajte také pobyty pri mori a letné destinácie, ktoré sú vyslovene vhodné aj pre domáce zvieratká.

Dovolenka s domácim miláčikom? Prečo nie!

Cesta a dovolenka lietadlom môže byť pre vášho miláčika mimoriadne stresujúca. Sú letecké spoločnosti, ktoré dovoľujú transport menších spoločenských zvierat (obyčajne do 6 kg) v kabíne pre cestujúcich za predpokladu, že sa zmestia pod sedadlo pasažiera. POZOR - väčšie psy sa prepravujú len v pre tento účel vymedzenej časti nákladného priestoru.

Každá letecká spoločnosť však má svoje vlastné pravidlá vzhľadom k preprave samotnej i presné špecifikácie prepravných kontajnerov pre zvieratá.

  • Pri vybraných kombináciách leteckých spoločností a cieľových destinácií môže byť dostupná aj príležitosť odoslať zviera oddeleným letom v „kargo-špeciáli“ s preň vhodnejšími podmienkami.
  • Myslite tiež na to, že letecká dovolenka a cesta vášho domáceho psieho miláčika lietadlom nemusí byť práve najlacnejšou záležitosťou – cena sa odvíja od dĺžky letu, leteckej spoločnosti, ale aj veľkosti psa.

Pre bezpečné zabezpečenie a čo najväčšie pohodlia psíka by ste mali myslieť na nasledovné:

  • nakoľko je zvyknutý na zmeny a ako ich znáša,
  • počet prestupov a čas strávený na letisku / letiskách,
  • riziko teplotného šoku pri zmene klímy,
  • možnosť použitia sedatív po konzultácii s veterinárom,
  • poistenie psíka.

Neprehliadnite: Potvrdené - psy dokážu rozoznať zlého človeka. Vieme, ako!

pes v lietadle

Zdroj: Depositphotos

Dovolenka so psíkom

Lietanie nemusí byť vhodné pre psov s vážnymi zdravotnými problémami, napríklad s dýchacími problémami a môže neočakávaným spôsobom narušiť plán užívania liekov, napríklad inzulínu pre diabetických psov. Preto je veľmi dôležité, aby ste sa o zdravotnom stave svojho psíka porozprávali so svojím veterinárom a prediskutovali prípadné možné komplikácie.

Pred rezerváciou leteniek si zistite, či vás pes môže cestovať na palube, alebo v batožinovom priestore. Menšie psy zväčša spĺňajú kritéria na cestovanie na palube, ale je dôležitý aj ich temperament - musia byť dobre vychované a nesmú rušiť cestujúcich hlukom, alebo pachmi.

  • Je preto dôležité, aby ste úprimne zvážili, ako váš pes reaguje na cudzích ľudí.
  • Majte tiež na pamäti, že prepravka, ktorú si so sebou vezmete na palubu, sa pravdepodobne bude počítať ako príručná batožina.

Väčšina leteckých spoločností povoľuje na každý let len jedného alebo dvoch psov, preto je dôležité rezervovať letenku pre svojho psa včas - ale pozor, ešte neklikajte na tlačidlo „potvrdiť“. Dobrou radou je zavolať v tomto kroku priamo leteckej spoločnosti a uistiť sa, že je pre vášho psa „voľné miesto“. Malý pes zdarma u niektorých leteckých spoločností taktiež nemusí byť výnimkou.

Prepravka na cestovanie so psom

  • Mäkké prepravky sú vhodnejšie na prenášanie a zvyčajne sa lepšie zmestia pod sedadlo.
  • Prepravky a nosiče z tvrdého plastu s vetracími otvormi sú potrebné na cestovanie v nákladnom priestore a pomôžu vášmu psovi cestovať bezpečne.

Akýkoľvek prepravný nosič, ktorý si vyberiete, musí byť dostatočne veľký na to, aby sa v ňom pes mohol pohodlne postaviť, otočiť a ľahnúť si - v opačnom prípade ho letecká spoločnosť môže odmietnuť prepraviť.

Odporúčame aj: Ako sa zbaliť na dovolenku? TOP tipy na efektívne balenie!

dovolenka so psíkom

Zdroj: Depositphotos

Vyberajte si priamy let

Pokiaľ je to čo i len trošku možné, rezervujte si priamy let bez medzipristátia. Menej medzipristátí totiž znamená menej stresu pre vášho psa. Ak môžete, vyberte si let v pracovný deň - letiská bývajú v pracovné dni oveľa menej hektické.

POZOR - ak váš domáci miláčik cestuje v nákladnom priestore, záleží aj na čase letu. Pri cestách do nákladného priestoru je najlepšie letieť v lete ráno alebo večer a v zime napoludnie, aby ste sa vyhli extrémne vysokým alebo nízkym teplotám.

Dovolenka v psom hoteli

V prvom rade si vyberte hotel, v ktorom akceptujú aj domáce zvieratká. Dôležité je aj to, či máte malého alebo veľkého psa. Zvieratká nad 10 kg totiž neubytujú vo všetkých hoteloch automaticky. 

  • Pri pobyte so zvieratkom rátajte s príplatkami, ktoré sa líšia od hotela k hotelu.
  • Overte si taktiež, či sa v okolí hotela nachádzajú pláže, kde je povolený prístup so psom.

Výbava pre psa na dovolenku

Aj keď je váš pes zdravý, pre istotu navštívte pred vycestovaním veterinára a choďte na preventívnu prehliadku.

Overte si, či v krajine, do ktorej cestujete, je potrebné, aby bol psík zaočkovaný proti besnote alebo označený elektronickým čipom, prípadne iným značením.

Tip redakcie - dobrý nápad je, vybaviť vášmu psíkovi medzinárodný cestovný pas (PetPass). Tento doklad je tiež podmienkou pre uzavretie cestovného poistenia pre vášho maznáčika, ktoré využijete v prípade nečakaných zdravotných ťažkostí, ale aj škôd, ktoré môže neposedné zvieratko spôsobiť na hotelovej izbe.

Zaujme vás: Kyberšikana: Nový a nebezpečný fenomén dnešnej doby. Ako sa proti tomu účinne brániť?

pes

Zdroj: Depositphotos

Dovolenka v zahraničí so svojim štvornohým miláčikom

Vo väčšine prípadov by sa psom pred letom nemali podávať sedatíva alebo lieky na upokojenie. Takéto lieky môžu spôsobiť dýchacie a kardiovaskulárne problémy, pretože pes je vystavený zvýšenému tlaku v lietadle. Môžu tiež zmeniť prirodzenú schopnosť zvieraťa udržiavať rovnováhu, čo môže byť nebezpečné pri pohybe prepravky.

  • Hoci sa sedatíva vo všeobecnosti neodporúčajú, rozhodnutie o tom, či vášmu zvieraťu predpísať sedatíva, by mal urobiť váš veterinárny lekár.
  • Ak sú lieky na upokojenie na cestu z lekárskeho hľadiska potrebné, uveďte názov užívaného lieku a dávku na prepravke vášho psa.

Starostlivosť o psíka na dovolenke

Aj na dovolenke potrebuje váš psík pravidelný príjem potravy a vody. Vyhýbajte sa priamemu slnku a na dlhé prechádzky so psom sa radšej vyberte večer.

Kúpanie v mori je obľúbenou činnosťou mnohých psov.

  • Vyberajte bezpečné pláže, podľa možností s pieskovým alebo štrkovým dnom, kde nie sú ostré kamene ani morskí ježkovia.
  • Dávajte taktiež pozor na to, aby to váš psík neprehnal s pitím slanej vody, ktorá by mu mohla spôsobiť tráviace ťažkosti.

Ak budete na vášho psíka dávať pozor a doprajete mu kvalitné granule, užijete si spolu kopec zábavy a vynikajúcu dovolenku, na ktorú budete ešte dlho spomínať.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE