Parazity v domácnosti - takto sa zbavíš ploštíc, bĺch, švábov, roztočov, mravcov a iných votrelcov

Parazity v domácnosti sú hmyz a roztoče, ktoré sa môžu vyskytnúť aj vo vašom domove bez toho, aby ste si to najprv všimli. Niektorí si však skutočne pochutnávajú aj na nás. Akí škodcovia a parazity bežne bývajú v našich bytoch a aká je prevencia pred parazitmi? Parazity a škodcovia sú naozaj na každom kroku a mnohé tieto môžete mať doma aj vy, nakoľko obvyklý prenos parazitov nie je ničím výnimočný.

Druhy parazitov, roztočov či drobného hmyzu sú rôzne, pričom medzi najčastejšie patria nielen šváby a blchy v domácnosti, ale aj neželaný hmyz v byte, kobercové chrobáky, mravce v dome, voš šatová, voš lonová, voš detská, ľudské vši, mole v kuchyni a podobne. TAKTO proti nim účinne zabojujete!

Voš detská - parazit z detských kolektívov

Obyčajná voš dokáže potrápiť. Ak sa vyskytujete vy alebo niektorý člen vašej domácnosti v detskom kolektíve, v predškolských i školských zariadeniach, iste sa tiež čas od času stretávate aj s všami či hnidami. Voš je s človekom už niekoľko tisíc rokov a niekedy býva súčasťou skúmania archeológov a vedcov, ktorí sa na základe rozborov tohto parazita dozvedajú o životných podmienkach v danej kultúre a čase.

Vši nemajú rady Tea tree olejček, ale funguje skôr len preventívne. Na odstránenie vší budete musieť nielen vyupratovať postele a vyprať aj všetko oblečenie a uteráky na vyššej teplote. Určite si zaobstarajte jemné hrebienky na vyčesanie a šampóny na likvidáciu vší priamo vo vlasoch.

Všadeprítomné roztoče

Roztoče sú defacto všadeprítomné, ale najviac ich je v bytových textíliách a matracoch. Tí, ktorí sa stretávajú s alergiou dobre vedia, aké veľké zdravotné riziko roztoče, ale aj ich mŕtve telá a výkaly predstavujú. Nezostáva nič iné než pravidelné upratovanie, obmieňanie posteľnej bielizne, matracov, vankúšov a diek a ďalšie hygienické opatrenia.

  • Roztoče je možné minimalizovať aj zmrazením lôžkovín a čistením sódou.
  • Významne napomáhajú aj špeciálne obliečky.

Ploštica posteľná

Ploštica posteľná patrí medzi okrídlený hmyz. Jej veľkosť sa pohybuje medzi 4 až 8 milimetrami. Ploštica je sfarbená do hneda a jej zakrpatené krídla jej neumožňujú lietať, ale to rýchlejšie vie liezť. Veľmi ťažko jej prítomnosť odhalíte, pretože na svoje obete najradšej útočí v noci. Počas dňa sa schováva na miestach, ktoré sú vlhké a teplé (matrace, rámy postelí, všetky druhy nábytku, rámy obrazov, knihy, tapety, elektrické zásuvky).

  • V noci ploštica vylieza a živí sa ľudskou krvou, ale nepohrdne ani zvieracou.
  • Kŕmenie krvou prebieha raz do týždňa, niekedy aj častejšie.

Ploštice sa veľmi rýchlo množia, samičky vedia za život zniesť až 500 vajíčok. Vývoj ploštice do dospelej podoby trvá necelý mesiac. O plošticiach nemusíte vedieť dlhé mesiace, keďže bez potravy vydržia až jeden rok. Ich prítomnosť odhalíte po uštipnutí alebo prostredníctvom čiernych bodiek na zemi a posteli - ide o výkaly ploštíc. Ak po nich prejdete vlhkou handričkou, zostávajú na zemi červenohnedé škvrny (zaschnutá krv).

Ako bojovať proti ploštici posteľnej a ako vyhnať ploštice z domu?

Prítomnosť ploštíc je veľmi nebezpečná. Mať ploštice v dome teda nie je dobré! Ak sa chcete o likvidáciu ploštíc pokúsiť sami, existuje zopár spôsobov.

  • Prvým krokom je prevencia v podobe postrekov a sprejov, ktoré treba aplikovať na miesto výskytu ploštíc. Veľmi často si ľudia prinesú ploštice z hotelov. Preto po návrate domov skontrolujte oblečenie vrátane topánok a samozrejme kufra.
  • Posteľnú bielizeň, paplóny a vankúše pravidelne perte pri teplote 60 °C. Nezabúdajte ani na čistenie matracov a čalúneného nábytku.
  • V prípade, že sa ploštice vo vašej domácnosti už objavili, vyskúšajte vysokoúčinné pasce. Pasca na ploštice imituje žijúceho cicavca a po nalákaní ploštice sa postará o jej uväznenie pomocou silného lepidla.
  • Po nájdení ploštice je nutná jej likvidácia horúcou parou alebo insekticídmi. Proti plošticiam pomáha aj oxid uhličitý. Knihy, oblečenie alebo nábytok zabaľte do vriec, do ktorých následne napustíte oxid uhličitý.

Boj s plošticami posteľnými je naozaj zdĺhavým procesom. Najúčinnejšie a najrýchlejšie sa ich zbavíte pomocou profesionálov. Deratizačná firma sa postará o chemický postrek všetkých napadnutých priestorov bez hrozby kontaminácie.

Neprehliadnite: Alergia na prach nehrozí! Osvojte si tipy a triky, ako sa zbaviť prachu nadobro

blchy

Zdroj: Depositphotos

Parazity domácich miláčikov

Domáci miláčikovia žijú v našich domovoch ako rodinní príslušníci a mnohí z nich majú prístup do našich spální či postelí. Preto musíme dávať pozor a chrániť svoje zdravie.

Blchy, kliešte, komáre, roztoče a ploštice patria k najbežnejším vonkajším parazitom. Ich štípance spôsobujú nepríjemné pocity a svrbenie a prenášajú srdcovky, psie pásomnice, leischmaniózu, Lymskú chorobu a podobne.

Ako odstrániť blchy zo zvieraťa?

Blchy sú jedným z najčastejších parazitov, ktoré dokážu znepríjemniť život nie len nám, ale aj našim zvieracím miláčikom. Blcha psia bežne na človeka nejde, ale keď je hladná, nepohrdne ani ľudskou krvou.  

Tieto obťažujúce parazity si náš zvierací miláčij môže priniesť z prechádzky v prírode, ale tiež vďaka kontaktu s iným zvieraťom. Okrem toho, že ich bodanie a cicanie krvi je pre psíka nepríjemné, môžu blchy prenášať aj choroby, napríklad tularémiu či ďalšie parazity. Väčšina blšej populácie však nežije na psovi, ale v jeho okolí, preto ak vás a vašu domácnosť nebodaj zasiahne blšia invázia, nepanikárte. Povieme vám, ako sa účinne zbaviť bĺch v domácnosti.

Odstráňte blchy zo zvieraťa

Ako prvé sa musíte urýchlene zbaviť bĺch, ktoré sa ukrývali v srsti zvieraťa. Najúčinnejším spôsobom je umyť psíka špeciálnym antiparazitným šampónom s účinnou látkou, ktorá spoľahlivo usmrtí nežiaduce parazity. Pri následnom vyčesávaní srsti je užitočné použiť tzv. hrebeň „všiváčik“ alebo iné jemné hrebene (rozostup hrotov by mal byť čo najmenší), ktoré dokážu zo srsti odstrániť uhynuté blchy, prípadne ich vajíčka

Ako zabrániť opätovnému napadnutiu blchami?

Keď sa vám podarí zbaviť psa bĺch, ďalším krokom bude zamedzenie opätovného napadnutia parazitmi. Na udržanie psa, alebo mačky bez parazitov siahnite po antiparazitných obojkoch, sprejoch, spot-on-och alebo elektronických repelentoch. Spôsob účinku a rovnako tak doba pôsobenia sa pri rôznych antiparazitikách odlišujú.

Pre výber toho najlepšieho antiparazitika pre vášho psa či mačku je dôležité vždy prihliadať na jeho veľkosť a vek. POZOR - nikdy nepoužívajte dva prípravky s účinnou látkou naraz, mohlo by prísť k nežiaducej reakcii.

Pavúky v byte a v dome

Ak sa bojíte pavúkov, pravdepodobne ich prítomnosť u vás doma oslavovať nebudete, no aj s ich vyháňaním si to radšej ešte rozmyslite. Pavúky v byte vám totiž pomáhajú zbaviť sa hmyzu a do svojich sietí chytajú muchy, komáre a ďalších škodcov, ktorí vám rozhodne doma napáchajú viac škody. 

Výskyt pavúkov v domácnosti môžete eliminovať mätou. Pestujte ju, alebo prevoňajte miestnosti mätovým olejom v aromalampe, ale nepreháňajte to, aby ste si nespôsobili bolesti hlavy.

Ako sa zbaviť molí v potravinách aj šatníku?

Potravinové mole v dome nepotešia žiadnu gazdinú. Doniesť domov si ich môžete pokojne aj s nákupom z obchodu. Obyčajne zistíte, že máte v špajzi neželaných nájomníkov, až keď vám začnú poletovať pred očami.

  • Chutí im najmä múka, obilniny, cestoviny, orechy a keď zbadáte malé hnedé motýliky, larvy alebo hodvábne nitky v potravinách, okamžite zasiahnite.
  • Všetky potraviny, kde ste ich našli, musíte bez milosti zlikvidovať. Vyhoďte každé napadnuté balenie potravín a poriadne prezrite aj okolie, či sa neprehrýzli cez obaly aj na ďalšie miesta. 
  • Dôkladne povysávajte a teplou vodou s mydlom poumývajte všetky police, skrinky, zásuvky, škáry, rohy a trhliny, povrchy ostatných obalov.

V kuchyni pri potravinách sa vyhýbajte chemikáliám a stavte na silu prírodných prostriedkov. Ocot, kyselina citrónová, voda alebo šťava z citróna, ktorú opláchnete vodou, bude dostatočne účinná.

Pri ničení molí vám môžu pomôcť aj lepové lapače, ktoré treba pravidelne kontrolovať a odstraňovať nachytaných samčekov. Ak sa k vám opakovane vracajú napríklad od susedov, na miestach, kde sa vyskytujú, umiestnite lapače a pomôcť môžu aj sieťky na oknách.

Nevítané vínne mušky v dome

Vínne mušky sa dokážu veľmi rýchlo rozmnožovať na akomkoľvek vlhkom mieste s organickým materiálom. Neumytý riad, zrelé ovocie, dlhšie nevynesené odpadky, to všetko sú miesta, poskytujúce ideálne životné podmienky týmto malým parazitom. Patria medzi drobný hmyz v byte, ktorý nám síce nejako extra neublíži, no sledovať ich rozrastajúcu sa populáciu nebaví asi nikoho a vajíčka, ktoré dokážu naklásť, môžu byť naozaj všade, kde majú na to ideálne podmienky. 

Zabrániť množeniu vínnych mušiek môžete nasledovne:

  • Ovocie a zeleninu z obchodu hneď umyte a skladujte v uzavretých nádobách alebo v chladničke.
  • Likvidujte všetok potravinový odpad v dome tak často, ako je to možné.
  • Kuchyňu udržiavajte čistú a suchú a pravidelne čistite odtoky, aby ste vínnym muškám čo najviac zabránili množiť sa.

Stonožka domáca

Stonožka sa najčastejšie vyskytuje v pivniciach, na prízemí rodinných domov, v kúpeľni. Tam najčastejšie chodia na lov molí, švábov, ucholakov, malých pavúkov. Ak s nimi aj napriek tomu nechcete zdieľať jednu domácnosť, dajte si pozor na zvýšenú vlhkosť v dome, najmä v kúpeľni, a zbavte sa starších kartónových škatúľ, do ktorých zvyknú klásť vajíčka.

Odporúčame aj: Domáce zvieratá – 7 benefitov, ktoré prináša život s nimi

Parazity v domácnosti

Zdroj: Depositphotos

Šváby v byte

Šváby patria medzi lietajúci hmyz. Vo svete je známych vyše 3500 druhov tohto odolného chrobáka. Šváby totiž nezničí dokonca jadrový výbuch a ani odseknutie hlavy. Bez hlavy šváby prežijú až 9 dní. Možno aj preto šváb nezmenil svoju podobu už 350 miliónov rokov.

Tento hmyz je taktiež veľmi rýchly. Za sekundu dokáže prejsť 30 centimetrov. Šváby bývajú sfarbené do hneda až hnedočierna, niekedy majú mierne nažltnutú farbu. Ich telo je spľasnuté a nohy dlhé. Život švábov sa končí po 4 rokoch, počas ktorých sa vedia extrémne rozmnožiť. Za rok samička znesie približne 1000 vajíčok.

V prípade, že ste jedného švába videli prebehnúť po zemi, buďte si istí, že ich máte doma viacej. Hľadajte ich hlavne na miestach, ktoré sa dajú horšie vetrať, sú vlhké a teplé.

  • Obľubujú skrýše akými sú odpady, stúpačky a praskliny v kúpeľni.
  • Šváby sa však vedia prispôsobiť aj chladnejšiemu prostrediu.

Ak sa šváb objaví vo vašej domácnosti, rád si pochutná takmer na všetkom, i keď primárne patrí medzi bylinožravce. V prírode sú šváby aktívne hlavne počas dňa, ale v domácnostiach vyliezajú zo svojej skrýše v noci.

Prečo je prítomnosť švábov extrémne nebezpečná

Šváby patria medzi škodce, ktoré sa rýchlo množia a zamoria vám celú domácnosť. V potravinách spôsobujú tvorbu toxických húb a vedia zničiť aj elektrické vedenie. Svoj trus a zvyšky tela roznášajú po celom priestore, po ktorom sa pohybujú. Trus švábov je plný patogénnych a karcinogénnych látok. Tieto látky sú odolné voči vysokej teplote i UV žiareniu.

  • Prítomnosť švábov vyvoláva alergie, zhoršenie dýchania, astmu, ekzémy a sennú nádchu.
  • Nebezpečnejšia je však ich schopnosť kontaminovať potraviny.
  • Šváby sú silným zdrojom vírusov a salmonelózy.
  • Okrem toho sú prenášačmi týfusu, tetanu, tuberkulózy, cholery, záškrtu a mnohých iných nebezpečných ochorení.

Šváby vás dokážu potrápiť aj formou uštipnutia, ktoré môže zanechať hlboké rany. Uvedené riziká plus nepríjemný zápach značne znehodnocujú kvalitu bývania. 

Ako zbaviť domácnosť švábov

Pred výskytom švábov vás ochráni čistota. Pravidelne umývajte podlahy a povrchy, na ktorých pripravujete jedlo. Nezabúdajte na vynášanie smetí. Hlavne v prípade, že ste do nich vhodili zvyšky jedla, ale aj šupky zo zeleniny a ovocia.

Jedlo nenechávajte dlhší čas voľne na stole. Potraviny uskladňujte v uzavretých nádobách. Šváby vedia vďaka sploštenému telu prejsť aj cez najmenšiu škáru. V boji proti nim máte v rukách viacero účinných zbraní. Veľmi efektívne sú rôzne pasty alebo gély, ktoré otrávia nielen lezúceho švába, ale aj jeho kumpánov v hniezde. Gély švábov v byte svojou špecifickou vôňou prilákajú a oni následne na nožičkách zanesú otravu k ostatným švábom.

Vyskúšať môžete aj recepty našich babičiek, ktoré ich chytali do pohárov plných piva či sladkých nápojov. V boji proti švábom sa osvedčila zmes kyseliny boritej a cukru, ktorou posypte miesta výskytu švábov.

Ako sa zbaviť bĺch v domácnosti?

Blcha obyčajná ľudská, nazývaná aj blcha ľudská, je už po stáročia najrozšírenejším ľudským parazitom. Predpokladá sa, že jej výskyt medzi ľuďmi nastal po domestikácii psa. Blcha je malý, bezkrídly hmyz, ktorý dorastá do veľkosti 1,5 až 8 milimetra.

Prítomnosť blchy je veľmi nebezpečná. Najúčinnejšou zbraňou proti blchám je samotná prevencia. Ak žijete v spoločnej domácnosti s mačkou alebo psom, je potrebné im zakúpiť obojky, šampóny a spreje proti blchám. Veľmi účinné sú aj spot on antiparazitiká. V domácnosti sa však môžu blchy nachádzať ešte niekoľko mesiacov po odblšení zvieraťa. Je preto potrebné, aby ste častejšie vysávali a umývali podlahy či miesta, kde sa zvieratá často pohybujú. Častejšie znamená minimálne raz denne.

Nájsť blchy v dome býva nie vždy ľahké. Pri upratovaní nezabúdajte ani na prikrývky, bielizeň alebo sedaciu súpravu. Nielen pri čistení, ale aj preventívne používajte insekticídy. Osvedčenými prípravkami s dlhodobým účinkom sú spreje, postrek proti ploštici a blche. Skvelou pomôckou je taktiež parný čistič. Finančne náročným, ale efektívnym spôsobom odstránenia bĺch z domácnosti je využitie služieb deratizačných firiem.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE