Aká je povaha dieťaťa podľa chôdze? Prvé kroky prezradia veľa!

Aká je povaha dieťaťa podľa chôdze? Prvé kroky prezradia veľa!
  • 22.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Samostatná chôdza je jednou z najdôležitejších motorických zručností u vyvíjajúcich sa batoliat. Zmeny v biomechanike chôdze závisia od veku a skúseností s chôdzou. Vzory chôdze zároveň súvisia s dozrievaním nervového systému dieťatka, ako aj s jeho celkovým vývinom a vývojom.

Chôdza tvorí zložitý, ale nevedomý motorický vzorec, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou života a umožňuje jednotlivcom fungovať v ľudskom prostredí a zúčastňovať sa každodenných činností. Schopnosť chôdze je kritickým prvkom pri meraní kvality života a odráža stav zdravého jedinca.

Chôdza je už odpradávna ten najzákladnejší spôsob, ako sa dostať z bodu A do bodu B. Je teda veľmi dôležité, aby sa človek naučil správne chodiť, čo ale súvisí aj s nervovým systémom každého jedinca. Naučiť sa chodiť niekomu trvá dlhšie, niekomu kratšie, avšak v priemere sa dieťatko „rozbehne" po vlastných po prvom roku svojho života.

Povaha dieťaťa podľa chôdze?

ÁNO! Ako tak rodičia či najbližší príbuzní malého dieťatka pozorujú jeho úspešné či neúspešné pokusy o prvé krôčiky, môžu zároveň vidieť znaky toho, ako sa budú pravdepodobne vyvíjať jeho charakterové vlastnosti či povahové črty.

Tie predurčujú to, ako bude dieťatko reagovať na rôzne životné situácie a zmeny, ktorým bude vo svojom živote musieť čeliť.

Odporúčame: Deti a domáce práce – kedy je najlepší čas začať s povinnosťami?

Prvé kroky pred prvým rokom života

Dobre vieme, že každé dieťa je individuálne a potrebuje svoj čas, aby zvládlo všetky nové úskalia hneď od svojho narodenia. To, čo niektorým trvá dlho a je to pre nich náročné, iní zvládajú ľavou zadnou a naopak. Preto nie je ničím výnimočným, ak niektoré detičky začnú chodiť ešte predtým, ako oslávia svoje prvé narodeniny.

Pokiaľ máte možnosť pozorovať dieťa, ktoré sa ešte pred svojim prvým rôčikom usilovne snaží začať chodiť, má všetky predpoklady na to, aby:

  • bolo úspešné a išlo si za svojim cieľom,
  • po neúnavnej práci aj dosiahlo svoj vytúžený cieľ, 
  • jeho charakteristickou črtou aj v neskoršom veku bude vytrvalosť, trpezlivosť a pevná vôľa.

Prvé kroky po prvom roku života

Ak detičky začnú chodiť po prvom roku života či dokonca až po dosiahnutí 18 alebo 24 mesiacov, stále to nie je dôvod na paniku. Pokiaľ ste pod dohľadom svojho pediatra a všetko sa vyvíja tak, ako má, vaše dieťatko potrebuje pravdepodobne iba kľud a čas.

Doprajte preto svojim deťom priestor, pokojné prostredie a ako sa hovorí – „netlačte na pílu". Tento typ detí bude s najväčšou pravdepodobnosťou charakterizovať:

  • flegmatická povaha,
  • rozvaha,
  • potreba mať pokoj a svoj vlastný priestor na realizáciu.

Neprehliadnite: Deti a digitálne hry: Ako správne nastaviť hranice?

Aké bude dieťa, ak pri prvých krokoch stále padá?

Pokiaľ sa vaše dieťatko naučilo chodiť rýchlo, pomalšie či príliš skoro alebo až neskôr ako jeho rovesníci, zásadné rozdiely sú v tom, ako sa mu bude dariť. Ak popri jeho snahe o zdokonaľovanie prvých krokov a následnej chôdze neustále padá, je dôležité, či vstane.

Keď tieto kroky sprevádzajú pády a dieťatko na to nebude reagovať negatívne, prejavuje ochotu učiť sa a pracovať na sebe aj napriek neúspechom. Detičky, ktoré sa nevzdávajú a smelo sa učia chodiť samé, aj keď pri tom padajú, budú:

  • ambiciózne,
  • vytrvalé, 
  • budú mať zmysel pre detail.

Prvé kroky a chôdza bez akýchkoľvek problémov

Pokiaľ váš malý poklad patrí medzi tých, ktorým ide všetko ako po masle, a to aj vrátane prvých krôčikov, bude ho čakať úspech a bezproblémový život. Kľud, rozvaha a radosť z úspechu – práve to sú niektoré z vlastností, ktoré čakajú na úspešné detičky.

Odporúčame aj: Kyberšikana: Nový a nebezpečný fenomén dnešnej doby. Ako sa proti tomu účinne brániť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní