V boji proti padaniu vlasov prichádza na scénu slovenská zelenina

V boji proti padaniu vlasov prichádza na scénu slovenská zelenina
  • 07.04.2022
  • Lenka Biba Slovak

Každý z nás sa vo svojom živote stretol s vypadávaním vlasov, alebo sa skôr či neskôr s ním stretne. Hormonálne zmeny, genetika, životné prostredie, používanie nevhodných prípravkov na vlasy, zlá životospráva, zmena ročných období, ochorenia vlasovej pokožky,... – sú toto naozaj dôvody, kvôli ktorým prichádzame o korunu krásy?

Tak či onak, vlasy majú svoj životný cyklus, ktorý u človeka trvá od 2 do 6 rokov. Fáza rastu, fáza pokoja a fáza vypadávania. V rastovej fáze je naraz až 85 % všetkých vlasov, pričom priemerná rýchlosť rastu vlasu je 0,5 – 1 cm za mesiac. Mužské vlasy sú slabšie ako ženské a zdravý ľudský vlas by mal uniesť hmotnosť 100 gramov.

Netrápte sa počítaním – ak máte tmavé vlasy, priemerný počet vašich vlasov je 80 000 až 100 000, pri svetlých vlasoch je to približne o tretinu viac a ak ste ryšaví, vlasov máte pravdepodobne najmenej zo všetkých.

Problém vypadávania vlasov podľa posledných prieskumov trápi až 60 % Európanov. Pritom vypadávanie vlasov je celkom prirodzené, denne prichádzame v priemere o 50 – 100 vlasov. Vlasové cykly u ľudí nie sú synchrónne, každý vlas je teda v inej fáze, a preto máme vlasy na hlave vždy, aj keď o ne práve prirodzene prichádzame.

Pozri aj: Pestovanie izbových rastlín netradičným spôsobom – inšpirácie, ktoré ťa očaria

padanie vlasov

Zdroj: Shutterstock®

Druhy vypadávania vlasov

• Alopécia

Je to trvalá strata vlasov a forma alopécie sa u mužov a žien výrazne líši. Kým muži o svoje vlasy môžu prichádzať postupne už od mladého veku, pričom vekom sa to iba zhoršuje, u žien je typické pomalé rednutie vlasov po celom povrchu vlasovej pokožky.

• Alopécia areata

Je autoimunitné ochorenie, objavuje sa náhle a u dospelých aj u detí spôsobuje ohraničenú stratu vlasov. U pacientov sa môže objaviť raz za život alebo aj opakovane.

• Jazviaca alopécia

Je zapríčinená poruchou, ktorá ničí vlasový folikul a nahrádza ho zjazveným tkanivom. Vlas vypadáva a ďalej už nenarastie.

• Senescentná alopécia

Je vypadávanie vlasov, ktoré prichádza vekom, pričom ide o rednutie vlasov po celej pokožke hlavy u pacientov nad 50 rokov, a to bez predchádzajúcej rodinnej anamnézy súvisiacej s plešatosťou.

• Hirzutizmus

Najčastejšou príčinou je syndróm polycystických vaječníkov a vyznačuje sa prítomnosťou nadmerného ochlpenia na častiach tela, kde sa toto ochlpenie zvyčajne objavuje u mužov.

• Trichotillománia

Je porucha, pri ktorej má jedinec neodolateľné nutkanie trhať si vlasy. Stretávame sa s tým najmä u detí. Ak takéto správanie pominie, vlasy sa obnovia. Ak však takéto správanie pretrváva dlhodobo, niekoľko rokov, strata vlasov môže byť trvalá.

Prečítajte si aj: TOP mýty a fakty o tom, kedy jesť ovocie: Neobmedzujete sa náhodou?

cibuľový sirup na vlasy

Zdroj: Shutterstock®

Ako si ale poradiť s vypadávaním vlasov?

Verte či nie, každý z nás má doma zeleninu, ktorou dokážeme aktívne bojovať proti vypadávaniu vlasov. Na Slovensku sa teší mimoriadnej obľube, a to predovšetkým pre jej bohaté využitie v kuchyni. Zázrak menom CIBUĽA! A konkrétne cibuľový džús, ktorý podľa publikovanej štúdie v odbornom časopise JOURNAL OF DERMATOLOGY vyrieši problém s vypadávaním vlasov.

Povedzme si ale fakty o cibuľovej šťave:

  • obsahuje minerály, ktoré môžu byť prospešné pre vlasy,
  • ak máte alergiu na cibuľu, nemali by ste jej extrakt používať na vlasové folikulum,
  • keď je pre vás jej vôňa príliš intenzívna, pridajte kvapku citrónovej šťavy, prípadne zopár kvapiek esenciálneho oleja z mäty piepornej, levandule alebo rozmarínu,
  • cibuľa obsahuje síru potrebnú pre primeranú produkciu enzýmov a bielkovín, a preto síra obsiahnutá v cibuľovej šťave môže vlasom dodať výživu potrebnú pre rast vlasov,
  • má antibakteriálne vlastnosti, ktoré napomáhajú pokožke hlavy v boji proti infekciám, ktoré môžu mať za následok vypadávanie vlasov – zdravá pokožka hlavy má totiž väčšiu pravdepodobnosť silných vlasových folikulov,
  • cibuľa obsahuje antioxidanty a tie chránia telo pred voľnými radikálmi – voľné radikály okrem prispievania k procesom starnutia môžu tiež zničiť vlasové folikuly, čo vedie k ich rednutiu a strate, ich odstránenie preto môže dopomôcť k zníženiu poškodenia vlasových folikul.

Spomínanej štúdie sa zúčastnili účastníci, ktorí trpeli alopéciou areata, pričom vedci zistili, že rast vlasov sa začal po 2 týždňoch používania surovej cibuľovej šťavy, ktorá sa nanášala na pokožku hlavy dvakrát denne.

Štúdia bola navrhnutá tak, aby testovala účinnosť lokálnej surovej cibuľovej šťavy pri liečbe nepravidelnej alopecie areata v porovnaní s vodou z vodovodu. Pacienti boli rozdelení do dvoch skupín. Prvá skupina (liečená cibuľovou šťavou) pozostávala z 23 pacientov, 16 mužov a 7 žien. Ich vek sa pohyboval medzi 5 až 42 rokmi s priemerom 22,7 roka. Druhá skupina (aplikovaná voda z vodovodu) pozostávala z 15 pacientov, 8 mužov a 7 žien. Ich vek sa pohyboval medzi 3 až 35 rokmi s priemerom 18,3 roka. Obom skupinám sa odporučilo aplikovať liečbu dvakrát denne počas dvoch mesiacov.

Takmer 74 % účastníkov zaznamenalo opätovný rast vlasov po 4 týždňoch a v 6. týždni sa ich opätovný rast vyskytol u 87 % účastníkov. Predmetnej štúdie sa zúčastnili muži aj ženy, pričom opätovný rast vlasov bol zreteľnejší u mužov. Táto štúdia poukázala na pozitívne výsledky a zúčastnilo sa jej 38 mužov a žien.

Pozitívne účinky cibule sú neodškriepiteľné! Je naša, slovenská, tradičná, chutná, pre mnohých z nás voňavá, tak prečo tento tip nevyskúšať? Ak sa pre to rozhodnete, držíme vám palce a veríme, že poklad zo záhrad slovenských pestovateľov vám dodá vitamíny nielen zvnútra, ale aj zvonka.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní