Ako dlho vydrží ryža v chladničke? A môže byť aj toxická?

Ako dlho vydrží ryža v chladničke? A môže byť aj toxická?
  • 08.08.2023
  • Lenka Biba Slovak

Ryža je jednou z najuniverzálnejších, najužitočnejších a najchutnejších ingrediencií vôbec, ktorá sa u mnohých z nás pripravuje veľmi často a na veľa spôsobov. Ryža je fantastickou surovinou na skladovanie v surovej i varenej forme, a preto sa stala základnou zložkou jedál. Surová ryža vydrží až 18 mesiacov bez straty na kvalite, pričom niektoré druhy vydržia dokonca 24 mesiacov.

Ryžu najlepšie skladujte na suchom a čistom mieste bez priameho slnečného žiarenia. Môžete je skladovať aj v chladničke v hermeticky uzatvárateľných nádobách počas najhorúcejších letných dní. Medzi najobľúbenejšie druhy ryže patria - arborio, jazmínová ryža, basmati či klasická biela alebo hnedá ryža.

Ryža

Ryža je obilnina, ktorá sa pestuje na poliach, pričom prechádza až 3 fázami:

  • Na poliach roľníci nachystajú pôdu a vysejú semená ryže. Vyrastené sadenice zozbierajú a premiestnia do špeciálnych záhonov, kde sa dopestuje finálna forma ryže vhodná na konzumáciu.
  • Ryža je citlivá na vonkajšie faktory, a preto sa v továrňach musí zabezpečiť maximálna čistota a suché prostredie. Zrná ryže sa umyjú od zvyškov zeme, vysušia a odlúpia.
  • Nakoniec ich podrobia čisto prírodnému deratizačnému procesu a zabalia do 100% recyklačného papierového balenia, ktoré zabezpečuje neustálu reguláciu vlhkosti.

Ryža v chladničke

Ryža je typickou prílohou k mnohým jedlám. Častou praxou však je, že ak uvarenú ryžu nezjeme na jedno posedenie, obvykle ju zvykneme uložiť do chladničky a opätovne zohriať v mikrovlnke, pokiaľ si ju chceme vychutnať opäť. V tomto prípade je ale veľmi dôležité, ako dlho ju máme uloženú v chladničke.

Vedeli ste, že varená ryža je oveľa náchylnejšia na pokazenie sa ako suchá ryža? Platia pre ňu teda iné a prísnejšie pravidlá skladovania. V uvarenej ryži sa totiž môžu množiť zdraviu škodlivé baktérie.

  • Ryžu po uvarení čo najskôr presuňte ryžu do chladničky, ideálne do jednej až dvoch hodín od uvarenia.
  • Nespoliehajte sa na to, že ju necháte príliš dlho na kuchynskej linke, aby sa vychladila.
  • Vložte ju preto do menších nádob, aby rýchlejšie vychladla, a aby ste ju mohli čo najskôr dať do chladničky.

Neprehliadnite: Recept na dlhovekosť? Zdravý životný štýl a týchto TOP 11 zdravých potravín!

Toxíny v ryži

Ryžu môžete konzumovať opätovne, ale musíte sa uistiť, že je správne skladovaná. Nevarená ryža môže obsahovať spóry baktérie nazývanej Bacillus cereus, ktorá môže prežiť aj pri varení a spôsobiť tak otravu jedlom. Ak zostane ryža stáť pri izbovej teplote po jej varení, spóry môžu narásť do baktérií, ktoré sa množia.

  • Tento proces produkuje toxíny, ktoré môžu spôsobiť záchvaty zvracania alebo hnačky.
  • Čím dlhšie je uvarená ryža ponechaná pri izbovej teplote, tým je pravdepodobnejšie, že sa baktérie rozmnožia.

Preto je veľmi dôležité, aby ste dali ryžu do chladničky čo najskôr. Pokiaľ vám po varení zostane veľké množstvo ryže, pomôže, ak ju rozdelíte na menšie porcie, aby sa ochladila rýchlejšie.

Ako dlho vydrží ryža v chladničke?

Všeobecným pravidlom je konzumovať iba to jedlo, ktoré bolo predtým uvarené a následne aj správne skladované.

V prípade varenej ryže sa odporúča, aby ste ju pri skladovaní v chladničke skonzumovali maximálne do troch až štyroch dní.

  • Alternatívne môžete uvarenú ryžu zmraziť, a to maximálne na dobu šiestich mesiacov.
  • Konzumácia uvarenej ryže, ktorá bola vystavená príliš vysokým teplotám bez skladovania, je nebezpečná pre naše zdravie.

Odporúčame aj: Mäsožravá rastlina „Mucholapka": Tipy pre jej správne pestovanie

Ako sa varí ryža?

TOP ryžové inšpirácie


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní